Motto: ”Good nutrition creates health in all areas of our existence. All parts are interconnected.”
Dincolo de culoarea verde pronuntata si aspectuoasa, beneficiile nutritionale ale clatitelor cu spanac si banana sunt motive pentru care merita sa adaugam aceasta reteta pe lista de preparate matinale preferate. Procesul de pregatire este unul cat se poate de usurel, folosind un blender ingredientele se amesteca rapid si astfel aluatul se obtine in mai putin de 5 minute. Clatitele sunt super pufoase dupa prajire si se pot consuma cu iaurt grecesc sau skyr, fructe acrisoare, iar daca vreti si indulcire, apelati la putina miere. Pentru o versiune vegana si fara gluten, se poate folosi lapte de migdale si faina de migdale. Posibil sa nu se obtina un aluat la fel de pufos, insa daca albusul este batut separat cu mixerul si incorporat in blat ulterior, sansele de a obtine clatite pufoase, cresc exponential. Pufoase sau mai putin pufoase este aproape irelevant in conditiile in care sunt atat de moi si de gustoase, si interesante ca si gust, ca sa nu mai zic atragatoare datorita culorii verzi. Cand te gandesti ca am obtinut aceasta culoare intr-un mod natural, pare aproape ireal. Dar te asigur ca este cat se poate de realizabil. Are si sens de fapt, pentru ca daca faci un smoothie cu baby spanac si banana, culoarea predominanta va fi cea verde. Exceptand faina, in rest ingredientele folosite sunt similare cu cele pentru un s smoothie verde.
Din punct de vedere al neuronutritiei, consumand aceste clatite beneficiezi de triptofan – un precursor al serotoninei pe care il gasim in banana. Spanacul vine cu antioxidanti atat de necesari pentru a pastra creierul tanar si sanatos, skyrul cu probiotice, pudra de proteine completeaza aportul de aminoacizi care este destul de redus in preparatele in care predomina faina, fructe si lapte vegetal. Asa incat pudra de proteine cu aroma de vanilie vine sa completeze atat aportul de proteine, dar contribuie si la aromatizare. De aceea, dupa gusturile mele indulcirea cu miere este optionala si se poate foarte bine evita. Pentru ca sezonul de capsuni a cam trecut, clatitele se pot consuma si cu zmeura sau mure.
Asa cum bine spune mottoul cu care am deschis aceasta reteta, nutritia buna, a se citi echilibrata, creeaza sanatate in toate ariile vietii. Pentru ca de fapt, asa cum spun de foarte multe ori, pentru ca este si baza conceptului Feed your Brain, tot ceea ce mancam, produce efecte asupra modului in care ne vom simti. Practic ceea ce mancam afecteaza si cum dormim, si cum gestionam stresul si sanatatea intestinala, pentru ca tot ceea ce ingeram si ajunge in tractul digestiv se va distribui in fluxul sanguin si ajunge la creier. La acest nivel, substantele nutritive se vor distribui printre celulele nervoase, si in functie de tipul de nutrienti, fie vor determina o dispozitie buna, fie o stare de iritabilitate si ceata a mintii, sau chiar si inflamatie la nivelul hipocampusului in cazul in care ceea ce oferim ca si hrana intestinului si creierului predomina in mancare procesata si ultra procesata. Sunt convinsa ca ati mai auzit formularea prin care daca mananci junk, te simti junk. Lesne de intuit ca daca mananci sanatos, proaspat, integral, nutritiv, te vei simti fresh, activ ca nivel de energie si concentrare, revitalizat, chiar creativ si motivat si atingi si mai repede si mai durabil senzatia de satietate. Pentru ca cel mai des, cand ne propunem sa mancam sanatos nu ne lipseste nici vointa si nici bunavointa, ci reperele, clatitele cu spanac si banana sunt o varianta excelenta de a combina sanatos cu pofta dulce. Avantajul este ca predomina in nutrienti si in acelasi timp astampara si pofta pentru alimente dulci. Happy combination care mai si inglobeaza un pachet consistent de beneficii pentru sanatatea creierului.
Pancake cu spanac si banana
Green pancake powered with brain food ingredients to boost your mornings
Ingredients
- Baby spanac 50 grame
- Banana coapta 85 grame
- Lapte de migdale 230 grame
- Faina alba sau integrala 125 grame
- Pudra de proteine cu aroma de vanilie 20 grame
- Bicarbobat de sodiu 1 gram
- Ulei de cocos 5 grame
- Skyr 100 grame
- Capsuni 50 grame
Instructions
Intr-un blender sa adauga spanacul spalat (proaspat sau congelat) cu banana si laptele, si se mixeaza pana se zdrobesc toate ingredientele.
Se adauga treptat faina, bicarbonatul de sodiu si pudra de proteine.
Aluatul se lasa la odihnit pentru 5-10 minute.
Intr-o tigaie unsa cu unt de cocos se pune cate o cupa din aluat si se prajeste pentru 2 minute pe fiecare parte.
Clatitele se servesc cu skyr si capsuni, mure sau zmeura.
Nutrition
-
772 Calories
-
125,21g Carbohydrates
-
10,515g Fat
-
8,405g Fiber
-
43,13g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Spanacul este bogat in vitamine si substante nutritive si are multe beneficii pentru sanatate pentru ochi, creier, inima si multe altele. Contine antioxidanti care pot intarzia leziunile cerebrale asociate cu procesul de imbatranire, ceea ce poate ajuta la mentinerea functiilor cognitive.
No Comments