
digital Book:
Ghidul tau cu Obiceiuri Sanatoase pentru un Creier Productiv
• Ai multe provocari, termene limita, si nu ai timp de o alimentatie potrivita ritmului tau de viata?
• Jonglezi intre responsabilitatile casa-profesie si ai mare nevoie sa gasesti formula castigatoare de a pregati mesele in familie nu doar sanatos, ci mai ales usor?
• Iti doresti un Ghid care iti explica, pas cu pas, toti nutrientii necesari creierului, si implicit organismului, pentru a fi productiv si performant zi de zi si pe termen lung?
• Vrei insa si recomandari pentru a te putea organiza mai bine si astfel sa transformi mesele zilnice din corvoada in bucurie si usurinta?
• Ai nevoie sa iti schimbi alimentatia, pentru ca stii ca cea din prezent nu te ajuta pe termen lung? Dar nu stii de unde sa incepi? Pentru ca… ai incercat deja multe „diete”, dar niciuna nu a functionat pe termen lung?
• Atunci cand incepi un nou plan alimentar, renunti la un moment dat pentru ca iti da batai de cap – fie pentru ca este prea restrictiv – keto, paleo, vegan etc. – fie pentru ca e prea laborios si nu il poti include in viata ta alerta?
• Vrei acel sentiment de trezit usor dimineata, cu vitalitate si acuitate mentala?
• Vrei linistea ca poti improviza mesele din timpul zilei, cu ce ai in frigider sau poti cumpara la birou, dar cu siguranta ca e sanatos si rapid …
• Pe scurt: Vrei Sanatate si Performanta personala si profesionala. Vrei varietate alimentara, usurinta de a pregati mese in familie, sfaturi pentru organizare, eficienta si productivitate nu doar in bucatarie, ci si in timpul zilei de lucru.
Ei bine, gasesti raspuns la toate provocarile si dorintele de mai sus in acest ghid!

Iata ce gasesti in Ghid:
- 10 capitole ce cuprind:
- Principii de baza in alimentatia sanatoasa,
- Cum sa imbini macronutrientii de care ai nevoie zilnic pentru a te hrani sanatos si eficient,
- Cum sa aplici Principiul ”SMART” in realizarea obiectivelor tale in relatia cu mancarea,
- Cum sa eficientizezi relatia ta cu mancarea si gatitul astfel incat sa fii mereu pe plus, si nu intr-o lupta zilnica,
- Care sunt alimentele cerebrale (Brain Foods) care te ajuta sa ai un plus de energie zilnica, sa depasesti starile de oboseala, sa iti imbunatatesti memoria, focusul, creativitatea, si sa combati stresul, cu efecte pe termen scurt si lung,
- Rolul alimentelor alcaline in sanatatea generala si performanta zilnica,
- Cum sa faci din gatit o activitate creativa, cu bucurie, fara sa petreci prea mult timp in bucatarie.
- 90 de pagini de inspiratie, cu informatii si sfaturi usor de inclus in ritmul alert al vietii. Mai mult, iti vei putea crea singur(a) planul potrivit programului tau zilnic, activitatii fizice si preferintelor alimentare.
- 3 Retete de dulciuri fara zahar adaugat din ingredientele sanatoase pentru creier + minim 5 sugestii extra, care sa te inspire atunci cand vrei ceva dulce Healthy & Fast,
- 3 Idei de Retete de cina/ pranz cu ingrediente accesibile si cost effective
- 12 Idei – far pentru Productivitatea Creierului, impactul nutrientilor asupra Creierului si performantei intelectuale, si documentari stiintifice relevante,
- Strategii simple dar cu efect major pentru a-ti eficientiza ziua de lucru, si a incadra si mesele in zilele de munca (online si offline)
- Sfaturi pentru a preintampina foamea emotionala, cum sa iti optimizezi alimentatia, astfel incat sa ai o relatie armonioasa, pe viata.
- Peste 5 sfaturi si despre Pofte: pofta de dulce – de unde provine, cum sa o depasesti atunci cand apare frecvent; poftele excesive – cum sa le gestionezi si ce impact au asupra bunastarii tale generale.
