Motto: ”The more you eat green, the more you get lean!”
Intr-un moment de creativitate si inspiratie, dar si pentru ca exemplific adeseori combinatiile rapide care se pot realiza cu halloumi, am constatat ca pot crea un preparat consistent, trecand de la o salata aparent banala la un complex de nutrienti care ofera si culoare si aroma dorita antioxidantilor. Atunci cand dau exemple rapide de retete in care este nevoie de o implicare minima, adica la prezentari si in sesiunile cu clientii, ma concentrez sa simplific cat mai mult posibil procesul de pregatire al preparatelor. Totodata, ma focusez sa realizez si combinatii, atat super simple de facut, cat si satioase si savuroase, prin combinarea de ingrediente care sa transforme preparatul intr-unul complet, adica sa includa toti macronutrientii, cat si placut ca si gust si aspect. Pentru a crea un preparat cat mai consistent, de la o banala salata realizata din cateva verdeturi si branza halloumi care aduce un plus de savoare preparatului dupa prajire, am trecut la completarea dish-ului cu pancetta care a fost prajita la randul ei, deci si mai multa savoare. Iar pentru a bucura papilele gustative cu mai multe arome si savoare, se poate foarte bine completa salata si cu rodie, care vine cu picatura dulce-acrisoare perfecta peste verdeturi si textura crocanta de la halloumi si pancetta. Am mai completat si cu o textura cremoasa prin adaugarea unui avocado taiat in cuburi, respectiv un plus de acizi grasi esentiali pentru o minte agera si creativa. Sparanghelul este foarte bine venit in peisaj pentru ca se asorteaza extrem de bine cu un prosciutto crudo usor prajit si cu branza halloumi crocanta pe care efectiv o ador. Pentru a transforma totul intr-un preparat si mai spectaculos, am presarat ingredientele cu un dressing inovativ creat din ulei de dovleac, zeama de lamaie, sare si piper. Pentru realizarea preparatului am petrecut in jur de 10, maxim 15 minute. Insa procesele de pregatire ale ingredientelor se pot intampla concomitent, adica in timp ce branza se prajeste, ne putem ocupa si de sparanghel care are nevoie de doar 3 minute de fierbere, de taiat avocado si de curatat rodia, iar valeriana are nevoie doar de un jet generos de apa si de uscare prin tamponarea cu un servet de bucatarie de hartie. In ce priveste dressingul este floare la ureche, si recomandarea mea ar fi sa faceti intr-o cantitate suficienta si pentru alte preparate, pentru ca este geniala si se potriveste cu multe combinatii de ingrediente. Am ales sa prajesc halloumi cu unt ghee, il prefer pentru ca are un punct de ardere mai ridicat fata de unt, insa se poate foarte bine praji si cu ulei de masline sau chiar fara niciun ulei pentru ca va lasa o cantitate de lichid care ajuta la caramelizare. Asa ca mai ramane sa va notati ingredientele pe lista de cumparaturi, sa faceti o vizita rapida la supermarket pentru procurarea celor necesare, si salata poate constitui un pranz excelent pentru zilele in care nu aveti timp pentru pregatirea altor preparate care necesita un timp mai indelungat de gatire. Sugestia mea ar fi sa cumparati 2-3 pachete de halloumi care se pot praji o data si care se pot consuma in 2 zile impreuna cu diferite legume sau verdeturi. Recomand a fi consumat in 2 zile, pentru ca apoi va capata o textura gumoasa. In opinia mea, poate constitui un pranz consistent sau o cina, in functie de context, o alternativa foarte buna atunci cand nu mai ai timp pentru mese mai elaborate. Pancetta poate fi exclusa pentru o varianta vegetariana a salatei. Aduce foarte mult a fel de mancare mediteranean, iar condimentele folosite pot fi din aceeasi zona, respectiv oregano, busuioc, maghiran. Amestecul meu preferat de condimente este Zaatar, care desi este unul oriental, se potriveste foarte bine cu preparatele mediteraneene.
Salata cu halloumi si rodie
Easy, healthy, grilled halloumi with fresh salads
Ingredients
- Halloumi 60 grame
- Unt ghee 5 grame
- Avocado 50 grame
- Rodie 30 grame
- Valeriana 40 grame
- Pancetta 30 grame
- Sparanghel 30 grame
- Zeama de lamaie 2 grame
- Ulei de dovleac 7 grame
Instructions
Se scurge Halloumi de surplusul de lichid, se taie si se prajeste fie in tigaie, fie in aparatul de facut sandwich cald care poate fi uns cu unt ghee.
Pancetta se poate praji in tigaie pentru un 1-2 minute pe fiecare parte.
Sparanghelul se spala, se rupe partea fibroasa si se se fierbe in apa clocotita pentru maxim 3 minute. Se clateste cu apa recde.
Avocado se taie cuburi si se adauga alaturi de restul ingredientelor intr-un bol: rodie, valeriana, pancetta, sparanghel fiert, halloumi prajit.
Inainte de servire se adauga dressingul din zeama de lamaie, ulei de dovleac, sare si piper.
Nutrition
-
499,32 Calories
-
15,15g Carbohydrates
-
41,37g Fat
-
5,24g Fiber
-
20,62g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Proteinele indeplinesc multe functii esentiale în organism. Continutul relativ ridicat de proteine al lui Halloumi, de 6 grame per portie, ajuta la promovarea cresterii musculare, la crearea de enzime si hormoni si la intarirea sistemului imunitar.
No Comments