Selecție din Interviul realizat de catre Ella Gheorghioiu pentru Sibiu Events. Vei afla citind articolul scurt, despre Obiceiurile Sanatoase pentru a menține un stil de viața echilibrat si care sunt accesibile si usor de implementat. (Partea 1)
”Ella: Aflam azi mai multe detalii de la Daciana Sabau fondator al conceptului Feed Your Brain to Increase Productivity un proiect care vizeaza educatia nutritionala pentru un creier productiv si performant.
✨𝐂𝐮𝐦 𝐢̂𝐭̦𝐢 𝐮𝐬̦𝐮𝐫𝐞𝐳𝐢 𝐝𝐢𝐦𝐢𝐧𝐞𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐦𝐢𝐜 𝐝𝐞𝐣𝐮𝐧 𝐡𝐫𝐚̆𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫?
De multe ori încep seara sa ma gândesc la ce vreau sa manânc a doua zi de dimineața, însa nu este neaparat o regula. Când am o agenda încarcata a doua zi sau o întâlnire foarte devreme, mă rezum la maxim 4 ingrediente pe care doar sa le pun laolalta, fara sa implic procesul termic. Am nevoie de 3 minute pentru procesul de pregatire al unui mic dejun super-nutritiv.
Diversific, colorez preparatele, fac diferite combinații rapide, hranitoare si ma las inspirata de moment pentru a transpune creativitatea în farfurie, însa mențin simplitatea.
Nu sar niciodata peste Doza mea de Productivitate de dimineața, care consta în mare din carbohidrați complecsi cu eliberare lenta si care mențin sațietatea, cum sunt de exemplu fulgii de ovaz. Completez cu grasimi sanatoase precum nuci, migdale sau avocado si proteine: ou sau iaurt grecesc. Fulgii de ovaz îi combin mereu cu un fruct de sezon.
Îmi setez ”scena”: stau în liniște, ma focusez pe activitatea de a mânca, sunt atenta la preparat, nu suprapun cu alta activitate cu servirea micului dejun, este un moment ideal al zilei sa practic mâncatul constient.
✨𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐧𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐢𝐫𝐢𝐭?
Tot ceea ce mâncam afecteaza modul în care organismul funcționeaza si performeaza. Atunci când optam pentru alimentația sanatoasa, corpul proceseaza nutrienții si îi maximizeaza pentru o energie optima si implicit îmbunatațeste sanatatea creierului. Fiecare substanța chimica din creier (neurotransmițator), este creata dintr-o anumita sursa alimentara, ca de exemplu aminoacizii, care se gasesc în proteine. Proteinele stimuleaza si activitatea sistemului nervos si sunt necesare pentru a construi si repara țesuturi, organe si celule.
Studiile sugereaza despre calitatea alimentelor consumate pe parcursul vieții, ca ar afecta structura si funcțiile creierului. De exemplu, consumul de acizi grasi omega-3 care se gaseste în peste, ofera material structural pentru menținerea neuronilor si care sunt esențiali pentru transmiterea informațiilor între celulele creierului. Creierul absoarbe nutrienții din alimentele pe care le consumam, pentru a funcționa corect, iar anumite ”alimente cerebrale” stimuleaza dezvoltarea creierului, îmbunatațesc funcționarea creierului, memoria si concentrarea. Aceste alimente care ofera suport pentru energizarea si hranirea creierului, conțin antioxidanți, acizi grasi sanatosi, grasimi monosaturate, flavonoide, vitamine, minerale, nutrienți care sprijina celulele nervoase si funcțiile cognitive, crescând puterea de concentrare, memorare si productivitate: peste (somon, ton), migdale, spanac, afine, banana, fulgi de ovaz, oua, carnea roșie, semințe de chia, zmeura, broccoli. De aici si interconexiunea dintre creier si alimente.
Efectele negative ale unei alimentații dezechilibrate produse în mod specific asupra creierului sunt: lipsa de concentrare sau capacitatea de concentrare redusa, stare de oboseala cronica, de iritabilitate, scaderea eficacitații mentale, nivel de energie scazut, nivel crescut de stres si scaderea performanței intelectuale si fizice.
✨ 𝐔𝐧𝐝𝐞 𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐠𝐚̆𝐬𝐢 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐬𝐚̆ 𝐬̦𝐭𝐢𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐭̦𝐢 𝐡𝐫𝐚̆𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯?
✨Ma gasesc pe site-ul meu dedicat rețetelor de mic dejun sanatos si hranitor: https://www.feedyourbrain.ro/, unde daca te abonezi la Newsletter, primesti gratuit: eBookul ”Cum sa îți Hranesti Creierul Productiv si Performant”.
Pagina de facebook a site-ului: https://www.facebook.com/feedyourbrain.ro, unde postez constant informații utile despre productivitate si alimente benefice pentru funcțiile creierului, rețete rapide si sanatoase care sa te inspire.
✨Pe Linkedin unde postez evenimentele, programele și workshopurile pe care le organizez: https://www.linkedin.com/in/daciana-sabau-538619129/.
✨ Si pe Instagram: https://www.instagram.com/feedyourbrain.ro/.
No Comments