Motto: ”Dare to be different: try the millet porridge.”
Vrei un alt fel de terci pentru ca cel de ovaz l-ai incercat deja in multiple feluri si ai nevoie de o noua interpretare a micului tau dejun? Vrei sa incerci un terci cu totul diferit? Nu am niciun dubiu ca cel cu crema de ciocolata si pireu de castane iti este total nou. E adevarat? Daca nu, m-as bucura sa impartasesti cu mine versiunea ta daca ai pregatit ceva similar. Insa daca te-am facut suficient de curios, te provoc anul acesta sa indraznesti mai mult. Sa iesi din zona de confort si sa iti dai voie sa vezi si alte ingrediente fata de cele pe care le consumi in mod uzual, sa iti dai voie sa ai experiente culinare noi si cine stie, poate chiar sa inveti retete noi si sa indragesti ingrediente pe care nu le-ai mai testat. Sa stii ca nu m-ar surprinde ca unele sa iti devina chiar preferate pentru ca am avut astfel de ”patanii” inedite cu persoanele carora le-am recomandat diferite preparate ne-mai-incercate. Si ce sa vezi, au fost nu doar surprinse de simplitatea cu care se prepara, cat si de gustul diferit in care se poate interpreta, incat acel ingredient nou incercat a devenit chiar preferat. Astfel de surprize sa tot fie, pentru ca ne ofera ocazia sa descoperim idei care ne pot ajuta sa avem mai multe repere, sa venim in contact cu noi surse de nutrienti, de antioxidanti, de minerale si vitamine. Asa ca va incurajez sa dati sansa noului. Pana la urma ce aveti de pierdut? Stiu ca cei mai multi au tendinta de a alege preparate cu care deja sunt familiarizati. Este inertia obisnuitei, insa si a comoditatii as spune. Abordam cu acelasi rationament si alte contexte ale vietii. Insa experienta imi spune ca mereu a fost loc de mai bine si de mai mult uneori, cu specificati sa tinem cont de sintagma cu care sunt total de acord, si anume ca less is more sau work smart, not hard. Total de acord sa abordam lucrurile cat mai simplu si mai eficient, cu cat mai putin (timp, resurse, efort). Insa a testa noi gusturi, noi texturi, noi combinatii, sunt chiar experiente de care nu ar trebui sa ne privam. Pana la urma fiecare aliment vine cu elemente nutritive care pot imbogati nu doar experienta culinara, cat si diversificarea ideilor, si asta stiu sigur ca este in topul provocarilor multor persoane asa cum spuneam in articolul precedent. Pe de alta parte si diversitatea nutritionala are un sens in context. Mai ales ca exista atat de multe afectiuni care izvorasc din deficienta nutritionala sau carente de vitamine, si aici ma refer in mod specific la cele care afecteaza sistemul nervos: boli cognitive, psihice, depresii, anxietati. Sanatatea si nutritia creierului fiind domeniul pe care ma focusez.
Pentru ca meiul consumat ca atare nu are neaparat un gust apetisant, atunci cand este combinat cu fructe, in special cele dulci, sau cu seminte si nuci, preparatul capata cu totul alt gust. Imi procur meiul decorticat de la Vitamix, asa cum procedez cu mare parte din produsele de mic dejun pe care le folosesc: Mei decorticat 200gr springmarkt | Vitamix.ro.
L-am lasat la hidratat in apa cat sa se acopere integral boabele de mei, dupa care l-am fiert cateva minute in lapte. Ca decor recunosc ca am ales ingrediente putin mai altfel, pe care nu neaparat le folosim in mod obisnuit la micul dejun. Obisnuitul, de altfel, nu este ceea ce ma caracterizeaza. Am pornit de la pireul de castane pe care am vrut sa il transform intr-un preparat de mic dejun mai desertuos. Am facut doua teste ca sa ajung la actuala forma a cremei. Initial am folosit doar boabe de cacao pe care le-am topit si amestecat cu putin lapte, iar apoi am amestecat ciocolata topita rezultata cu pireul de castane. Doar ca nu am fost foarte multumita de textura. Gustul in schimb a fost senzational, insa au ramas bucatele din boabele de cacao care se simteau la mestecare. Spun ca a fost de senzatie in mod asumat, pentru ca am oferit spre testare la 5 persoane ambele variante. In etapa a doua, avand frisca lichida neindulcita la indemana (uneori o mai folosesc la cheesecake), am facut un nou test si am obtinut o crema mai catifelata, mai usor de decorat cu pos si mai soft. Mi-a placut tare mult cremozitatea. Am testat din nou cu cele 5 persoane si varianta 2. Unii au preferat prima varianta, mai putini e drept, altii, adica majoritatea au preferat a doua versiune. Iar pentru ca am tot vorbit despre ciocolata de multe ori si de beneficiile ei atunci cand alegem o varianta cu minim 80% cacao, am decis sa ii dau un look diferit pireului de castane. Iar in formula expusa aici pentru voi cu ciocolata topita si frisca lichida, i-am dat si meiului un aspect si gust mult mai prietenos, decat daca il consumam cu un fruct si cateva nuci. Pana la urma orice terci care poate parea fad, il poti transforma intr-un mic dejun extraordinar. Diferenta sta in toppingul cu care il asortezi. Practic este o alta perspectiva pe care te incurajez sa o testezi si sa imi spui cum ai procedat si daca ti-a fost pe plac.
Terci de mei cu pireu de castane
Millet breakfast meal with chocolate chestnuts cream
Ingredients
- Mei boabe 45 grame
- Lapte de migdale 125ml
- Ciocolata neagra 15 grame
- Pireu de castane 30 grame
- Frisca lichida neindulcita 35 ml
- Sirop agave 3 grame
- Nuci pecan 10 grame
Instructions
Meiul decorticat se pune la hidratat pentru 1 ora in apa cat sa depaseasca integral boabele de mei.
Se fierbe apoi pentru 5 minute in apa, dupa care inca 10 minute in lapte.
Se adauga sirop de agave si se transfera dupa fierbere intr-un bol.
Ciocolata neagra se topeste pe bain-marine, dupa care se amesteca cu pireul castane care a fost in prealabil lasat la dezghetat.
Se adauga frisca lichida si se mixeaza pentru a omogeniza ingredientele.
Terciul de mei se decoreaza cu crema de ciocolata si pireu de castane si se adauga optional nuci pecan sau fructe de padure.
Nutrition
-
420,31 Calories
-
32.93g Carbohydrates
-
30g Fat
-
3.03g Fiber
-
6.12g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Meiul este bogat in antioxidanti, in special triptofan si aminoacizi care ajuta la intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea digestiei si cresterea nivelului de energie.
No Comments