Motto: ”All you need is love and Christmas breakfast”.
Micul dejun ciocolatos desertuos, perfect pentru o dimineata de Craciun cand te trezesti despachetand cadouri si savurand o cafea in tihna. O dimineata in care iti prinde bine un preparat ciocolatos pentru ca se asorteaza atat cu anotimpul, cat si cu sarbatoarea, insa e mai mult decat binevenit dupa o seara sau chiar mai multe, in care cel mai probabil ai consumat hrana consistenta. Ar fi putut fi un moment si mai frumos si magic daca era si zapada, insa deja ne-am obisnuit sa intampinam Craciunul cu lipsa zapezii in ultimii ani. Tocmai de aceea, acest mic dejun bogat in antioxidanti si grasimi sanatoase care sunt favorabile sistemului nervos, iti ofera perfecta ocazie de a crea magie. In aceasta perioada circula foarte multe sfaturi despre ce sa nu faci, sau cum sa optimizezi relatia cu mancarea, sa eviti excesele, sa mentii un echilibru. Am avut si eu aceasta pornire de a-mi formula propria strategie de echilibrare nutritionala in perioada sarbatorilor. Am constatat ca stim mare parte din noi ce avem de facut. Doar ca avem in jur toti stimulii posibili pentru ca orice fel de strategie de a pastra echilibrul sa esueze si sa adune si mai multa frustrare. Avem mediul propice ca sa facem excese, fie ca vrem sau nu, oriunde ne poarta pasii in aceste zile suntem intampinati cu mancare. In plus, cadru familial, relaxarea, voia buna creata sunt favorabile consumului. Sunt convinsa ca fiecare stie unde ii este limita, daca doreste sa se foloseasca de aceasta limita, sau poate chiar sa aleaga sa nu isi puna nicio limita pana dupa sarbatori. Nu mi-a iesit nici mie de fiecare data sa mentin ce stiu teoretic. Cu toate ca am strategiile mele si care dau rezultate mereu. Doar ca mediul, atmosfera, disponibilitatea si mai ales reducerea timpului alocat exercitiilor fizice, mi-au dat putin peste cap planurile si strategiile. Adevarul este ca sarbatorile, in special cele de iarna pentru ca se intind pe mai multe zile, ingreuneaza mentinerea intentiilor de a pastra mesele cat mai sanatoase, pentru ca se pierde controlul si implicit rutina mult mai usor si mai repede, si pentru ca se creeaza cadrul propice pentru a indemna la servi mult mai des. Suntem mult mai focusati pe a servi, decat spre a controla. Si e firesc. In plus, la fel ca si in cazul meu, deoarece am dedicat mai mult timp pregatirilor de preparate, vizitelor, si pe deasupra si vremea rece, m-au cam indepartat si de oportunitatile de a face sport in acelasi mod consecvent ca si inainte de sarbatori. Important este sa nu percep ca un esec efectele acestei indulgente din preajma sarbatorilor. Lucrurile se pot remedia. Spre exemplu, in planul meu din aceasta saptamana se afla urmatoarele actiuni: alergat, patinoar, dans, cumparat si gatit mai putin, focus pe nutrienti (mai multe fructe, legume, carne slaba), reducerea grasimilor saturate (unt, carne cu grasime, uleiuri, branzeturi grase), beau si mai multa apa si uneori folosesc lamaie si ghimbir in apa, servesc ceaiuri calde si evit alcoolul. Pot spune ca imi este cel mai lesne sa beau suficienta apa cu lamaie si sa evit alcoolul care oricum nu face parte din obiceiurile mele decat maxim de 2 ori pe an. Deserturile pe care le-am pregatit au fost toate fara zahar si uneori am servit la micul dejun un cozonac neindulcit, islerul din faina si fulgi de ovaz glazurat cu ciocolata neagra, iar la gustari m-a axat pe fructe cu indice glicemic scazut precum grapefruit si kiwi.
Un alt exemplu de preparat usor si in acelasi timp si delicios si in care predomina antioxidantii si grasimile nesaturate (seminte si nuci), este aceasta budinca ciocolatoasa. Am compus o reteta de care sa ma pot bucura fara sa ma gandesc la calorii si vinovatii, ci mai degraba pe faptul ca imi ofera vitamine, minerale, omega-3, aminoacizi, flavonoizi, serotonina, adica exact ce am nevoie sa imi pastrez echilibru alimentar dar si sa dau combustibilul optim pentru a mentine creierul sanatos si functional in aceasta perioada agitata. Marturisesc ca este o varianta de budinca de chia imbogatita cu multe ingrediente, in special acel crocant de orez expandat sfaramat si acoperit cu ciocolata neagra. Este un topping genial si care da un aspect decadent unui preparat care daca nu este combinat adecvat, poate da impresia ca nu are gust. Ei, iata ca prin combinarea de fructe acrisoare, cacao, ciocolata, migdale, cocos, am obtinut un mic dejun ciocolatos desertuos, care efectiv te determina sa ii acorzi toata atentia cand o servesti, pentru ca nu ai cum sa treci peste toate texturile, aromele si gusturile atat de perfect imbinate. Te invit sa te desfeti cu un mic dejun cu aspect de desert la care sunt absolut convinsa ca vei reveni pentru nu ai cum sa uiti experienta. Mare parte din ingredientele folosite pentru aceasta reteta sunt de la vitamix, respectiv merisoarele, pudra de cacao, semintele de chia, curmalele, fulgii de cocos: Fulgi de Cocos, 100gr, springmarkt | Vitamix.ro.
Budinca de chia cu ciocolata
Rich in chocolate flavors chia pudding topped with rice cake crunch
Ingredients
- Seminte de chia 40 grame
- Lapte de migdale 175 ml
- Fulgi de migdale 10 grame
- Cacao 15 grame
- Banana, o jumatate 59 grame
- Orez expandat 1 buc 10 grame
- Ciocolata neagra 25 grame
- Zeama de curmale 15 grame
- Merisoare 10 grame
- Afine 10 grame
- Migdale 5 grame
- Fulgi de cocos mari 3 grame
Instructions
Intr-un bol sau un pahar se pregateste budinca amestecand semintele de chia cu laptele si cu o jumatate de banana taiata marunt pentru indulcire.
Se adauga fulgi de migdale, pudra de cacao si se amesteca bine pentru omogenizare, dupa care se lasa la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte.
Crocantul din orez expandat se pregateste astfel: se pune ciocolata la topit pe bain-marie. Se zdrobeste orezul expandat peste care se toarna ciocolata topita si zeama de curmale.
Se lasa la racit dupa care se rupe in bucati si se serveste ca decor cu budinca.
La decor se poate adauga merisoare, migdale, afine si fulgi de cocos mari.
Nutrition
-
639,62 Calories
-
69,15g Carbohydrates
-
37,26g Fat
-
17,73g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Semintele de chia sunt bogate in antioxidanti si aminoacizi ce contribuie la buna functionare a creierului, luptand si impotriva radicalilor liberi.
No Comments