- Organizarea eficienta a meselor – vei avea un plan easy & smart pentru a te organiza usor, individual si in familie.
- Un GHID Complet pentru nutritie inteligenta, intuitiva si usor de planificat.
Vei gasi aici metode care sa te inspire si astfel sa transformi gatitul si pregatirea meselor intr-un moment magic. Poate chiar unul dintre cele mai frumoase ale zilei…

De ce acest Ghid marca Feed your Brain?
”Work smart, not hard”.
Stiai ca peste 95 % din serotonina – hormonul fericirii – este produsa in intestin? Pentru a produce insa cantitatea optima de serotonina, intestinul trebuie sa fie in ”forma”. Atunci cand sanatatea intestinului este sub nivelul optim, nivelul de serotonina si starea de bine generala, scade implicit. Acest aspect influenteaza starea de spirit, nivelul de energie, productivitatea si performanta intelectuala si fizica.
Am lucrat in corporatii ani buni. Si am avut astfel nenumarate ocazii sa observ, involuntar, specificul meselor intr-un mediu colegial, de birou. Am concluzionat ca este o tendinta aproape identica in mai toate companiile in care am lucrat.
Primul aspect care mi-a atras atentia a fost ca majoritatea colegilor nu serveau micul dejun inainte de a incepe ziua de lucru. Fie serveau ceva rapid (si nu neaparat nutritiv), de cele mai multe ori deja la birou, in fata laptopului, fie mancau abia pe la ora ora 10, chiar 11, adica la ora gustarii. Cei mai multi prefereau sa sara peste aceasta masa. Omiteau astfel intalnirea lor (culinara) cu cea care ar trebui sa fie cea mai bogata, mai nutritiva si mai valoroasa masa a zilei. Pentru ca nu degeaba s-a nascut proverbul: ”Eat breakfast like king, lunch like a prince and dinner like a pauper”, adica mananca dimineata ca un rege, la pranz ca un print si la cina ca un cersetor.
Pe de alta parte, daca prima masa a zilei este una fugara, lipsita de nutrienti, si mai ales hipercalorica (un biscuite, un croissant, o briosa sau un foietaj), pe la orele pranzului intervine o alta provocare: preferinta pentru un pranz adeseori hipercaloric, care sa redea energia repede, dar nu pentru mult timp.
Un alt obicei aproape identic si repetabil este de a face comenzi de mancare in grup. Influenta grupului poate cantari mult in decizia lui ”astazi ce mananc la pranz?”.
Adesea auzi vorbindu-se despre stari de oboseala, epuizare fizica, lipsa de concentrare, iritabilitate, stres, tensiune, dezechilibre digestive. Modul in care te alimentezi, are un impact major asupra starii tale generale. Este adevarat ca nevoia de apartenenta influenteaza puternic modul de a manca la locul de munca. Simtim tot mai acut apartenenta la grup, la o comunitate, chiar si in mediul colegial. Vrem sa fim valorizati si apreciati, sa ne simtim auziti si remarcati. Mesele cu colegii, au acest caracter de a ne reuni. Toata lumea este fericita atunci cand povestile au loc la o masa plina de preparate savuroase.

Pentru mine, preocuparea pentru sanatate a venit inca din adolescenta, de cand am inceput sa fiu mai atenta la modul in care arat, ce fac cu timpul meu, ce pun in farfurie. Pentru ca mereu aveam tendinta, de a-mi pune multe taskuri intr-o zi, ajungand sa lucrez si 10-12 ore pe zi, la birou, am cautat modalitati prin care sa pot include intr-o zi de munca, tot ceea ce inseamna pentru mine o zi ideala. Adica, pe langa lucru, sa includ si ore de relaxare si sport, si activitati recreative cu prietenii si familia.
