Motto: ”Friends buy you food, and best friends eat it.”
Pentru o doza de folati, sursa de proteine vegetale, acizi grasi esentiali, antioxidanti, licopen, apeleaza cu incredere la un cartof copt umplut, presarat cu un dressing savuros, iar toata aceasta combinatie te va face sa te gandesti la mancare ca la o sarbatoare pentru simturi. Este o promisiune! Este i acelasi timp si o varianta excelenta pentru vegetarieni dar si un preparat de post, sau pur si simplu un preparat de alternat uneori cu mesele cu carne sau peste. Ingredientele nu sunt deloc sofisticate, si cu toate acestea gustul, aromele, culorile se imbina ingenios. De fapt, combinarea ingredientelor este ceea ce au facut din acest preparat unul cu adevarat spectaculos. O alta idee foarte buna este de a coace mai multi cartofi deodata (2-3 bucati) care sa fie umpluti cu diverse ingrediente. Pentru 2-3 zile poti asigura o cina savuroasa prin schimbarea anumitor ingrediente cu care sa combini cartoful deja copt. Fie ca alegi sa servesti preparatul la mic dejun, cina sau chiar si pentru un pranz rapid, consistenta combinatiilor iti va asigura satietate. Desi nu sunt la prima experienta cu cartoful umplut cu diverse ingrediente cu proprietati benefice creierului, de data aceasta m-am folosit de un fel de mancare pe care il servim de obicei individual, respectiv guacamole. Am mai suplimentat cu salata verde si varza rosie, cu o lingura generoasa de fasole neagra, si am presarat totul cu tahini si cateva condimente atent alese. In toata aceasta minunatie s-a strecut si o doza mica dar suficienta de ceapa rosie pentru si mai multa savoare, antioxidanti si placere de a devora. Am incadrat preparatul la sectiunea Smart Brain Foods, pentru ca mi se pare un preparat istet si complex in acelasi timp, desi, asa cum am mentionat, este simplu de creat si necesita doar umplerea cartofului cu cateva ingrediente. Totodata, este bogat intr-o multime de substante nutritive cu proprietati benefice creierului, deci un melanj istet de alimente puternice pentru minte. Ai deci toate motivele pentru care sa vrei sa incerci o noua experienta culinara si sa o incluzi in colectia ta de mancaruri rapide, nutritive si usor de facut. Ca de fiecare data cand prezint o reteta mai putin obisnuita, vin si cu alternative la anumite ingrediente. In loc de fasole neagra, poti folosi orice alt tip de fasole sau naut, chiar si mazarea. Daca nu iti place varza rosie, desi iti reamintesc ca in combinatii diferite, alimentele care la prima degustare nu iti plac, s-ar putea sa le indragesti servite alaturi de alte alimente sau gatite intr-un mod diferit. In plus, varza rosie are proprietati antioxidante, deci te incurajez sa ii dai macar inca o sansa. Salata exista intr-o varietate atat de mare incat posibilitatile sunt nelimitate la acest capitol si te poti folosi de orice iti face placere si ai deja in frigider: rucola, valeriana, salata iceberg, baby spanac. Ar mai fi ceva? Pentru guacamole sunt necesare putine ingrediente pentru a-l crea extraordinar: rosii cherry, avocado, ceapa rosie, si desigur asezonarea cu condimentele potrivite au rolul lor in crearea magiei. Asa ca sa fiu in spiritul Craciunului si al finalului de An, mai ales ca reteta aceasta este ultima pe anul 2023. O reteta care marcheaza perfect expresia nutritiei dedicate sanatatii creierului. Tahini, incheie apoteotic preparatul pentru creier istet. Am folosit din nou Zaatar despre care am mai scris ca imi bucura papilele gustative in diferite preparate, printre care salata mea cea de toate zilele, iar cartoful umplut nici macar nu se putea sa fie privat de aroma complexului de condimente Zaatar. Aminteste-ti mereu ca mancarea iti poate influenta starea de spirit. Iubeste-ti creierul si acorda-i nutrienti de calitate. #LoveYourBrain
Stuffed sweet potato with black beans and guacamole Se spala cartoful si se sterge cu un servet de bucatarie. Se fac cateva gauri cu furculita pentru a permite coacerea uniforma si mai rapida a cartofului. Se lasa la copt in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 45-50 de minute, depinde de marimea cartofului. Intre timp pregatim guacamole: se taie rosiile, se zdrobeste avocado, se taie ceapa si se adauga zeama de lime, sare, piper si zaatar. Dupa coacere se scobeste din miezul cartofului pentru a crea spatiu pentru umplutura. Miezul se poate folosi in guacamole. Se umple cartoful cu guacamole, varza rosie, salata verde si ceapa rosie. Se presara cu sare, piper, chimen sau alte condimente preferate. Se presara cu 1-2 lingurite de tahini. BRAIN FOOD FACT: Cartoful dulce contine vitamina B6, A, C, folat care stimuleaza creierul odata cu inaintarea in varsta, fiind un stimul pentru creier si memorie avand proprietati antiinflamatorii.Cartof dulce cu fasole si guacamole
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes