Motto: ”Waffles are pancake with abs.”
Ai nevoie de dovleac copt care este inca in sezon si ar fi chiar momentul perfect sa profitam de el, apoi de doua condimente care vor aduce un plus de culoare si savoare, fulgi de ovaz ca sa ii macini pentru faina, un lapte preferat (poate fi de migdale pentru si mai multa aroma), merisoarele care vor face deliciul impreuna cu skyrul ca decor, si un aparat de vafe. Plus voie buna ca pofta sigur nu ne lipseste niciunora, mai ales ca tot ce am combinat aici este un mic dejun atat satios, aromat si super delicios, cat si super sanatos. Chiar cred ca dupa ce vei pune deoparte scuza ca nu ai timp, la cat de apetisante sunt, pana la urma vei trece pe lista ta de cumparaturi ingredientele de care ai nevoie sau care iti lipsesc, si vei testa chiar din acest weekend, un mic dejun desertuos pentru care iti vei multumi si tie, si mie pentru ca a meritat fiecare minutel investit. Si vestea buna este ca poti obtine 12 bucati din care iti vor ramane suficiente pentru a doua zi, cand evident nu vei mai petrece timp cu micul dejun, pentru ca deja il ai gata. Imi place tare mult sa pregatesc vafe sau pancake in weekend, mai ales daca si calatorim, putem lua cu noi ca si gustare rapida vafele simple, fara topping in acesrt caz, pentru ca sunt mai usor de transportat si impachetat. Si daca amintesc despre timpul bine investit, poti pregati o cantitate mai mare, adica sa dublezi cantitatile, si astfel sa ai disponibile vafe pentru 2-3 zile. Poti de asemenea sa asortezi vafele cu magiun sau cu crema de ciocolata vegana despre care am mai povestit pe aici si pe care o prepar dintr-o banana, un avocado, pudra de roscove si alune de padure. Va rezulta un desert ingenios din ingrediente cerebrale. Atat pudra de roscove, cat si alunele le poti gasi pe Vitamix.
Am decorat preparatul meu ce detine multiple beneficii pentru creier, cu Skyr pe care il prefer mereu si ma asigur ca il am mereu acasa pentru ca este bogat in proteine si nu contine grasimi, si cu merisoarele pe care le iau tot de la Vitamix, si care sunt cele mai cele din cate am folosit pana acum. Chiar daca dovleacul ofera o culoare portocalie placuta, am adaugat si turmeric in aluat. Un plus de antioxidant si antiinflamator, este mai mult decat binevenit in peisaj. Turmericl implicat in reteta, este tot de la Vitamix. Imi place atat de mult ca pot gasi o gama atat de variata de produse pe care le folosesc zilnic in preparatele mele. Imi este foarte la indemana sa le iau toate dintr-un singur loc si sa economisesc timp astfel. E cu atat mai imbucurator faptul ca Magazinele Vitamix sunt in toate mallurile din oras, ba chiar am unul foarte aproape de zona in care locuiesc. Mai are sens sa spun ca am folosit si fulgii de ovaz de la ei si? Fulgii i-am macinat ca sa obtin faina pentru vafe. Practic mare parte din ingredientele folosite sunt marca Springmarkt. Chiar si curmalel cu care am indulcit aluatul si pe care le-am hidratat in prealabil. Sunt fara samburi si pot foarte usor sa obtin zeama de care am nevoie pentru indulcirea preparatelor. Uneori dau prin blender curmalele si folosesc pireul in aluaturi. Dar ca sa pastrez totul in termeni cat mai simplii, cel mai des folosesc zeama care se obtine de la hidratarea curmalelor, iar curmalele hidratate le amestec in diferite prajituri, checuri, briose, chiar si in terci. Un ingredient de care am profitat ca sa obtin un aluat mai altfel, sunt migdalele pe care le-am macinat inainte, insa mergand tot pe principiul simplitatii, se pot amesteca in aluat chiar si taiate grosier. Un plus de Vitamina E care vine cu extra-beneficii pentru sanatatea creierului, este oricand un avantaj intr-un preparat de mic dejun. Cu atat de multe plusuri pe care aceste vafe ti le confera, cred ca deja te pregatesti sa te rasfeti cu prima ocazie. Sigur ca poti pastra doar acele ingrediente care iti plac, nu e neaparat necesar sa incluzi in aluat chiar tot ce am enumerat. Doar stii ca mie imi place sa extrapolez. Bucura-te de varianta care iti aduce tie cea mai mare placere atunci cand o pregatesc, fie ca e mai rapida sau cu mai multe ingrediente asa cum am procedat eu. Doar spune-mi si mie cum a fost experienta ta.
Vafe cu dovleac copt
Oat flour pumpkin puree healthy delicious waffles
Ingredients
- Pireu dovleac 165 grame
- Lapte migdale 200 ml
- Ou 1 buc 50 grame
- Unt de cocos 20 grame
- Scortisoara 1 gram
- Zeama curmale 15 grame
- Faina din fulgi de ovaz 75 grame
- Migdale macinate 50 grame
- Merisoare 75 grame
- Turmeric 1 gram
- Skyr 100 grame
Instructions
Dovleacul a fost copt pentru o ora la 200 de grade.
O parte am folosit-o pentru vafe, iar ce a ramas am folosit la alte preparate sau am congelat.
Dovleacul copt facut pireu cu ajutorul unui blender, se amesteca cu oul, laptele si zeama de curmale.
Faina de ovaz care se poate obtine prin macinarea fulgilor de ovaz se amesteca cu scortisoara, turmeric, bicarbonat de sodiu si migdale macinate.
Peste ingredientele umede se adauga treptat faina si se amesteca bine.
Se adauga cateva merisoare in blat (restul se pastreaza pentru decor), si se lasa la odihnit pentru minim 10 minute.
Se poate adauga si unt de cocos topit in aluat pentru a obtine o textura mai inchegata. O parte din untul de cocos se pastreaza pentru uns aparatul de vafe.
Aluatul obtinut se coace in aparatul de vafe, adaugand cate un polonic mai mic pentru o vafa. Durata depinde de tipul de aparat si de textura preferata a vafelor (mai moale sau mai crocanta).
Wafele se servesc cu skyr sau iaurt grecesc si merisoare sau afine.
Optional se mai poate indulci cu sirop din curmale hidratate sau miere.
Nutrition
-
875,23 Calories
-
93,40g Carbohydrates
-
49,52g Fat
-
45,47g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Turmeric are capacitatea de a produce imbunatatiri (substantiale) pacientilor care sufera de dementa, avand si proprietati neuroprotectoare. Curcumina, substanta cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante din turmeric, creste nivelul hormonului cerebral BDNF, care ajuta la dezvoltarea de noi neuroni si poate ajuta la combaterea diferitelor procese degenerative din creier.