Am cautat mereu modalitati prin care sa optimizez timpul si deci ziua. Mi-am dorit un plan al zilei productive, pe care sa il multiplic zi de zi, sa functioneze de la sine, eventual fara cusur… Sigur ca nu imi iese mereu perfect, sau mai corect precizat, mai exista si exceptii, dar sunt rare. Pana la urma, nu totul este liniar in aceasta viata, si nu este nimic gresit in a flexibiliza programul in functie de prioritati. Setarea de prioritati este de asemenea, cruciala. Schimbarea ne duce la progres, iar planul creionat functioneaza atat de bine incat sa imi asigure progresul si sa evit coplesirea, sa imi aduca bucurie, implinire, evolutie in stilul de viata pe care mi l-am dorit.
Alimentatia joaca un rol extrem de important in acest plan – pentru ca este combustibilul cu care ne alimentam creierul – motorul care pune in functiune fiecare celula. Modul in care creierul va performa, depinde foarte mult de calitatea ”carburantului”.

Ce spun o parte dintre clientii care au avut lucrat cu mine?
“Daciana, nu iti ofera “slabesti intr-o saptamana X Kg si asa ti se va intampla mereu…”, ea ofera alchimia gusturilor pe care le simti energetic, carora le dai inteles.
Ce emotie iti produce, de exemplu, banana split? Unde te trimite cu simturile, in care zona a interiorului tau exista bucuria lasata de acest mic dejun?
Micul dejun este savoarea zilei nou incepute,increderea si puterea ca azi vei avea o zi in care tu iti conduci emotiile si asta pentru ca deja ai “gustat” placerea rafinata a acestuia.
Simturile, emotiile, culorile, visele sunt caracteristicile pregnante a tot ceea ce iti ofera Daciana.
Daciana mi-a aratat ca sanatatea are gust, ca poftele devin echilibru, un echilibru pe care il inveti, il construiesti, il urmezi si te bucuri pentru el, implicit pentru tine.
Programul de 90 zile cu Daciana, m-a reeducat, mi-a adus pofta de culori gastronomice, gusturi si noi experiente. Mi-a reamnitit ca, a manca mancarea nu este destul.
A simti mancarea, a integra emotiile fac parte din ceea ce Daciana iti propune.”
Magdalena Visan
Am inceput acest plan alimentar cu oarecare retineri pentru ca era nevoie sa gatesc, iar eu nu prea gateam doar pentru mine, aveam nevoie de timp sa merg la cumparaturi si ma gândeam ca eu nu dispun de acest timp. În schimb, mi-am setat intentia sa imi schimb modul de viata pentru ca cel pe care il avem nu prea ma ajuta nici fizic si nici psihic. Si am fost consecventa in tot ce mi se cerea sa fac, am respectat acest program cat de mult am putut, la inceput mi-a fost putin mai greu pana s-a obisnuit corpul meu cu noua alimentatie, iar eu cu inhibarea poftelor pe care le aveam, mereu imi era pofta de dulce.
Nu a fost usor, dar a meritat, mi-am spus tot timpul ca pentru mine fac acest lucru si sigur ma voi simti mai bine. Si exact asa a si fost dupa un timp, cam dupa 10 zile. Am constatat ca, desi mancam mult mai putin, nu mai simteam nici foame si nici pofta de dulce. Acest lucru se datora faptului ca alimentele pe care le mancam erau mult mai nutritive, mai sanatoase, iar eu aveam mult mai multa energie, nu mai eram apatica, si traiam cu o bucurie constanta ca fac ceva pentru mine, fac ceva sa ma ajut! Si am mai constatat ceva: imi place enorm si stiu sa gatesc!!!
Invocarea lipsei timpului e doar o scuza! Si a fost, din nou, o confimare a credintei mele ca in viata noastra apar situatii si oameni de care avem nevoie atunci cand suntem pregatiti pentru schimbare, situatii care sa ne transforme intr-o varianta mai buna a noastra si oameni care sa ne sustina. Pentru toate acestea, pentru situatia aceasta din viata mea, pentru omul care m-a condus catre schimbare si m-a sustinut, pentru persoana care am devenit, sunt recunoascatoare si pot spune doar atat: MULTUMESC CU RECUNOSTINTA!”
Andreea Ban
