Brain Booster/ Smart Brain Foods

Crusta de cartof dulce cu ou posat

Crusta de cartof dulce cu oua posate

Health Facts: ”A healthy breakfast should include complex carbs, lean protein and healthy fats.”

Un mic dejun din categoria Smart Food (mancare inteligenta, pe semne) care potenteaza capacitatile creierului pentru a functiona optim, drept pentru care l-am incadrat si la categoria Brain Booster. Mi s-a parut ca este un prepart potrivit pentru ambele categorii. Asa cum am mentionat si in asa-zisul motto al acestei retete, adica un fel de nota inteligenta asupra ceea ce exprima in sine preparatul: un mic dejun nutritiv ar trebui sa fie compus din carbohidrati complecsi, pe care ii gasim in cartofii dulci si patrunjel, proteine respectiv pretiosul ou, si grasimi sanatoase, adica avocado si bineinteles, si uleiul de masline pe care l-am folosit la prajirea crustei sau a chiftelutelor din cartofi dulci, care s-au transformat aproape in niste chifle. Imi place combinatia de cartof dulce, ou moale, in special posat, si avocado. Un trio care face un parteneriat excelent si echilibrat. Fac aceasta completare in mod curajos. Este un complex de arome si gusturi ce bucura simturile: crocant, cremos, moale, savuros, e un mic dejun foarte apetisant, dar si aspectuos, o adevarata bucurie pentru simturi. Vine cu incurajarea in plus pentru a aborda mancatul constient, atentia la toate detaliile senzoriale. Pentru ca avem cartofi in farfurie, putem da skip la paine pentru ca nu se mai justifica. Desi curatarea, razuirea, formarea chiftelelor din cartofi si prajirea poate parea un proces indelungat, nu stau lucrurile chiar atat de rau. Insa daca vreti sa simplificati procesul, se poate folosi cartoful taiat subtire si copt la cuptor sau in toaster asa cum am mai procedat in retete anterioare unde am folosit cartoful dulce feliat subtire si prajit in toaster. Insa eu va sfatuiesc sa nu va privati de la placerea de a savura un preparat atat de inedit si totodata satios, extrem de gustos si nutritiv. Am mentionat ca este o cantitate echivalenta unei persoane, insa depinde foarte mult de nevoile nutritionale ale fiecaruia si de aceea, am specificat ca la fel de bine se poate preta si pentru doua portii. Ocazie cu care va invit sa experimentati si voi si sa constatati daca va este suficient sa consumati la o singura masa doar o chifla-chiftea de cartof si un singur ou posat, sau v-ati saturat abia dupa ce ati servit ambele oua insotite de crusta de cartof si avocado. Iar daca ajungeti la concluzia ca este prea mult, se poate servi foarte bine si a doua zi de dimineata portia ramasa, ceea ce va scuteste de gatit intr-una din zile. Acest trio incorporeaza totodata, o bogatie de nutrienti esentiali pentru sanatatea creierului si mentinerea intr-o forma buna. Un boost de energie de care sa va bucurati de la primele ore ale zilei. Despre ou am mai tot povestim ca este cea mai bogata sursa de colina, este o sursa buna de proteine, si mai are in plus si omega-3, si o serie de vitamine si minerale. Avocado este bogat in acizi grasi mononesaturati benefici sanatatii creierului si inimii, iar despre cartoful dulce am scris in detaliu la finalul retetei, la rubrica Brain Food Facts. Chiar daca in mod norma preferati poate sa folositi cartofii dulci intr-un preparat la pranz sau la cina, va incurajez sa ii testati si in preparatele de mic dejun. Sunt satiosi, bogati in vitamine si o alternativa excelenta in locul painii. Supraetajarea aceasta super reusita, mai are avantajul faptului ca are si un aport crescut de proteine, comparativ cu un mic dejun dulce, de genul terciului sau al clatitelor, unde predomina carbohidratii. Motive in plus sa descoperiti cum este sa servesti la micul dejun o chiftea din cartof dulce, asortata cu un avocado cremos si un ou moale care se scurge peste toata aceasta minunatie. Lets keep our brain happy.

Crusta de cartof dulce cu oua posate

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 1-2 portii
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 10 minute

Crispy sweet potato meatballs with creamy avocado and poached eggs

Ingredients

  • Cartof dulce 100 grame
  • Oua 3 buc 140 grame
  • Patrunjel verde 5 grame
  • Avocado 50 grame
  • Praf de chilli 0.5 grame
  • Piper rosu 0.5 grame
  • Zeama de lamaie 1 gram
  • Sare 0.3 grame

Instructions

1

Cartoful dulce se curata de coaja, se razuieste si se amesteca cu un ou si patrunjel tocat.

2

Se pune intr-o tigaie la copt pentru 5 minute pe fiecare parte intr-o tigaie unsa cu unt sau ulei.

3

Pentru oul posat se pune apa intr-o oala de marime medie si se aduce apa in punctul de fierbere. Se adauga o lingura de otet si putina sare in apa. Se creeaza un vartej in mijlocul oalei cu apa si se toarna incet oul. Se lasa la fiert pentru 3 minute, la foc mic.

4

Avocado se zdrobeste, se stropeste cu zeama de lamaie si se aseaza peste chiftelele din cartof dulce, peste care se aseaza oul posat.

5

Se condimenteaza cu sare, piper rosu si un praf de chilli.

Nutrition

  • 391,82 Calories
  • 26,89g Carbohydrates
  • 23,41g Fat
  • 6,87g Fiber
  • 21,07g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Cartoful dulce contine vitamina B6, A, C, folat care stimuleaza creierul odata cu inaintarea in varsta, fiind un stimul pentru creier si memorie avand proprietati antiinflamatorii.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply