Motto: ”Good food from fresh brain-healthy ingredients.”
Inca mi-e gandul la momentul crearii acestei salate pentru ca m-a surprins in mod foarte placut cum s-au imbinat lintea rosie cu oul moale, facand un pachet complet si perfect cu avocado, hrisca, stafide, presarate toate cu tahini cremos. A fost cel putin geniala inspiratia mea de a combina stafide cu tahini si cu tot ce a reprezentat aceasta farfurie pe care care am sa o replic cat de curand. O bucurie imensa pentru papilele mele gustative. Pe langa faptul ca este deosebit de gustoasa si savuroasa, salata rezultata este bogata in proteine, fibre, folat – o vitamina pretioasa pentru sanatatea creierului si care se gaseste in linte, omega-3 si omega-6 din avocado, grasimi esentiale pentru creierasul nostru aflat mereu in lucru, colina din ou, un macronutrient valoros pentru dezvoltarea creierului.
Majoritatea ingredientelor folosite sunt de la Vitamix, si asta este extraordinar pentru ca mi-a economisit din timp sa le caut in magazine diferite. V-am mai povestit cat de practic imi este si la indemana sa le procur toate din acelasi loc. De fapt, asa mi-a si venit ideea acestei creatii culinare minunate, pentru ca am gasit Linte Rosie 500gr springmarkt | Vitamix.ro, tahini despre care v-am mai povestit, stafidele tot de la Vitamix, precum si Hrisca Prajita Decorticata 500gr | Vitamix.ro. Si este absolut minunat acest sincron pentru ca pot lucra eficient cu ingrediente pe care le procur dintr-un singur magazin.
Am adaugat in salata ca si dressing dar si ca sa prajesc oul, minunatul ulei de dovleac: Ulei de Dovleac presat la rece, 100ml, Springmarkt | Vitamix.ro. Foarte reusite combinatiile, am fost foarte incantata de rezultat. Despre uleiul de dovleac pe care l-am mai folosit si in alte preparate precum: chiftelute de curcan in sos de tomate, omlete, chiftelute de zucchini si ton, sau ca dressing in salate, se spune ca imbunatateste schimbarile de dispozitie si reduce bufeurile la femeile aflate la menopauza, in timp ce femeile care au consumat ulei din seminte de dovleac au prezentat o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, pe masura ce nivelul lor de colesterol HDL (bun) a crescut, constatari care au reiesit dintr-un studiu. Dincolo de vestile bune legate de calitatea nutritionala a preparatului, va asigur ca pregatirea este super simpla. Lintea si hrisca se pot gati in acelasi timp. Este necesara o inmuiere in prealabil, cel putin pentru hrisca ar fi prinde bine pentru ca va grabi procesul de gatire. Mai apoi ambele au nevoie de 10 minute de fierbere pentru a fi gata de consum. In plus, se pot gati cantitati mai mari care se pot imparti pentru a fi servite mai multe zile, poate chiar in diferite combinatii de legume si ou fiert sau oua de prepelita spre exemplu, in loc de oul ochi. Negresit trebuie sa puneti in practica grozavia asta. Pentru vegetarieni este mai mult decat potrivita oferta, va fi o adevarata desfatare, iar daca oul nu este un ingredient pe care il consumati, bineinteles ca se poate exclude si adaugati mai multa linte in schimb. Poate chiar sa adaugati si alte verdeturi si as indrazni sa spun ca ar fi mers foarte bine si cateva felii de pere. Choices are limiteless. Preparatul se preteaza pentru un pranz generos si delicios, iar cantitatile le puteti ajusta in functie de propriile nevoi. Poate unele ingrediente o sa le preferati intr-o cantitate mai mare, altele mai reduse. Salatele au avantajul de a permite versatilitate si diversitate, iar jocul cu ingredientele este o adevarata placere, se pot scoate la iveala combinatii cu adevarat inedite si neasteptat de savuroase. Lasa-ti frau liber imaginatiei si folositi mai ales ca start in extrapolare de ingrediente noi si variatiuni pe aceeasi tema, cu ceea ce va place si aveti deja pe stoc. Apoi indrazniti si ingrediente noi si combinatii noi. Ceea ce va garantez ca va fi cel putin distractiv, si in felul acesta veti avea oportunitatea sa descoperiti noi stiluri de combinatii de ingrediente. Aveti ocazia sa le incropiti cand nu aveti timp de gatit mai mult decat acest minim care este necesar intr-o salata unde majoritatea ingredientelor sunt crude, si suplimentati cu 2-3 care necesita gatire. Si uite asa sunteti gata pentru un pranz colorat, nutritiv, gustos si satios. Spor la reinventare si extrapolare de gusturi noi.
Salata de linte si tahini
Simply delicious savory lentil, buckwheat salad with tahini and fried egg
Ingredients
- Linte rosie 50 grame
- Piper negru 1 gram
- Sare 1 gram
- Ulei de dovleac 6 grame
- Tahini 7 grame
- Hrisca 35 grame
- Avocado 40 grame
- Stafide 20 grame
- Un Ou ochi 50 grame
- Unt ghee 2 grame
- Ridichi rosii 25 grame
- Zeama lime 5 grame
Instructions
Lintea se fierbe in aproximativ 200 ml de apa la foc mic, iar dupa 10 minute de fierbere se mai lasa in apa fierbinte inca 10 minute dupa care se clateste cu apa rece.
Hrisca se lasa la inmuiat in apa pentru 10 minute, dupa care se fierbe 10 minute. Ambele ingrediente se pot fierbe in acelasi timp (lintea si hrisca).
Oul se prajeste pentru 2-3 minute in unt ghee si 1 gram de ulei de dovleac. Se poate si cu capac.
Intr-un bol se pun lintea si hrisca, avocado taiat felii, ochiul ou, si stafidele.
Se adauga ridichile rosii taiate felii.
Se condimenteaza cu sare si piper.
La final se presara cu tahini, ulei de dovleac, si la alegere zeama de lamaie sau zeama de lime.
Nutrition
-
441,22 Calories
-
39,63g Carbohydrates
-
26,28g Fat
-
19,91g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Lintea contine o cantitate insemnata de acid folic, necesara mentinerii sanatatii creierului. Folatul este o vitamină responsabilă pentru reglarea ADN-ului și producerea de neurotransmițători precum serotonina, dopamina și norepinefrina ce contribuie la reglarea starii de spirit, a sentimentului de plăcere și a claritatii.
No Comments