Motto: ”Breakfast is the number one meal you should never skip.”
In ultima vreme, ma incanta sa inventez toasturi decorate cu ingrediente care compun o paleta bogata de culori si abunda in nutrienti. Imi place sa combin ingredientele intr-un mod savuros, pentru a da un boost de fericire papilelor gustative. De fapt, mi-a placut dintotdeauna sa generez acest efect asupra simturilor. Mancarea sanatoasa are intotdeauna gust si imi demonstrez aceasta afirmatie cu fiecare inovatie culinara. Savory strikes again and again. Dupa cum stiti deja, pun pret si accentuez adeseori importanta micului dejun, indiferent de ora la care alegi sa o servesti, ca este ora 7 sau 10, preferabil totusi sa nu fie chiar la ora pranzului daca esti un practicant al fastingului. Prima masa a zilei aleg sa fie una bogata in nutrienti, intr-o combinatie optima de proteine, carbohidrati inteligenti si acizi grasi esentiali omega-3. Este o regula pe care multe ori am repetat-o in articole, suficient incat sa fie bine sedimentata si aplicata corect. Amintesc de fiecare data si in sesiunile mele de coaching despre acest trio esential pentru echilibrul nevoilor nutritionale. Chiar daca lucrurile par usor de aplicat cunoscand aceasta regula, nu este neaparat la fel de usor de realizat la fiecare masa. Fie pentru ca nu ne pregatim din timp pentru foame, adica lipseste planificarea eficienta si strategica, fie pentru ca avem impresia ca ne va lua mult timp pregatirea, fie pentru ca nu cunoastem care sunt macronutrientii, adica mai concret, nu stim care aliment ce reprezinta de fapt in farfurie si unde este echilibrul. Este firesc sa nu cunoastem toate aceste detalii pentru ca educatia nutritionala nu a fost si nici nu este predata in scoli, deci nu aveau cum sa stie nici parintii nostrii cum sa creeze farfuria ideala ca sa ne asigure hrana optima si echilibrul macronutrientilor. La fel cum nici adultii de azi nu au implementate aceste notiuni, decat daca se documenteaza… pe google cel mai des din pacate. Sau si mai frecvent observ tendinta de orientare catre obiceiurile unei vedete mediatizate sau in care exista o incredere pentru ca rezonam cu ceea ce face, spune sau distribuie pe retelele de socializare. Doar ca de cele mai multe ori, aceste informatii nu sunt actualizate, si nici documentate stiintific. Mai degraba fiecare se axeaza pe instituirea propriului trend cu care rezoneaza sau i se potriveste, si marseaza pe a-i incuraja pe fani sa aplice aceleasi strategii. Doar ca, ceea ce functioneaza pentru unii, s-ar putea chiar sa dauneze altora. In general sunt extreme, sunt socuri informationale cu care sa atraga audienta pentru a vinde un produs, un serviciu, o campanie pentru care sunt platiti. Si din pacate functioneaza. Asta deoarece preferam stirile bomba decat sa acceptam ca lucrurile functioneaza diferit pentru toata lumea, ca tolerabilitatea are nuante diferite pentru fiecare dintre noi, ca nu exista pastila magica, oricat de mult am dori sa functioneze lucrurile instant, si pentru ca nu ne place sa iesim din confortul obisnuintei si sa actionam. Asteptam o pretinsa motivatie care exista deja in noi dar o lasam sa zaca acolo mult si bine din comoditate. Doar ca tot ce se vede la o vedeta sau o persoana de succes este munca. Pana vom pricepe aceasta realitate, vom astepta sa pice minunile care sa ne salveze din stagnare sau regres…
Revin la reteta mea savuroasa pe care am construit-o dupa aceeasi regula de baza: simplu si de efect, sau consistent, nutritiv si savuros. Imbinarea culorilor a venit ca si efect firesc, avand ca focus combinatia corecta de nutrientii. Si astfel am obtinut si echilibrul, iar toastul meu ingenios a incorporat atat carbohidrati inteligenti bogati in antioxidanti precum: ardei copti, germeni si o felie de paine integrala, cat si proteine de la ou si telemea de capra, si acizi grasi esentiali de la avocado. Optional se poate folosi si ulei de masline pentru a creste aportul de grasimi sanatoase. Simplu, rapid si de efect, exact ce vrei sa obtii dintr-un preparat de mic dejun satios.
Toast cu ardei copti si ochiuri
Savory, tasty, creamy, crunchy brain-healthy toast
Ingredients
- Paine integrala 55 grame
- Avocado 50 grame
- Ardei copti 85 grame
- Ou ochi 125 grame
- Telemea capra 25 grame
- Germeni de ridichi 7 grame
- Otet balsamic 3 grame
- Piper rosu 0.5 gram
- Sare 0.5 gram
- Zaatar 0.5 grame
Instructions
Ardeii capia se lasa la cuptor pentru a se coace la 190, timp de 30 de minute.
Intre timp se pregatesc ochiurile intr-o tigaie incalzita cu o lingura de ulei. Pentru a accelera procesul, se poate gati cu capac.
Painea se poate praji peste care se aseaza avocado feliat, ardei copti curatati de coaja, telemea de capra sfaramata, germeni de ridichi.
Se asezoneaza cu otet balsamic, sare, piper rosu si zaatar.
Nutrition
-
560,85 Calories
-
36,26g Carbohydrates
-
33,95g Fat
-
9g Fiber
-
29,2g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Ardeiul poate sprijini imbunatatirea functiilor creierului si creste absorbtia substantelor nutritive esentiale precum calciul si seleniul.
No Comments