Breakfast for Fit

Budinca de chia cu capsuni

budinca de chia cu capsuni

Motto: ”Life is too short to spend another day at war with yourself.”

Este absolut minunat cum intr-un pahar atat de mic, incap atat de multe beneficii concentrate la un loc. Si cand te gandesti ca ai nevoie de mai putin de 10 minute ca sa prepari o budinca pe care o poti savura intr-o gama variata de combinatii, culori si arome. Dincolo de simplitatea cu care se pregateste o budinca cu seminte de chia si de versatilitatea si diversitatea combinatiilor in care se poate pregati, gusturi si arome diferite in care se poate simti, beneficiile semintelor de chia sunt demne pentru a fi explorate. Asa ca incep cu faptul ca aceste mici seminte care capata volum in contact cu un lichid (lapte sau apa), sunt extrem de pretioase: sunt bogate in potasiu, cu un procent de chiar 64% mai mare decat bananele care sunt binecunoscute pentru acest beneficiu. Au de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 2 ori mai mult fier decat spanacul, un aport mai mare de proteine fata de ovaz si orz. Cum bine se poate concluziona, budinca de chia nu este doar o simpla budinca, este o abundenta de nutrienti benefici sanatatii creierului si desigur corpului. Mai vine si cu un aport important de Omega-3, fiind o sursa de acizi grasi esentiali de care creierul are nevoie de la primele ore ale zilei. De aceea de multe ori recomand includerea budincii de chia la micul dejun. Deoarece permite combinatii variate, se poate transforma intr-un preparat si mai bogat in substante nutritive, pentru ca aproape nicicand nu vine servit ca atare, ci plusam mereu cu surse de nuci sau seminte, iar pentru reteta de azi m-am folosit de fulgi de cocos mari. Apoi mai coloram budinca si cu fructe incepand cu cele acrisoare care se potrivesc de minune. Am profitat de sezonul care se apropie, asa ca am adaugat un pireu din capsuni, si am completat cu o doza extra de proteine, respectiv cu 2 linguri generoase de skyr (iaurtul meu vesnic de care imi place tare pentru ca nu contine grasimi si are proteine de care vreau sa profit). Am indulcit cu sirop de agave, o etapa despre care spun mereu ca este absolut optionala si poate fi sarita sau se poate alterna cu o sursa de indulcire care va place. Insa pentru ca nu incurajez indulcitorii, ma rezum la a va recomanda miere sau curmale. Eu nu consum stevia pentru ca nu imi place modul in care schimba gustul alimentelor si intensifica gustul de dulce. In plus, pentru ca per total este un preparat in care predomina carbohidratii, ma feresc sa adaug si un indulcitor care ar creste si mai mult acest aport. Focusul meu este sa mentin un echilibru intre sursele de macronutrienti, mai ales ca proteinele raman putin in deficit atunci cand compunem un preparat cu mai multe surse de carbohidrati si grasimi. Ceea ce va recomand si mereu mentionez acest aspect si clientilor, este sa va concentrati pe a creste aportul de proteine cu prioritate. Mai ales ca tendinta generala este de deficit proteic. Toate persoanele cu care lucrez, nu reusesc sa atinga necesarul de proteine pe zi. Intr-o budinca de chia in care proteinele provin in mare parte doar din skyr, putem potenta acest aport prin suplimentarea cu pudra de proteine. Undeva la 15 de grame sunt suficiente pentru acest borcanel. Dincolo de avantajele si importanta pe care proteinele o reprezinta in dieta noastra zilnica, pudra vine si cu o aroma care da un gust dulce preparatului, ceea ce pentru mine cel putin este un mare plus pentru ca nu mai simt nevoia sa indulcesc. Pudra pentru ca vine cu o aroma de vanilie, imi satisface suficient nevoia de dulce. Insa alegerea sta la voi daca sau nu preferati indulcirea. Important este sa mentineti un echilibru corect de macronutrienti necesari intr-o zi.

Budinca de chia cu capsuni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 1 portie
Prep Time: 10 minute

Good vibe, high energy, savory, creamy strawberry chia pudding

Ingredients

  • Seminte de chia 35 grame
  • Lapte de migdale 150 grame
  • Sirop de agave 15 grame
  • Capsuni pentru pireu 40 grame
  • Skyr 25 grame
  • Fulgi de cocos mari 7 grame
  • Capsune décor 7 grame

Instructions

1

Intr-un borcan se amesteca semintele de chia si laptele.

2

Se adauga 10 grame din siropul de agave si se amesteca pana se omogenizeaza si semintele capata, timp de 3-4 minute.

3

Capsunii se blenduiesc cu un mixer si se toarna peste budinca de chia.

4

Se adauga pireul de dovleac, vanilie, turmeric, zeama de curmale si scortisoara si se amesteca.

5

Se pun apoi 2-3 linguri de skyr si fulgi de cocos.

6

Se mentine la frigider minim 3-4 ore.

7

Se serveste cu 1-2 capsuni ca decor.

Nutrition

  • 301.87 Calories
  • 34.71g Carbohydrates
  • 14.8g Fat
  • 15.036g Fiber
  • 9.61g Protein

Notes

Brain Food Fact: Capsunele au un continut bogat de flavonoide care pot contribui la incetinirea declinului cognitiv. Antioxidantii au efect asupra tuturor vaselor de sange, iar un flux sanguin sanatos este esential pentru sanatatea creierului.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply