Smart Brain Foods

Clatite cu branza de vaci si mango

Motto: ”Cooking and baking is both physical and mental therapy.”

Oare cele mai bune clatite sunt cele subtiri traditionale? Este adevarat ca nu e domeniul meu traditionalul si clasicul, insa mi-am propus sa mai pasesc in aceasta zona in cazurile in care pot aduce un personal touch, adica sa personalizez clasicul prin semnatura proprie. M-am lasat inspirata de combinatia dintre crema de branza de vaci care se asorteaza magnific cu clatitele, mai ales combinata cu merisoare sau cu miere. Am adaugat doar merisoare in umplutura de branza de vaci, pentru a nu depasi prea mult procentul de carbohidrati, pentru ca am preferat sa temperez proportiile de macronutrienti. Gasesc pregatirea acestui tip de mic dejun similara cu senzatia de mini-vacanta inspirata de zilele libere, cand este un moment bun sa faci in tihna clatite. Pentru ca nu esti presat de timp si este ideal de pregatit si in weekend.

Asadar, cum sa faci clatitele subtiri, pliabile usor, de la zero, si care sa se poata umple cu crema densa, daca vrei chiar aromata cu coaja de portocala, si asortata cu fructe? Indiferent ca le numesti crepes sau clatite subtiri, au nevoie de cateva instructiuni astfel incat rezultatul sa fie rapid, simplu si desigur, delicios. Si tocmai pentru ca rapid si simplu sunt criterii de baza atunci cand creez o reteta, am pastrat aceste caracteristici chiar si pentru o reteta care aparent poate inspira ideea de dificultate in creare si timp mult petrecut in procesul de preparare. Intai de toate daca faci totul cu un mixer, treaba decurge mult mai rapid. Acesta nu este un aspect ce nu tine neaparat de metoda traditionala unde ingredientele se adauga treptat. Pentru a suplimenta aportul de proteine, se poate plusa cantitatea de oua, detaliu ce ajuta si in crearea unui aluat mai pufos si mai “dantelos”. Ba chiar se poate diminua cantitatea de faina, doar ca in acest caz, aluatul ar fi usor mai fragil si are nevoie de o manuire mai atenta. De asemenea umplerea cu crema necesita o atentie deosebita atunci cand optam pentru clatite subtiri, usor fragile. 

Pentru a obtine clatite subtiri perfecte, este bine sa tinem seama de cateva criterii care contribuie semnificativ la rezultatul final. Una dintre acestea, este ca aluatul sa fie lasat la odihnit pentru minim 20-30 de minute. Aluatul se toarna intr-o tigaie fierbinte, unsa cu ulei. Uleiul se completeaza treptat, dupa fiecare 2-3 clatite prajite. Eu folosesc un polonic pentru a turna compozitia in tigaie. Se mentin pe o parte maxim un minut. Daca se rup, se pot completa micile fisuri cu aluat adaugat in zonele afectate pentru a sigila ruptura. O spatula de silicon este utila daca nu vrei sa arunci in aer clatite aburinde. Tigaia antiaderenta face acest proces mult mai facil. 

Detaliile tehnice au fost lamurite, ramane sa stabilim cu ce servim clatitele. In afara de branza de vaci, putem opta pentru ricotta sau unt de arahide ca si umplutura. Este o combinatie extraordinara, cea intre unt de arahide si clatite, servite cu banane sau afine, insa si mango este la fel de bine asortat in acest peisaj.

Desi ideal este sa consumi clatite calde si proaspat pregatite, se poate lua in calcul si varianta de a pregati aluatul seara si de a prepara clatitele dimineata. Clatitele ramase se pot depozita in frigider pentru 3 zile intr-o punga inchisa cu fermoar. Se pot reincalzi si servi cu alte umpluturi si asortate cu fructe de sezon. Mult spor si clatite pufoase!

Clatite cu branza de vaci si mango

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 10-12 buc
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 20 minute

Easy & quick, basic, no sugar thin pancake filled with cow cheese and mango

Ingredients

  • Făină albă (sau integrală sau fără gluten) 250 grame
  • Lapte 3,5% 500-550 ml
  • Ouă 2 buc 115 grame
  • Ulei de cocos pentru prăjit clătitele 7ml
  • Pentru umplutură: Brânză de vaci 10% (pe o clătită) 50 grame
  • Miere 10 grame
  • Topping cu: Mango 3 felii 65 grame
  • Afine (opțional) 50 grame

Instructions

1

Intr-un bol se bat ouale impreuna cu laptele cu ajutorul unui mixer.

2

Se adauga treptat faina cantarita anterior.

3

Se lasa compozitia pentru minim 20 de minute la odihnit, un proces optional dar benefic rezultatului final.

4

In functie de textura rezultata, se poate ajusta faina sau lapte.

5

Dupa ce tigaia s-a incins, se unge cu ulei de cocos.

6

Se adauga cate un polonic din compozitie.

7

Se tine 1-2 minute pe fiecare parte.

8

Pentru umplutura se amesteca branza de vaci cu merisoare sau cu miere (optional). Eu am folosit doar o lingurita de miere.

9

Se serveste cu mango taiate felii si/ sau afine.

Nutrition

  • 1662.34 Calories
  • 242.66g Carbohydrates
  • 46.10g Fat
  • 66.42g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Mango contine fibre, vitamina C, A, B6, fier, cupru, calciu, sprijina functia neurologica, contribuie la formarea colagenului, sustine sistemul imunitar si ajuta la vindecarea ranilor.

You Might Also Like