Motto: ”Don’t burn your brain cells with junk food.”
Micul dejun este ideal atunci cand ca nu ai nimic de gatit, cand se face foarte repede si se poate pregati inainte cu o seara. Aceasta poate fi o versiune de budinca de chia aromata cu zmeura, combinata cu untul de migdale, rezultatul fiind unul peste asteptari pentru ca imbina ingrediente atat nutritive, cat si avantajul ca se aseamana la gust cu un desert. Doar ca fara pic de zahar, evident. Am implicat zero proces termic, totul s-a petrecut doar prin amestecarea ingredientelor lasate la frigider pentru 2-3 ore, si apoi decorate cu fructe de sezon si cu unul din unturile mele preferate. Foarte bine s-ar fi potrivit si cu untul de arahide, iar cu cel de fistic ar fi fost de vis. Creatia aceasta este ceva mai speciala decat cele precedente pentru faptul ca am adaugat si fulgii de cocos in compozitia budincii cu chia. Fulgii de cocos se asorteaza perfect cu zmeura si untul de migdale, imi pare ca ii dau o aroma speciala. Am reusit sa echilibrez si aportul de proteine, chiar daca sunt mai multe alimente din categoria grasimi care predomina. Insa pentru ca am ales acele tipuri de grasimi (chia si migdale), care au si o doza de proteine mai crescuta decat au o grasimile in general, am obtinut un echilibru de macronutrienti. Un avantaj atunci cand creezi retete gandind din perspectiva nutritionistului. Faptul ca am suplimentat cu quinoa a contribuit la acest echilibru, chiar si daca este expandata si poate si-a mai pierdut din proprietati in procesul de expandare. Mi se adevereste zi de zi prin toate inventiile culinare pe care le combin, ca se poate si simplu, si sanatos si nutritiv si rapid. De dragul cromaticii si al experimentului, am amestecat ingredientele diferit in cele doua pahare. In primul pahar am turnat stratul de pireu de zmeura pe fundul paharului, iar in cel de-al doilea pahar am amestecat zmeura blenduita cu budinca de chia. Si a rezultat aceasta splendoare pentru priviri si simturi: gust, culoare, arome, estetica. Foarte posibil ca si quinoa expandata sa nu fie usor de gasit, nu e tocmai accesibila, sau cel putin nu oriunde. Am gasit-o intr-un singur magazin (relativ) supermarket pentru ca nu e la fel de gigant ca si cele bine cunoscute, insa are un raion de produse bio, organice, naturale, fara zahar, fara gluten unde se gasesc tot felul de produse interesante din zona healthy, iar quinoa expandata face parte din cele pentru care vizitez uneori acest magazin. E local, asa ca nu cred ca este relevant sa ii pomenesc numele. Ideea este ca pot sa o folosesc atat in terciuri, cat si in salate, batoanele pe care le construiesc din ce in ce mai creative si mai interesante, si iata si in budinca de chia s-a potrivit de minune. Iar pentru ca in general toate aceste produse predomina in carbohidrati si grasimi, quinoa vine sa completeze si aportul de proteine, fiind printre cerealele care contin toti aminoacizii esentiali de care avem nevoie. Pentru vegetariani, este un produs binevenit sa creasca aportul de proteine. Sunt ferm convinsa ca se poate gasi in multe dintre magazinele specializate pe produse bio, atat online, cat si cele locale din fiecare oras. Am profitat de sezonul de zmeura pentru a ma bucura de aceste fructe aromate, pline de nutrienti cu beneficii pentru sanatatea creierului. Budinca de chia este un mic dejun perfect pentru diminetile in care ne grabim si nu avem timp de un mic dejun elaborat, pe cand budinca fiind gata pregatita inainte cu o seara, ne ofera oportunitatea de a fi savurata in tihna inainte de a incepe ziua de lucru.
Budinca de chia cu zmeura si unt de migdale
Delicious flavors with powerful nutrients to nourish brain cells in one cup of antioxidants and healhy fats
Ingredients
- Seminte de chia 50 grame
- Fulgi de cocos 6 grame
- Lapte vegetal sau de vaca 250 grame
- Sirop de vanilie 6 grame
- Pireu de zmeura 80 grame
- Quinoa expandata 4 grame
- Unt de migdale 20 grame
- Zmeura congelata 24 grame
Instructions
Pentru budinca de chia se amesteca semintele de chia cu laptele si cu fulgii de cocos.
Se poate indulci cu extract sau sirop de vanilie.
Se mixeaza zmeura proaspata pentru a obtine un pireu care se amesteca cu budinca de chia.
Budinca se lasa la frigider pentru o ora.
Se serveste cu quinoa expandata, unt de migdale si zmeura congelata.
Nutrition
-
620.71 Calories
-
51.73g Carbohydrates
-
37.70g Fat
-
27.80g Fiber
-
22.91g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Zmeura - contine antioxidanti puternici, precum vitamina C, quercetin si acid galic care lupta impotriva cancerului, a bolilor de inima, avand si proprietati antiinflamatorii.
No Comments