Motto: ”Breakfast is a perfect time to cuddle and savor our love”.
La intrebarea ”Ce mancam rapid si consistent la mic dejun”, raspunsul este Terci. Stiu ca au aparut o serie de controverse in ce priveste terciul la mic dejun. Insa este necesar sa intelegem intregul context. Intr-un din acele studii, terciul s-a consumat de mai multe ori pe zi, iar din peste 4.600.000 persoane, doar 18.629 au fost identificati cu diabet de tip 2. Ramane o proportie uriasa de persoane care nu au dezvoltat diabet. Totodata, conteaza frecventa, cantitatea, predispozitia persoanelor respective, probabil a existat si un istoric de diabet in familie. Pe de alta parte conteaza si stilul de viata: cata miscare au facut acele persoane, care este durata si calitatea somnului, cat de mult se confrunta cu stres, si multe alte aspecte ale vietii care pot predispune la diabet. Studiind neuronutritia deja de peste 6 ani, am adunat suficiente date incat sa pot afirma ca diversitatea este cheia si doza din orice aliment face diferenta. Asadar, ca si concluzie la intrebarea daca este bine sa consumam terci sau nu, raspunsul este ca putem consuma cu mentiunea speciala ca nu zilnic, si in cantitati potrivite incat sa nu depasim per total aportul de carbohidrati necesari care est diferit pentru fiecre persoana. Pentru ca asa cum mentioneaza si studiul, acei participanti au consumat si alte tipuri de cereale pe durata zilei, precum orez, fulgi de porumb, paine, tarate, si altele. Pe cand in cazul unor persoane predispuse la diabet zaharat, controlul aportului total de carbohidrati intr-o zi este important pentru a mentine valorile glicemice in intervale optime. Un alt aspect important este modul in care combinam ingredientele pentru terci. Pentru ca asa cum de multe ori am mentionat, echilibrul de macronutrienti este esential pentru a mentine o dieta zilnica care sa acopere necesarul zilnic de nutrienti. Pe acest considerent, sugerez la fiecare reteta de terci sa fie adaugate si cateva nuci sau seminte pentru a completa preparatul si cu grasimi sanatoase atat de necesare creierului dar si sistemului cardiovascular. Tipul de lapte poate varia de fiecare data intre cel de vaca sau de capra dar si de migdale. Textura terciului capata cremozitate in momentul in care se fierb fulgii de ovaz cu lapte de migdale. Varietate, combinatia intre fructe dulci si fructe acrisoare, doza de grasimi bune, face ca un terci sa fie mai satios, delicios, aspectuos si desigur, sanatos pentru a fi consumat la micul dejun.
De fiecare data cand ai dubii in ce priveste ce si cum sa mananci, observa cat consumi din acel aliment, cat de procesat este, care este frecventa cu care il consumi, daca este o combinatie potrivita, echilibrata din cei 3 macronutrienti: proteine (lapte sau iaurt), carbohidrati (fulgi de ovaz care se pot uneori alterna cu quinoa sau alte pseudocereale) si grasimi (nuci, seminte). Iata formula potrivita pentru un terci sanatos pentru care nu trebuie sa iti faci griji daca iti face bine sau rau. Chiar daca un terci indeplineste toate aceste criterii, nu inseamna ca este bine sa mancam in fiecare dimineata doar terci. Revin la ideea de diversitate si incurajez consumul de preparate la mic dejun care sa completeze o gama variata de nutrienti si micronutrienti (minerale si vitamine) in meniul zilnic.
Colectia de retete cu terci este destul de bogata pe site, asa incat varietate vei gasi in ce priveste modalitatile prin care terciul poate fi consumat si delicios si diferit de fiecare data, insa ceea ce am facut altfel de aceasta data, a fost sa folosesc in compozitie afine congelate. Am dat o culoare terciului, aroma, antioxidanti, varietate, si s-a potrivit foarte bine cu banana dulce. Pentru dimineti dulci si satietate, te invit sa savurezi un terci guilty-free si bogat in nutrienti.
Terci cu afine inghetate
Frozen blueberries oatmeal
Ingredients
- Fulgi de ovaz 55 grame
- Lapte 230 grame
- Banana pisata 50 grame
- Afine inghetate 50 grame
- Extract de vanilie 1 gram
Nutrition
-
414,72 Calories
-
67,14g Carbohydrates
-
15,53g Fat
-
6,8g Fiber
-
15,16g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Afinele ajuta la mentinerea functiilor creierului si imbunatatirea memoriei. Stresul oxidativ poate accelera procesul de imbatranire a creierului, afectand negativ functiile creierului.
No Comments