Motto: ”The only bagels for me are the chia seeds ones.”
De cand fac blogging culinar, adica de mai bine de 12 ani, am invatat despre mine ca cel mai bine imi ies acele preparate pe care le gandesc intr-un moment de inspiratie de moment, avand ca reper cateva ingrediente pe care le am deja acasa, la care mai adaug poate cateva ca sa completez reteta. Pentru ca daca te paleste inspiratia, cel mai impactant pentru rezultatul retetei, este sa pui in aplicare reteta cat mai repede, sau la cat mai scurt timp dupa momentul in care te-a fulgerat sageata creativitatii. Daca mai astepti una sau doua saptamani, iti scade atat nivelul de interes cat si de entuziasm. Acum ce vreau sa spun de fapt pentru toti cei care vad o reteta care le place, fie pentru ca arata foarte bine fotografia, fie pentru ca i-a atras modul de asezare in farfurie sau pur si simplu ii atrage combinatia sau un anumit ingredient sau modul in care proprietarul retetei expune preparatul, ar trebui sa treaca la treaba cat mai repede. Cu cat amani, cu atat scad sansele sa te mai intorci la entuziasmul initial si sa actionezi. De fapt, se intampla ca in orice actiune noua pe care iti propui sa o faci, doar ca daca nu iti setezi un termen, atunci o arunci undeva in multitudinea de ganduri, planuri si idei de facut, dar care nu se mai intampla nicicand. Ca na, asa functionam in general. Si totusi de ce facem asta? De cele mai multe ori din ce observ lucrand cu oamenii pe educare nutritionala, este pentru ca vrem sa fie perfect din prima, ne e frica de esec, dar si pentru ca avem asteptari prea mari si de la noi si de la rezultatul imaginat. Doar ca: Practice makes perfect. Pe de alta parte, niciodata nu este si nu va fi momentul ideal pentru a te apuca sa faci de exemplu cum am facut eu in cazul acestei retete, cel putin 2 lucruri noi care aparent sunt consumatoare de timp. Desi nu e asa, pentru ca de fapt am castigat timp. Primul lucru pe care l-am facut este sa pregatesc eu bagelul, nu sa il cumpar. Ce am castigat? Pai in primul rand am implicat si copilul in activitatea asta. Si daca nu ati experimentat acest lucru pana acum, va invit sa va acordati placerea de a vedea un copil bucurandu-se de framantarea unui aluat, masurarea de ingrediente si presararea de seminte pe niste covrigi fabricati de manutele ei sau ale lui. Un alt castig este ca per total costul a fost mai scazut sa le fac eu decat sa cumpar 8 bagel din magazin. Pentru ca atat am obtinut din jumatate de kg de faina. Al treilea castig a fost ca daca le coc eu, pot controla calitatea ingredientelor. Respectiv versiunea mea nu contine conservanti, sare in exces, zahar rafinat, grasime hidrogenate si coloranti. Plus ca este o activitate relaxanta de weekend mult mai educativa decat sa stai spre exemplu in fata ecranului. Atat pentru adulti cat si pentru copii. Mai adaug si faptul ca am iesit din zona de confort, pentru ca am avut putin de lucru de la framantat la adunat si fotografiat, dar numai iesind din confort putem creste.
Pe langa bagel, am creat si crema de branza din branza de vaci, telemea, iaurt ca baza, de la zero. Doar ca aici lucrurile au mers mult mai repede si mai simplu. Minunatia asta servita cu felii de mere este molipsitor de gustoasa. Pentru ca am pregatit o cantitate mai mare, mi-a ramas si pentru alte combinatii super delicioase. Chiar si cu pere si smochine proaspete se imbina foarte bine. Practic pentru crema am folosit 300 grame branza de vaci, 150 grame telemea si 150 grame iaurt din care am servit 3 persoane la 2-3 mese. Astfel de creme sunt foarte avantajos de creat pentru ca le faci o data si le servesti de mai multe ori. In crema am inclus si mango si avocado taiate cuburi, putin ulei de masline, asezonat cu sare si piper si, it is ready to be served. Absolut nimic sofistifcat, doar cateva ingrediente adunate la un loc, combinate cu ce mai aveam pe acasa sau ce pun de obicei pe lista de cumparaturi si iata magia care a rezultat.
Bagel cu crema de branza de vaci
Homemade bagel with healthy cream three cheese combo mixed with mango and avocado
Ingredients
- Bagel (Covrig home made) 100 grame
- Crema din branza de vaci 50 grame
- Telemea 25 grame
- Skyr 25 grame
- Ulei de masline 3 grame
- Mango taiat cuburi 5 grame
- Avocado taiat cuburi 15 grame
- Somon afumat 60 grame
- Patrunjel 1 gram
- Zeama de lamaie 2 grame
- Sare si piper rosu 1 gram
Instructions
Un bagel (covrig) facut in casa sau de la brutarie taiat in doua.
Crema de branza se creeaza din: crema de vaci, telemea, iaurt sau skyr amestecata.
In crema se adauga ulei de masline, patrunjel maruntit, sare si piper, mango si avocado taiate cuburi.
Se ung feliile de bagel cu crema de branza, se aseaza felii de somon si se stropeste cu putina zeama de lamaie.
Nutrition
- 697.07 Calories
- 64.57g Carbohydrates
- 32.05g Fat
- 4,40g Fiber
- 37,92g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Mango contine fibre, vitamina C, A, B6, fier, cupru, calciu, sprijina functia neurologica, contribuie la formarea colagenului, sustine sistemul imunitar si ajuta la vindecarea ranilor.