Motto: ”Good food is vital for brain health.”
Sweet & savory back to basics! Pentru ca nu sunt la prima astfel de reprezentare a micului dejun ce combina dulcele cu sarat, stii ca aceste mixuri nu sunt creatii neobisnuite pentru mine. De fapt, portofoliul meu include in special combinatii mai inedite cu specificatia ca simplitatea ramane un criteriu de respectat in cele mai multe cazuri, chiar daca de multe ori imi vine greu sa ma abtin sa nu mai adaug cel piutin un mic artificiu extra. Probabil ca daca as fi ramas in termenii clasici, paine cu ceva, un simplu terci cu fructe, sau oua posate cu o felie de paine, nu ai mai fi revenit neaparat pe aceasta pagina. Desi nu lipsesc nici aceste genuri de creatii simpliste, doar ca ceea ce imi propun cu precadere, este diversitatea pentru ca este una din principiile neuronutritiei. De ce diversitate? Pentru ca atunci cand incluzi in mesele zilnice spre exemplu fructe si legume din toata gama de culori, desigur nu toate la aceeasi masa, beneficiezi de mai multi antioxidanti pentru ca fiecare culoare contine diferiti polifenoli, fitonutrienti, adica substante nutritive de care are ocazia creierul sa se hraneasca. Asa ca, un mare indemn la pus in farfurie o varietate cat mai mare de nutrienti! Ca sa va stimulez si mai mult sa alegeti sa va delectati cu reteta propusa, iata o lista de beneficii: colina de la ou, acizi grasi mononesaturati de la avocado, folati si Vitamina B12 de la spanac, Vitamina E, un antioxibdant puternic ce provine de la untul de arahide, flavonoide de la capsuni. Un arsenal impresionant de nutrienti, nu-i asa? Pretty impressive. Cred ca doar citind acest sir de bogatii nutritionale cuprinse intr-o farfurie, nu iti mai vine sa consumi mancare procesata la punga. Despre vlastarii de ridiche, ce sa mai spun, sunt o adevarata explozie de vitamine, fibre, minerale, antociani. Ce bine ca exista, e drept nu mereu sunt de gasit, dar te incurajez sa profiti din plin de aceste microplante super pretioase atunci cand dai de ele prin supermarket. Adauga un plus de culoare preparatului si farfuria devine si mai apetisanta atunci cand vlastarii sau germenii se afla printre ingrediente. Am pronuntat ceva mai devreme si simplitate, care este prezenta si in acest preparat ce combina dulcele cu sarat, o combinatie dintre cele mai ravnite de catre majoritatea dintre noi. Doar ca in cazul acesta, la capitolul savuros am pastrat termenii sanatos si nutritiv. In afara de faptul ca am fiert 3 minute oul posat, in rest procesul termic nu a fost implicat. Am profitat chiar si de acele 3 minute cat a durat coagularea oului posat, ca sa pregatesc felia de orez expandat cu unt de arahide si felii de capsuni, sa feliez avocado si sa spal baby spanac. Deci operativitate si eficienta maxima. Mi-a ramas sa adaug vlastarii de ridiche dupa ce s-a fiert, si oul si sa ma setez sa savurez micul dejun savuros in tihna. O stare despre care vorbesc adeseori in sesiunile de coaching, la workshopurile de neuronutritie din companii, iar efectul este aproape mereu acelasi: nu este timp pentru a savura mancarea in tihna. Doar atunci cand exista totusi demersuri in acest sens, si decidem sa trecem prin proces, adica sa ne dam timp (si) noua, ajungem in cele din urma sa si savuram mancarea. Apoi facem rost de timp si sa mai iesim la cate o doza de Vitamina D de dimineata, sau o plimbare seara, un stretching sau chiar o sesiune scurta de yoga. Realizam la scurta vreme, ca acest ritual devine mod de viata, ca si cum au facut parte din actiunile zilnice fara gram de efort. Cum s-au intamplat toate acestea? Prin alegerea unei singure actiuni de start: o actiune de chiar si 5 minute care a facut diferenta intre cum ne-am simtit ieri fata de azi cand am inceput ziua cu acea actiune mititica dar care a adus rezultate semnificative in timp. Uite asa, pur si simplu, incepe intai cu felia de orez expandat cu unt de arahide si un fruct in loc de un produs de patiserie servit la micul dejun. Peste 2 saptamani poti adauga si oul posat la ritualul tau. Tu stabilesti ritmul, doar tine-te de proces.
Sweet&savory brain food breakfast
Colorful dream breakfast sweet & savory combo
Ingredients
- Avocado 65 grame
- Ou posat 1 buc 50 grame
- Vlastari de ridiche rosie 10 grame
- Baby spanac 20 grame
- Orez expandat 7 grame
- Unt de arahide 15 grame
- Capsuni 20 grame
Instructions
Pentru oul posat se pune apa intr-o oala de marime medie si se aduce apa in punctul de fierbere. Se adauga o lingura de otet si putina sare in apa. Se da focul incet si se toarna incet oul in vartejul apa creat. Se lasa la fiert pentru 3 minute.
Farfuria se completeaza cu avocado feliat, baby spanac si vlastari de ridiche rosie.
Optional se poate servi si cu o felie de orez expandat unsa cu unt de arahide si capsuni.
Nutrition
-
305,5 Calories
-
16,055g Carbohydrates
-
21,65g Fat
-
6,67g Fiber
-
12,68g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Untul de arahide este o excelenta sursa de vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza membranele nervoase. Contina tiamina care ajuta creierul si sistemul nervos sa transforme glucoza in energie.
No Comments