Motto: ”Consistency is more important than intensity.”
New entry la rubrica Smart Brain Foods! Este un preparat smart pentru ca: include o multime de nutrienti, am implicat un minim proces termic, respectiv 3 minute pentru broccoli si 10 minute pentru quinoa, si desigur se pregateste extrem de repede si cu toate acestea este nutritiv si echilibrat. Contine si o cromatica culinara placuta vederii, iar noi cum evaluam mancarea de obicei din ochi, aspectul estetic joaca un rol important in alegerile pe care le facem. Asa ca iata, hrana pentru ochi, trup si minte. Rubrica Smart Brain Foods cuprinde in mare parte acest tip de preparate, in care procesul termic este implicat extrem de putin. Este potrivit pentru persoane ocupate care urmaresc sa includa preparate nutritive in meniul lor, pe care si-l doresc optimizat la ritmul alert al vietii, eficient ca pregatire, bogat in nutrienti si desigur, ca sa ne bucuram si de gusturi, sa fie si savuros. Asa cum bine exprima motto-ul, conteaza consistenta si as completa ca este mai importanta decat cantitatea. Si printr-o aliniere ingenioasa, am reusit sa combin mai multe ingrediente care au beneficii asupra sanatatii creierului. De fapt, fiecare ingredient in parte contine anumite substante nutritive cu rol benefic asupra creierului. Pe langa sfecla despre care am scris la rubrica Brain Food Facts de la finalul retetei, urmatoarea pe lista de ingrediente este quinoa care este bogata in proteine si fibre care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar in sange. Contine si vitamina B, magneziu, fier si aminoacizi care contribuie la producerea de serotonina. Are o influenta pozitiva asupra functionarii creierului si datorita continului de riboflavina, Vitamina B2 care ofera energie creierului si muschilor. Despre broccoli am scris de multe ori ca este un ingredient care ar trebui sa fie inclus pe lista de cumparaturi saptamanal pentru ca contine luteina, un pigment din plante despre care se spune ca este legat de inteligenta cristalizata, ceea ce inseamna abilitatea de a pune in practica experienta si cunostintele dobandite. In plus, este bogat in substante nutritive sanatoase ale creierului, vitamina K, folat si beta-caroten. Lucrurile sunt chiar promitatoare si inca nu am incheiat lista de beneficii ale ingredientelor ce au format acest bol colorat din care mai fac parte si smochinele care sunt o sursa buna de potasiu, un mineral de care creierul are nevoie pentru a funcționa corect. Contin si calciu, magneziu, fier, pe langa vitamina B-6, care poate ajuta creierul la producerea de neurotransmitatori. Continui impresionanta lista cu branza de capra care contine substante nutritrive benefice sanatatii precum grasimi sanatoase, proteine, minerale si vitamine. Este o sursa bogata de seleniu, magneziu, vitamina B3, calciu, fosfor, cupru, fier. Contine si probiotice care sunt benefice unei bune digestii, fiind chiar mai bine digerata decat branza de vaca. Mereu o introduc in sugestiile mele pentru planurile de nutritie ale clientilor. Diversitatea este cheia in neuronutritie, asa ca uneori telemeaua de capra in locul celei de vaca este binevenita, la fel cum uneori ar fi bine sa mai mancat si oua de prepelita, nu doar oua de gaina. Si inca nu am incheiat lista pentru ca mai am de adaugat cateva cuvinte si despre caju care a completat aportul de grasimi sanatoase, si care contine flavonoizi, acid alfa-linolenic, si acizi grasi esentiali Omega-3, care contribuie la sanatatea cognitiva a creierului. Si care grasime ar trebui sa faca parte din meniul nostru zilnic. Salata verde mereu este o idee buna pentru ca este bogata in substante nutritive sanatoase pentru creier, cum ar fi vitamina K, luteina, folat si beta caroten. Inchei lista cu morcovii care contin beta-caroten si luteolina care ofera un alt beneficiu uimitor pentru mentinerea sanatatii creierului, ajuta la imbuntatirea memoriei si la prevenirea declinului cognitiv. Exista deci zeci de motive pentru care merita sa acordam cele cateva minute bine investite in crearea acestui preparat smart.
Salata cu sfecla, broccoli si smochine
Colorful, tasty, rich in antioxidant, quick to serve bowl
Ingredients
- Sfecla 75 grame
- Quinoa 75 grame
- Broccoli 80 grame
- Morcovi 50 grame
- Smochine 40 grame
- Caju 12 grame
- Salată verde 15 grame
- Telemea de capra 20 grame
Instructions
Broccoli se pune la fiert in apa clocotita pentru 3 minute.
Quinoa se fierbe la foc incet pentru 10 minute.
Se completeaza bolul cu sfecla cruda taiata cuburi, morcovi cruzi taiati in lungime, o smochina proaspata, salata verde si telemea de capra.
Se poate asezona cu sare, piper, zaatar si zeama de lime.
Nutrition
-
286 Calories
-
31g Carbohydrates
-
12.1g Fat
-
34.46g Fiber
-
14.85g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Sfecla imbunatateste in mod deosebit fluxul de sange catre lobul frontal al creierului, o zona asociata gandirii la nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor si memoria.