Motto: ”Mornings are made for slow sips and meaningful bites.”
Bolul cu multiple beneficii pentru sanatatea creierului! Meiul, baza terciului, o pseudocereala potrivita pentru dietele fara gluten, insa cu beneficii care recomand a fi luate in considerare de catre toate lumea, indiferent ca are o sensibilitate la gluten sau nu. Varietatea este un aspect pe care il recomand de fiecare data. Asadar, ce ne aduce bun meiul: este bogat in compusi fenolici, flavonoide si antioxidanti care protejeaza impotriva deteriorarii cognitive induse de stresul oxidativ. Meiul exercita efecte neuroprotective prin modularea cailor implicate in supravietuirea neuronala, plasticitatea sinaptica si eliberarea factorului neurotrofic derivat din creier, binecunoscutul BNDF. Impresionant, nu? Fac pariu ca am iscat interes pentru mei, care apropo, nu este nicidecum o noutate pe piata alimentara. A fost cereala cea mai consumata de catre geti si daci. A disparut probabil prin epoca comunista, desi greu de precizat momentul cand nu s-a mai consumat la fel de des ca si pe vremea geto-dacilor. Ceea ce intentionez sa subliniez este ca atat meiul cat si quinoa, hrisca si amaranthul au existat in meniurile stramosilor nostrii, doar ca nu neaparat am fost informati asupra acestor date. Pe lista de ingrediente despre care am din nou multe enumerari benefice se afla cardamonul. Am fost impresionata de bogatia de vitamine, minerale, substante nutritive de are putem profita din plin si nici nu avem nevoie de o cantitatea prea mare. Despre cardamon se spune ca ar creste metabolismul lipidelor si functia creierului. O veste extraordinara. Iar vestile nu se opresc: ajuta la reducerea leziunilor cerebrale cauzate de stres. Si daca ne gandim cat de mult stres ”ingurgitam” zi de zi, merita sa avem in atentie acest ingredient pretios. Contine cantitati mari de tiamina si vitamina C, care joaca un rol major in imbunatatirea neurodezvoltarii si a functiei creierului. Sunt foarte incantata sa descopar aceste atribute ale cardamonului. O sa fiu si mai atenta la cat de des o incorporez in alimentatie. Primul gand care mi-a venit este sa il introduc in batoanele mele Brain Food proteice. Neaparat de pus pe lista de ingrediente magice. Para este un alt ingredient despre care merita sa mentionez. Poate ca nu contine aceeasi lista impresionanta de beneficii ca si cardamonul, dar categoric este demn de luat in calcul in meniul nostru, deoareece o para medie contine 15% din necesarul zilnic de cupru – un mineral esential pentru sanatatea sistemului nervos central. Despre nuci cunoastem deja pentru este si intuitiv faptul ca are numerosi compusi protectori ai creierului: vitamina E, folat, polifenoli antioxidanti. Nucile contin si grasimi sanatoase precum omega-3, care imbunateste starea de spirit. Toate motivele care acest aliment este denumit cerebral. Am ajuns la finalul insiruirii elementelor nutritive ale preparatului, insa as dori sa mentin atentia asupra faptului ca este unul potrivit si pentru cei care nu pot consuma lactoza sau pur si simplu prefera alimente gluten-free si lactose-free. Pentru aceia si nu numai, pentru ca si vegetarienii se pot bucura de acest preparat, este o combinatie fericita, gustoasa si nutritiva. Para am folosit-o posata pentru a ma profita de cardamon si pentru a da terciului o aroma iernatica prin fierberea parei in zeama de portocale. Insa la fel de bine terciul poate fi servit cu para cruda. In zilele extra ocupate ne focusam pe a minimiza timpii de pregatire. Semintele si tipurile de nuci cresc aportul de grasimi mononesaturate si sunt perfect de asortat cu fructele. Ofera si satietate si mentin si glicemia la limite normale. O miere de calitate in care ai incredere, completeaza preparatul matinal si contribuie la indulcire si imbinarea armonioasa a aromelor. Doar sa fie cu masura ca sa nu riscam cresterea brusca a glicemie si sa il transformam intr-un preparat prea dulce care ne va tine mai putin satui si mai mult predispusi spre a mai servi ceva la scurt timp. Echilibrul este de preferat.
Terci de mei cu pere si nuci
Gluten-free poached pear millet meal
Ingredients
- Mei boabe 100 grame
- Lapte vegetal 300 grame
- Para 125 grame
- Zeama portocala 70 ml
- Apa 30 ml
- Cardamon un praf
- Nuci 20 grame
- Miere 5 grame
Instructions
Meiul se tine la hidratat timp de o ora, apoi se fierbe in apa pentru 5-7 minute, dupa care se completeaza cu laptele vegetal si se mai fierbe 7-10 minute (depinde de soi).
Para se spala si se pune intr-o oala mica cu apa, zeama de portocale, praf de cardamon, si se fierbe timp de 15 minute.
Terciul de mei se decoreaza cu para posata, nuci si miere.
Nutrition
-
447,02 Calories
-
66,88g Carbohydrates
-
18g Fat
-
7,84g Fiber
-
9,14g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Meiul este bogat in antioxidanti, in special triptofan si aminoacizi care ajuta la intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea digestiei si cresterea nivelului de energie.
No Comments