Motto: ”Eating well is a form of self-respect.”
Desert pe o felie de paine, ar fi un titlu scurt al acestui toast bogat in antioxidanti, grasimi sanatoase, imbogatit cu aroma de scortisoara. Un detaliu care desi intr-o proportie foarte redusa, schimba destul de mult intregul ansamblu de nutrienti combinati spre a bucura la maxim papilele gustative. Si asta pentru ca o aroma poate face diferenta semnificativa intr-un preparat in care sunt implicate mai multe gusturi si texturi. Asa ca te invit sa iti pregatesti acest preparat atat cu scortisoara, cat si fara. Stii, daca ma citesti demult sau daca ai participat la provocarile mele din grupul Comunitatea Feed your Brain Romania, ca imi plac provocarile si le lansez adeseori in comunitate. Ai ocazia sa raspunzi la provocarea mea de a pregati ambele variante de toast, adica cu si fara scortisoara, si sa observi diferenta. Concluzioneaza apoi cum ti s-a potrivit tie cel mai mult. A facut diferenta sau nu ai sesizat nimic special? Te incurajez sa folosesti acest preparat ca si oportunitate de a experimenta gusturi. Este sezonul cel mai bogat in fructe de padure, deci suficiente motive, si uite, ti-am dat si idei, ca sa le incorporezi atat in preparate de mic dejun cat si in gustari nutritive. Cat priveste doza si varietatea de antioxidanti, fiecare culoare vine cu vitamine, minerale, fitonutrienti care aduc beneficii sanatatii creierului. Spre exemplu, fructele si legumele de culoare mov cum sunt fructele de padure care sunt bogate in antociani, ajuta la combaterea imbatranirii premature si a declinului cognitiv, si ajuta la mentinerea creierului tanar. Mai au si marele avantaj ca sunt slab calorice si absolut delicioase si potrivite intr-o sumedenie de combinatii. De la cele dulci la cele sarate. Pe langa numeroasele beneficii ale fructelor implicate in aceasta reteta cat se poate de simplista si in acelasi timp nutritiva si creativa, faptul ca te preocupa includerea de alimente nutritive in dieta ta zilnica, este un semn de respect fata de corpul tau si sanatatea ta. Corecteaza-ma daca gresesc, insa am avut multe confirmari de-a lungul timpului lucrand cu oamenii pe obiective legate de sanatatea corpului si a mintii, ca atentia si grija fata de propriul corp este o dovada de iubire de sine. Inclusiv eu am experimentat aceasta provocare. Pana cand nu mi-am dat voie sa ma vad si sa ma prioritizez si pe mine, nu doar pe cei din jur, nu am reusit sa obtin rezultate, chiar daca mancam sanatos si faceam si miscare. Deoarece prin crearea retetelor, sunt foarte atenta sa echilibrez macronutrientii, am inclus printre ingrediente si grasimile sanatoase care provin de la caju si untul de caju. Caju contine flavonoizi, acid alfa-linolenic, si acizi grasi Omega-3, care contribuie la sanatatea cognitiva a creierului. Crema de quark pe care am descoperit-o la Lidl este geniala pentru a crea deserturi si gustari sanatoase. Are aproape 0 grasimi, 7 grame de proteine pe 100 de grame si zahar intr-o proportie redusa. Imi place tare mult varianta cu aroma de vanilie. Si desi nu consum in general si nici nu recomand produse care contin zahar, aceasta face parte din putinele exceptii, din acel 10% acceptabil din cand in cand. Crema o consum cu terci sau in loc de unt pe o felie de paine integrala sau de secara, varianta de paine care a devenit noua mea preferinta. Iar pentru ca sunt amatoare de tiramisu, am gasit si formula ideala cu aport foarte scazut de zahar, folosind aceasta crema de quark cu vanilie. Combinatia cu unul de caju este la superlativ. De fapt, toata combinatia de cremos vanilat, crocant, caju cremos si fructe dulci si acrisoare este efectiv perfecta.
Paine de secara cu fructe de padure si unt de caju
Rye toast topped with cashew butter and berries
Ingredients
- Paine de secara 60 grame
- Crema quark de vanilie 25 grame
- Felii de banane 30 grame
- Mure 35 grame
- Zmeura 20 grame
- Afine 15 grame
- Praf de scortisoara 0.1 grame
- Unt de caju 10 grame
- Caju 7 grame
Instructions
O felie de paine de secara se unge cu crema de branza quark cu aroma de vanilie.
Se pun cateva felii de banane, mure, zmeura si afine si se presara cu scortisoara.
Se completeaza cu cateva bucati de caju si unt de caju.
Nutrition
-
335,7 Calories
-
52,72g Carbohydrates
-
9,94g Fat
-
8,32g Fiber
-
11,31g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Antioxidantii din mure si in general din fructele de padure, ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi si modifica modul in care comunica neuronii creierului. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamatiei creierului, ce poate conduce la afectiuni cognitive si motorii, asociate cu procesul de imbatranire.
No Comments