Motto: ”Rise and shine is pancake time”.
Dulcegariile cu care ma relaxez cu preponderenta la finalul saptamanii, sunt clatitele. Sub diverse forme, combinatii, arome, cert este ca mereu incerc ceva nou. Iar clatitele cu morcovi categoric sunt din categoria celor care vor intra pe lista de preparate de mic dejun preferate. In afara de faptul ca sunt dulci, chiar si fara a folosi mierea pe care am mentionat-o doar ca si optiune de indulcit, clatitele cu morcovi si mar si dovleac sunt super satioase, extrem de apetisante si imposibil de refuzat. Sunt pufoase, sunt perfecte pentru a fi savurate in zilele de weekend si vestea buna este ca raman si pentru a doua zi, cel putin pentru ca am obtinut 26 de clatite. Au rezultat suficiente bucati pentru a ne infrupta din ele si urmatoarea zi. Imi plac tare morcovii adaugati in blaturi de prajituri, chiar si in terci si prajitura cu morcovi pentru care am si o versiune care nu necesita coacere. Morcovii ne ajuta la memorie, dar beneficiile ingredientelor sunt multiple. Impreuna cu merele sau cu bananele, se imbina perfect pentru a asigura un aluat pufos si dulce. Pot fi pregatite si vegane, cu lapte vegetal si fara ou. Vor fi la fel de apetisante. Se pot adauga si stafide in aluat si astfel se apropie si mai mult de gustul si aspectul prajiturii cu morcovi. Desigur si nucile sunt binevenite in aceasta combinatie. Practic face parte din categoria preparatelor de mic dejun desertuoase, motiv pentru care am inclus reteta in categoria deserturilor. Insa dincolo de aspect, gust, culori, arome, mirosul care va garantez ca este absolut divin, ceea ce contine de fapt per ansamblu acest preparat, este o esenta de nutrienti. O esenta de alimente care hranesc creierul. Desi focusul meu principal este sa creez retete din ingrediente brain food, am realizat abia scriind acest articol, cat de diversificata este gama de nutrienti pe care am cuprins-o. Si le iau pe rand. Despre morcovi am mentionat si la finalul retetei, despre mere se mai spune ca au in continut acetilcolina, un hormon care ajuta la modularea neuroplasticitatii, respectiv capacitatea creierului de a schimba si de a construi noi structuri. Cred ca nici nu te-ai gandit vreodata ca merele sunt atat de pretioase in nutrienti benefici creierului. In plus, sunt si unul din cele mai accesibile alimente ca si pret si disponibilitate. Oul este un alt aliment pretios, accesibil si cu care ne este familiar, si care bogat in colina, un nutrient asemanator vitaminelor care ajuta celulele creierului in producerea de acetilcolina. Inca o sursa care sustine invatarea si memoria. Despre fulgii de ovaz am scris de multe ori ca sunt boabele pentru creier, au un continut bogat in vitaminele B, E, potasiu si zinc, esentiale pentru sanatatea creierului. Dovleacul, este bogat in zinc, magneziu – un tonic pentru creier, vitamina B, triptofan – care ajuta la producerea serotoninei, luteina, zeaxantina, potasiu, vitamina C, fibre, antioxidanti si carotenoide. Iaurtul este o sursa de probiotice, contine si Vitamina B12, si este si o sursa de proteine. Si nu in ultimul rand, fulgii de cocos, despre care se spune ca este numit un potential intaritor cognitiv, in special in cazul bolii Alzheimer. O multitudine de beneficii, o paleta diversa de nutrienti, asadar o multime de motive pentru a testa aceste clatite, cu atat mai mult cu cat in ciuda faptului ca are fructe, legume, cereale, deci o abundenta de carbohidrati, am reusit sa echilibrez macronutrienti, iar aportul de proteine este chiar satisfacator. Am finalizat decorul clatitelor pufoase si dulci cu mure, un antioxidant puternic care ne ajuta sa prevenim stresul oxidativ. Iata cum fara sa imi propun in mod deosebit sa inglobez atat de multe preparate brain food la un loc, am reusit doar pornind de la un singur ingredient: morcovii.
Pancake cu morcovi
High in protein healthy no sugar carrot pancakes
Ingredients
- Fulgi de ovaz 125 grame
- Oua 2 buc 110 grame
- Morcovi rasi 130 grame
- Mere rase 180 grame
- Dovleac copt 50 grame
- Pudra de proteine cu aroma de vanilie 20 grame
- Lapte 3% grasime 160 grame
- Iaurt grecesc 10% 150 grame
- Fulgi de cocos 4 grame
- Miere 6 grame
Instructions
Morcovii si merele se spala se curata si se dau prin razatoare.
Dovleacul este copt in prealabil timp de minim o ora la 190 de grade.
Se amesteca fulgii de ovaz si pudra de proteine.
Intr-un bol se amesteca morcovii rasii, merele rase, dovleacul copt si ouale.
Se toarna lapte si se amesteca.
Se combina ingredientele uscate cu cele umede.
Intr-o tigaie incalzita si unsa cu unt de cocos se toarna cate un polonic din aluat si se prajesc ambele parti timp de 1-2 minute.
Clatitele se servesc cu iaurt, fulgi de cocos si miere.
Nutrition
-
1023 Calories
-
145,14g Carbohydrates
-
41,71g Fat
-
28,38g Fiber
-
65,22g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Morcovii contin luteolina care sustin mentinerea sanatatii creierului si ajuta la imbunatatirea memoriei si la prevenirea declinului cognitiv.