Motto: ”Today’s good mood is brought to you by a tasty healthy breakfast muffin.”
Briosele perfecte pentru diminetile in care nu ai timp sa pregatesti nici macar ceva rapid. Sunt satioase, bogate in nutrienti, arome si texturi de tot felul. Cu mentiunea ca va fi necesar sa aloci timp intr-o zi sa le prepari intre 15-20 de minute, cel mai eficient ar fi duminica, si vei avea la dispozitie minim 3 dimineti ca sa le consumi cu membrii familiei pentru ca vor rezulta un numar suficient incat sa va ajunga. Se pot pastra la frigider fara grija pentru 3-4 zile, iar servirea lor poate varia de la iaurt sau skyr, la unt de arahide, sau chiar un amestec intre iaurt si untul de arahide, care garantat este un mix perfect. Uneori in acest amestec adaug si pudra de proteine cu aroma de vanilie, ceea ce ma ajuta pentru ca nu folosesc indulcitori si zahar, iar pudra vine cu aroma de vanilie deci e perfect. Si in al doilea rand, suplimentez si echilibrez cantitatea de proteine, briosele avand o doza mai mare de carbohidrati. Este o combinatie de testat, surprizele pot depasi asteptarile. Mereu este loc de mai bine, si de noi inceputuri, atat cu testarea de noi combinatii, cat si cu rezolutiile de la inceputul anului. Ne permit sa avem o noua perspectiva: noi gusturi, noi nutrienti de asimilat. Noi inceputuri, noi perspective despre noi insine si ceea ce putem face diferit la capitolul sanatate corporala si mintala. Ceea ce poate inseamna si rezultate diferite, adica mai bune evident pentru ca vom aborda diferit obiectivul nou propus.
Briosele contin o bogatie de ingrediente care imbunatatesc functiile cognitive: hrisca, fulgi de ovaz, pudra de sfecla, scortisoara, mere, morcovi, portocale, merisoare, nuci, curmale. O diversitate de arome si texturi si totodata de vitamine, minerale, grasimi bune, fibre, antioxidanti, si nu in ultimul rand indulcire naturala cu miere si curmale. Am cautat sa creez un aluat de briose fara faina si sa cresc aportul de fructe dulci si grasimi nesaturate care aduc beneficii sanatatii creierului. Am inglobat din toate ca sa fie suficient de satioase pentru a-mi asigura mesele de mic dejun cand nu am timp sa pregatesc nici macar o omleta rapida. Iti marturisesc ca am creat briosele intre sarbatori, si mi-a picat tare bine sa le am la indemana si sa stau mai mult sa ma odihnesc mai ales ca era sincronul ideal. Dimineti in care suntem pe fuga sunt destule pe durata anului, asa ca testeaza-le intr-un weekend, vezi cum iti place, ce ai schimba, ce ai mai adauga si pune pe lista ta de retete preferate.
Multe dintre ingredientele folosite sunt de la Vitamix, respectiv: hrisca, scortisoara, merisoarele, curmalele, ceea ce imi convine pentru ca nu mai este nevoie sa mai caut si prin alte magazine: Hrisca Prajita Decorticata 500gr | Vitamix.ro. Curmalele sunt fara samburi si ma ajuta sa le folosesc imediat ce s-au hidratat, adica in cateva ore de inmuiere in apa, moment in care se formeaza si o zeama dulce pe care o folosesc in preparate. Mi-ar place sa priviti cu deschidere lista de ingrediente, chiar daca pare usor mai lunga. Am combinat hrisca cu fulgii de ovaz pentru ca hrisca este fara gluten, iar fulgii au si fibre si ii folosim mai des, deci practic avem la indemana mai mereu. Iar combinate sunt mai usor de incorporat in preparate. Pireul de mere impreuna cu ouale au rolul de a lega toate ingredientele uscate. Totodata am scazut astfel aportul de grasimi saturate, adica ulei care in general se foloseste pentru a lega ingredientele. M-am concentrat sa fie in majoritate grasimile bune, respectiv nucile si intr-o cantitate redusa untul de cocos pe care l-am topit. Pudra de sfecla da culoarea roz, iar impreuna cu scortisoara si morcovii am obtinut acest ton roz rosiatic-portocaliu. Sigur ca puteti reduce din ingrediente daca va doriti simplificare, insa luati in calcul ideea ca le coaceti o data, poate chiar cu ajutorul copiilor sau va dedicati o ora intr-o zi de weekend si beneficiati de briose pe durata mai multor zile in care nu mai este necesar sa pregatiti micul dejun. Daca planificati mesele, este o reteta de adaugat in plan. Va asigur ca aveti numai de castigat ca si timp, ca si aport nutritional si diversitate a nutrientilor de care beneficiati. In plus, savurate cu o cafea sunt suprematia diminetilor in care va propuneti savurarea micului dejun in tihna si free of worries. Aveti mai mult timp sa reflectati la intentiile zilei si la cum vreti sa va planuiti ziua.
Briose pentru Mic Dejun
Healthy buckwheat, oats, beetroot powder, apple, cranberries breakfast muffins
Ingredients
- Hrisca fiarta 25 grame
- Fulgi de ovaz 200 grame
- Pudra de sfecla 7 grame
- Scortisoara 2 grame
- Bicarbonat de sodiu 2 grame
- Pireu din mere 165 grame
- Zeama de curmale 10 grame
- Zeama si coaja de portocale 25 grame
- Oua 2 buc 110 gram
- Merisoare 40 grame
- Morcovi razuiti 75 grame
- Nuci 35 grame
- Ulei de cocos 50 grame
- Miere 25 grame
- Skyr (optional) 100 grame
Instructions
Hrisca se lasa la hidratat pentru 15 minute si apoi se fierbe timp de 10 minute, dupa care se blenduieste.
Pireul de mere se obtine din blenduirea unui mar mare, sau 2 mai mici.
Intr-un bol se aseaza hrisca blenduita, fulgii de ovaz, bicarbonatul, pudra de sfecla, scortisoara si se amesteca.
Se adauga pireul de mere, zeama de si coaja de portocale si ouale batute.
Se mixeaza pana la omogenizare, doar cateva secunde.
Se adauga morcovii razuiti, merisoarele, nucile si uleiul de cocos care necesita a fi incalzit la cuptorul de microunde pentru a se topi.
Se poate indulci in plus cu miere.
Se pune cate o lingura mare din aluat in tava de briose, in formele de copt de hartie sau de silicon.
Se coc la 175 de grade pentru 40-45 de minute.
Se servesc la micul dejun cu iaurt grecesc sau skyr.
Nutrition
- 1718.47 Calories
- 221.87g Carbohydrates
- 99.86g Fat
- 43.092g Fiber
- 68.41g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Sfecla imbunatateste in mod deosebit fluxul de sange catre lobul frontal al creierului, o zona asociata gandirii la nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor si memoria.