Motto: ”Always bake with passion.”
Chec cu merisoare, inmiresmat cu portocale: un desert ideal pentru sarbatorile de iarna. Pufos, imbibat cu arome dulci si acrisoare, exact ce ai nevoie ca sa te indulcesti cand vrei sa ai parte de o gustare sanatoasa, care pe langa faptul ca nu contine zahar, este imbogatita cu mai multe alimente benefice functionarii optime a creierului. Si le iau pe rand. La categoria fainuri, am preferat sa folosesc un amestec din mai multe tipuri, sa reduc pe cat posibil faina alba, si sa mizez pe mai multe fibre, respectiv mai multa satietate si digestie mai buna. M-am axat pe grasimi bune pentru ca am folosit faina de cocos de la Vitamix: https://www.vitamix.ro/produs/faina-de-cocos-250gr, care este mereu pe stoc. Impreuna cu faina de secara tot de la Vitamix: https://www.vitamix.ro/produs/faina-secara-250gr-springmarkt, si astfel am obtinut un mix perfect de fainuri. Tot acest amestec s-a asortat foarte bine cu zeama de portocale si pentru ca intr-un chec este mereu binevenit un fruct uscat dulce-acrisor, am adaugat si merisor: https://www.vitamix.ro/produs/fructe-uscate-de-merisor. Astfel, aceasta pufosenie a capatat si mai multa culoare si magie. Am indulcit totul cu eternele curmale pe care le-am hidratat pentru cateva ore. Avand toate aceste ingrediente la indemana, lucrurile au decurs foarte rapid. Chiar daca durata de coacere este de 50-55 de minute, pregatirile nu au durat mai mult de 10 minute. Daca esti pe aici de ceva timp, stii ca la categoria dulciuri de multe ori iau ca reper o reteta mai mult sau mai putin din zona clasica, si o transform intr-un dulce sanatos, pastrand unele detalii, si reinterpretand anumite ingrediente ca sa reduc carbohidratii simplii pe cat posibil si grasimile saturate, cat se poate. Foarte multa lume ma intreaba cu ce indulcesc deserturile. Si mereu dau ca exemplu curmalele sau banana pisata pe care o folosesc chiar si in blaturile de prajituri. Adevarul este ca sunt deja cativa ani buni de cand nu mai folosesc zaharul si nu mai simt nevoia sa indulcesc. Pur si simplu pentru mine este suficient de dulce o ciocolata amaruie, un fructe dulce si o prajitura indulcita doar cu fructe. Uneori adaug miere, insa rareori simt ca este necesar. Nu am nevoie nici de indulcitori. M-am educat in acest sens. Si daca ar fi sa spun ce este totusi cel mai usor de schimbat in relatia cu mancarea, ei bine, gusturile sunt cele pe care ni le putem schimba. Sigur ca dureaza o perioada de acomodare. In jur de 21 de zile este necesar sa ne fie cat mai lesne cu abordarea diferita in ce priveste un fel de mancare, mai ales daca ne-am obisnuit de ani de zile sa indulcim. Cafeaua poate fi un astfel de exemplu. Da, este o bautura, dar este cea de care cei mai multi dintre noi suntem dependenti. Si putem incepe reducerea zaharului chiar de la cafeaua de zi cu zi. Apoi putem schimba croissantul de la mic dejun cu un terci indulcit cu banana sau un toast cu unt de arahide, banane si afine. La capitolul mic dejun desertuos am o multime de idei pe site. Urmatorul pas ar fi sa inlocuim dulciurile industrializate cu fructele dulci, treptat desigur, ca minuni nu se vor intampla de pe o zi pe alta. Asa cum nici familiarizarea si consumarea constanta a zaharului rafinat, nu a fost doar un consum ocazional. Cu pasi mici, azi un dulce, maine cafeaua cu mai putin zahar, un fruct ca si gustare si te trezesti ca preferi cafeaua neindulcita si banana in loc de un fursec. E posibil sa iti ia 21 sau 30 sau poate chiar 60 de zile sa iti reeduci gusturile, insa iti va aduce beneficii pentru urmatorii 21, 30 si evident si peste 60 de ani. Daca ti se pare greu de realizat, fa un test. Incepe in Ianuarie, desi nu e neaparat un reper bun. Stim deja ca rezolutiile se seteaza de la 1 Ianuarie si se incheie inainte sa inceapa 2 Ianuarie. Asa ca seteaza tu ziua (poate fi chiar de azi), modul in care vrei sa faci inlocuirea, schimbarea, transferul sau cum vrei tu sa iti sune mai bine, si pune-ti tu un criteriu despre cat vrei sa dureze sau unde vrei sa ajungi. Nu mai lua te rog ca reper regulile altora. Creeaza-ti propriile reguli, criterii si metode, si mai ales nu uita ca mereu exista o versiune sanatoasa, la cam orice este mai putin sanatos. Sa ai sarbatori cumpatate.
Chec cu merisoare
Orange cranberries Christmas bread, no sugar added
Ingredients
- Faina alba 125 grame
- Faina de secara 100 grame
- Faina de cocos 30 grame
- Bicarbonat de sodiu 0,5 grame
- Oua 2 buc 100 grame
- Zeama si coaja de la o portocala 60 grame
- Lapte 60 grame
- Unt 82% grasime 80 grame
- Curmale hidratate 8 buc 40 grame
- Merisoare 100 grame
Instructions
Intr-un bol se amesteca fainurile, bicarbonatul si praful de sare si se lasa deoparte.
Intr-un alt bol se bat ouale, se stoarce zeama de portocale, se adauga coaja de portocale, se toarna laptele si untul moale, si se amesteca pana la omogenizare.
Se adauga curmalele sau mierea si se amesteca din nou pana se omogenizeaza toate ingredientele.
Se amesteca merisoarele cu o lingura de faina.
Se combina ingredientele umede cu ingredientele uscate adaugate treptat si se amesteca.
Se adauga merisoarele in aluat.
Se toarna compozitia intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.
Se coace la cuptorul incalzit la 175 grade pentru 50 de minute.
Nutrition
-
1873,6 Calories
-
232,27g Carbohydrates
-
84,11g Fat
-
44,92g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Merisoarele contin flavonoide, un tip de fitonutrient antiinflamator care se gaseste in fructe si legume, si care poate proteja impotriva declinului cognitiv si a dezvoltarii bolii Alzheimer si a dementei.
No Comments