Motto: ”Brunch is a breakfast without alarm clock.”
Oua posate servite in cel mai perfect si mai savuros mod posibil! Fara nicio urma de exagerare. Prima data cand am vazut o reteta similara de oua turcesti, m-a tentant instant sa o si pun in aplicare doar ce am toate ingredientele necesare la dispozitie. In acelasi timp, mi-am spus ca probabil dureaza prea mult procesul de gatire, citind o lista destul de generoase de ingrediente, asa ca am tot pus pe lista mea de retete de incercat, care s-a lasat asteptata pentru ceva vreme. Noroc ca nu m-a tinut prea mult aceasta impresie, evident eronata. Dupa ce am gandit propria mea metoda de pregatire si de combinatii de ingrediente, am realizat ca este cel mai savuros si mai bogat in gusturi ou posat servit vreodata. Acel ou moale cu galbenus curgator servit impreuna cu iaurtul cremos, untul cald si usor picant, condimentat cu sare si piper, a fost o bucurie imensa pentru papilele mele gustative, care nu au mai experimentat asa un balans exceptional de gusturi pana la intalnirea cu aceasta magnifica conjunctura. Imi place tare mult ideea, insa ce m-a surprins in mod deosebit este faptul ca am petrecut mult mai putin timp cu pregatirea decat mi-am planificat. Luand in calcul si faptul ca masor ingrediente, pregatesc cadrul pentru fotografiere, si asa mai departe, tot ce presupune ca pregatire pentru blog. Trebuie neaparat sa amintesc si de patrunjel, care a avut o contributie importanta in acest dish de senzatie. Minunatia asta de preparat a fost devorat pana la ultima picatura, cu lipia pe care am prajit-o. De fapt am incalzit-o putin intr-o tigaie ca sa devina mai crocanta. Senzational! Categoric va trece pe lista de preparate de mic dejun preferate pentru ca neaparat este necesar sa repet experienta. Chiar daca portia corespunde unei singure persoane, am mancat doua persoane din aceasta portie. Asa cum va repet de (prea) multe ori, portia este un indicator, insa depinde de nevoile nutritionale ale fiecaruia. Iar in ce priveste particularizarea modului de combinare a ingredientelor, puteti considera aceste oua turcesti, o versiune brain power, deoarece contine cottage cheese si iaurt care sunt bogate in probiotice, desigur ouale care sunt bogate in colina, un micronutrient care influenteaza pozitiv dezvoltarea creierului si memoria. De asemenea, am folosit Zaatar, un condiment pe care efectiv il ador si il folosesc si in salate si cu naut sau linte, si care contine susan, maghiran, oregano si cimbru. Iar in loc de unt, am preferat sa folosesc untul ghee care contine vitamine E, un antioxidant foarte puternic cu beneficii pentru sanatatea creierului. Am realizat planuind reteta, ca am toate ingredientele necesare pentru a trece imediat la treaba: aveam si chilli macinat de ceva timp si nu il folosisem prea des. Untul ghee si zaatarul le-am cumparat cu mult timp in urma de la acelasi magazin oriental, deci per total eram pregatita cu ingrediente, iar cand mi-am setat si timpul si mentalul, am si purces la gatit. Si pentru ca oul este alimentul meu favorit la categoria mic dejun in mod special, iata o versiune inedita in care sa o transform repede in ceva absolut genial. Evident usturoiul era si este prezent ca in orice casa unde se gateste intens, sau ma rog, chiar si semi-intens pentru ca folosim des usturoiul, chiar si crud. O delicatesa pe care musai sa o experimentezi. In loc de cottage cheese se poate folosi si branza de vaci, iar in locul iaurtului, se poate folosi skyr. Chiar daca este un preparat traditional turcesc, mi se pare ca se potriveste foarte mult cu preparatele mediteraneene, grecesti mai precis. Sigur in acest caz, putem inlocui untul cu uleiul de masline. Data viitoare, pun la testare si aceasta versiune cu oregano cel mai probabil. Chilli macinat am gasit la Vitamix: Chilly macinat, 100gr, Springmarkt | Vitamix.ro .
Un Shopping List scurt ar fi urmatorul:
Oua
Unt ghee
Cottage cheese
Iaurt
Patrunjel
Chilli macinat
Usturoi
Za atar
Lamaie
Sare si piper
Oua turcesti
So savory and delicious flavored poached eggs with chilli, ghee butter, garlic and parsley served with creamy cottage cheese and yogurt
Ingredients
- Iaurt grecesc 10% 150 grame
- Cottage cheese 165 grame
- Sare 1 gram
- Piper 1 gram
- Usturoi 4 grame
- Unt ghee 20 grame
- Chilli macinat 1 gram
- Oua 2 buc 120 grame
- Zeama de lamaie 5 ml
- Za atar 1 gram
- Patrunjel 1 gram
Instructions
Intr-un bol se amesteca iaurtul cu cottage cheese.
Se taie usturoiul marunt si se amesteca cu iaurtul.
Se adauga sare si piper si se lasa deoparte.
Untul ghee se topeste intr-o tigaie dupa care se adauga pudra de chilli si se mai lasa un minute ca sa nu se arda.
Se ia de pe foc si se pregatesc ouale posate.
Se pune la fiert apa intr-o oala incapatoare. Se adauga sare si o lingurita de otet. Se poate si cu zeama de lamaie pentru ca va avea acelasi efect de coagulare a oualelor.
Cand fierbe apa se adauga cate un ou si se lasa pentru 3 minute la foc mic. Apoi se fierbe al doilea ou. Daca oala este suficient de incapatoare, se pot fierbe ambele oua.
Ouale se scot cu o spatula si se lasa la scurs de apa in surplus pe o servet de bucatarie.
Intre timp, crema de iaurt si cottage cheese se aseaza intr-un bol, apoi se toarna untul ghee aromat cu chilli.
La final se adauga si ouale posate peste iaurt si se completeaza cu patrunjel verde taiat marunt.
Se poate servi cu lipie prajita in toaster sau intr-o tigaie.
Nutrition
-
662.81 Calories
-
12,98g Carbohydrates
-
48,78g Fat
-
43,70g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Cottage cheese este o sursa excelenta de proteine care este benefica atat in scopul pierderi in greutate cat si a cresterii masei musculare. Contine probiotice ce prezinta benefice majore sanatatii.
No Comments