Motto: ”Happiness is a pancake breakfast.”
O modalitate prin care sa celebrezi o zi de weekend in care sa te delectezi preparand clatite cu gust de prajitura cu stafide. Sunt super pufoase si dulci pentru ca am apelat la siropul de agave si la curmale ca sa indulcesc delicioasele clatite. Am decorat cu stafide, pudra de roscove si fulgi de cocos pentru ca nu mai facusem combinatia asta si m-am lasat condusa de creativitatea de moment. Asa cum fac de altfel in cele mai multe situatii ce implica crearea de retete. Se poate servi si cu iaurt, doar ca in general decorul clatitelor este fie cu dulceata, fie cu iaurt, iar putina diversitate trebuie sa facem loc macar din cand in cand. Avand in vedere ca se prajesc foarte repede, cate un minut pe fiecare parte, iar daca pregatesti aluatul inainte cu o seara, poti sa consideri 15 minute alocate coacerii daca iti doresti sa savurezi clatitele intr-o zi de munca si sa nu mai astepti pana la finalul saptamanii ca sa te bucuri de clatite pufoase si dulci. Poti include stafidele si pudra de roscove si in aluat. Eu le-am inclus in reteta doar ca decor pentru aceasta data.
Am folosit stafidele de la Vitamix: Stafide brune 250gr | Vitamix.ro, la fel si pudra de roscove: Pudra de Roscove 250gr, springmarkt | Vitamix.ro.
Pentru alternativa fara gluten, poti folosi faina de hrisca sau de migdale, o versiune absolut delicioasa si de incercat. In general cand folosesc hrisca sau fulgi de ovaz sau migdalele, pur si simplu macin, nu cumpar faina in sine. Am facut totusi o exceptie cu faina de migdale pentru aceasta reteta ca sa testez textura, si am folosit versiunea de la Vitamix: Faina de Migdale, 150gr, Springmarkt | Vitamix.ro. Am pus deja pe lista mea de retete de testat versiunea cu fulgi de ovaz, urmand sa incorporez stafidele si pudra de roscove in aluat. Clatitele sunt printre favoritele noastre la capitolul mic dejun. Cred ca e lesne de inteles pentru ca sunt multe variante publicate deja pe blog. Iar pentru ca imi place sa ma joc cu ingredientele, va provoc sa testati si voi ambele variante, adica cea cu stafide si pudra de roscove incorporate in aluat, si varianta in care folositi aceste doua ingrediente ca decor. Daca imi trimiteti fotografiile, as fi tare bucuroasa si aveti toate sansele sa va si premiez. Ma gandesc eu pana soseste prima fotografie la mine, in ce va consta acest premiu. Asa cum v-am obisnuit si pana acum, si aceasta reteta contine ingrediente care aduc beneficii sanatatii creierului. Ma refer la fulgii de ovaz despre care se spune ca sunt boabele pentru creier, avand continut bogat in vitaminele B, E, zinc si potasiu care sprijina creierul si corpul sa functioneze la niveluri optime. In aceeasi categorie este si faina de migdale care contine Vitamina E, un antioxidant puternic care poate preveni declinul cognitiv si imbunatateste memoria, fiind considerat ”alimentul creierului”. Oul care este cel mai bogat aliment in colina, un micronutrient esential care influenteaza pozitiv dezvoltarea creierului si a memoriei. Contine si Vitamina B, care sintetizeaza substantele chimice ale creierului si minimizeaza declinul cognitiv. Pudra de roscove are un continut bogat in Vitaminele A, B2, B3, D, minerale precum fier, fosfor, mangan si potasiu care sunt o sursa excelenta de proteine si fibre alimentare. O puteti folosi cu succes ca sa inlocuiti pudra de cacao. Stafidele sunt de asemenea un aliment care datorita continutul de bor, un oligoelement care imbunatateste coordonarea ochi-mana, atentia si memoria, este considerat un ingredient ce sustine sanatatea creierului. Luand in calcul toate beneficiile, se pare ca avem o multime de motive ca sa dedicam cateva minute din viata noastra pentru a savura delicioasele clatite, un alt avantaj de altfel de care puteti beneficia, adica si gustoase si sanatoase. Clatitele sunt intotdeauna o idee buna de savurat la micul dejun. Garantat o sa va placa combinatiile. Iar daca va incanta mai mult ideea de stafide cu scortisoara, puteti inlocui pudra de roscove. Aluatul poate fi impartit in doua, iar o parte poate contine o aroma ciocolatoasa, iar partea a doua poate fi o aroma de turta dulce. Optiunile sunt nelimitate, decizia de a le testa este la voi. Spor si voie buna la pregatit. Have a happy and healthy brain.
Pancakes cu stafide
Sweet, tasty, no sugar added almond flour pancakes served with raisin
Ingredients
- Faina de migdale 130 grame
- Fulgi de ovaz macinat 50 grame
- Bicarbonat de sodiu 2 grame
- Sare 0.5 grame
- Oua 2 buc 105 grame
- Lapte de migdale 50 grame
- Zeama din curmale hidratate 10 grame
- Stafide 25 grame
- Fulgi de cocos mari 1 gram
- Pudra de roscove 2 grame
- Sirop de agave 10 grame
- Unt de cocos 7 grame
Instructions
Intr-un bol mare se amesteca bine faina de migdale, faina din fulgi de ovaz pe care am macinat-o inainte, bicarbonat si un praf de sare.
Intr-un bol separat se bat cele doua oua, dupa care se toarna, zeama de curmale si laptele si se mixeaza pana la omogenizare.
Se amesteca fainurile cu compozitia lichida, se mixeaza.
Aluatul se lasa la odihnit pentru 10 minute.
Intr-o tigaie incalzita si unsa cu unt de cocos, se pune cate un polonic din aluat, formand clatite usor mai subtiri, insa la fel de mici pentru a le putea plia.
Se servesc cu stafide, un praf de pudra de roscove si optional cu skyr si sirop de agave.
Nutrition
-
1235.36 Calories
-
89,50g Carbohydrates
-
86,30g Fat
-
9,98g Fiber
-
57,73g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Pudra de roscove are un continut ridicat de calciu, fiind considerat un inlocuitor sanatos al pudrei de cacao. Contine vitaminele A, B2, B3 si D, minerale ca magneziu, fier, fosfor, mangan si potasiu si este o sursă excelentă de proteine şi fibre alimentare.
No Comments