Motto: ”The essence of a good salad is simplicity.”
Daca ma citesti de ceva timp, adica de cel putin 3 ani de cand am prezentul blog, stii ca preparatele mele preferate si cele cu care am inceput primele mele experiente culinare, sunt cele pregatite la pahar. Imi place in primul rand faptul ca sugereaza esenta, o esenta de nutrienti cuprinsa intr-un borcan sau intr-un pahar. Un fel de mini-me reprezentata printr-un preparat, pentru ca sunt mica de statura si concentrata in actiuni, adica energica. Imi place si ideea de stratificare a ingredientelor, una cate una, ca si design, ca si culori care se armonizeaza si se disting prin sticla. Iar daca vei avea vreodata curiozitatea sa versi continutul unui borcan intr-o farfurie, vei constata poate cu surpriza, ca este echivalentul unei portii de mancare pe care in mod normal a-i fi servit-o in farfurie. Testeaza. Eu am testat si portia este suficienta pentru o persoana. Sigur ca depinde si de marimea borcanului, insa ca sa stratifici cele 10 ingrediente solide pe care le-am asezat in continutul unui borcan, m-am folosit de unul cu o capacitate de aproximativ 250 ml. Suficient pentru o portie generoasa de nutrienti. Adica esenta de nutrienti de fapt. Iar daca incerci si un mic dejun pregatit tot la borcanel, cum este de exemplu un overnight oats sau terci peste noapte cum ar suna in romaneste, vei constata ca este echivalent cu portia dintr-un bol de terci nefiert. Sau chiar si terciul fiert. Pe langa bucuria de a pregati un preparat pe sufletul meu, mi-am oferit inca o sansa de a profita de dovleacul copt pe care l-am inclus de aceasta data intr-un preparat sarat. Mult mai des m-am folosit de dovleac in preparate dulci, insa a fost magnific si in salata. Poate te intrebi ce e chiar asa de magnific? Pai faptul ca l-am combinat cu peste, oua, legume si cu rodie, aceasta din urma fiind senzatia preparatului, adica un fel de cireasa de pe tort. Apoi cand servesti din toate deodata, e mai mult decat perfect, o bucurie pentru papilele gustative. De mare efect intr-o astfel de asociere este si dressingul. Pentru ca fireste, va adauga un plus de savoare, indiferent de combinatia de ingrediente dintr-o salata, si pe care iti recomand sa o adaugi la salata in momentul servirii. Poti chiar sa versi continutul borcanului in farfurie, si astfel poti amesteca toate ingredientele din care sa servesti concomitent. Ceea ce nu am pus si merge struna intr-o astfel de salata, este putin tahini presarat peste toate ingredientele, asa ca final touch. Noi senzatii nebanuite pentru papilele gustative, iti garantez. Am testat cu diferite tipologii de oameni, adica fiecare cu gusturi mai mult sau mai putin diferite, si am primit doar feedbackuri pozitive. Daca citesti valorile nutritionale, vei constata ca numarul total de calorii este relativ mai mic decat ar prinde bine sa aiba o salata daca vrei sa o servesti la pranz, spre exemplu. Asa ca daca simti ca nu este suficient de satioasa, mai adauga 2-3 oua. Sunt micute, deci incap. Apoi mai pune cateva rosii, inca o doza de ton, respectiv cam 50 de grame, si cam atat. Te incurajez sa servesti macar uneori si oua de prepelita. Sunt prea pretioase si din nefericire uitam de ele, insa ar fi pacat. Sunt accesibile ca si pret si merita pentru cate beneficii ofera in special sanatatii creierului, pe care stii ca eu ma focusez in mod deosebit. Asa ca hai la hranit creierul cu nutrienti valorosi. Cu dovleacul copt, ai mai multe optiuni de pregatire. Prima poate fi pur si simplu sa coci un dovleac mai mare in cuptor, iar ceea ce ramane sa servesti ca atare sau in diferite preparate asa cum procedez si e, adica folosesc pireul de dovleac in briose, chec, terci, rulada, cheesecake, si multe altele. Iti salvezi o felie pentru salata si o tai cuburi. O alta varianta ar fi sa tai dovleacul crud cuburi si sa il dai in tigaie cu foarte putin unt si o lingura de apa. Pui un capac si lasi sa se inmoaie, apoi condimentezi si e gata pentru a fi servita cu salata plina de bunatati. Daca faci o portie mai mare, pastrezi si pentru alte salate. Chiar merita. Ai 10 ingrediente care aduc beneficii sanatatii creierului implicate in aceasta reteta, insa poti sa alegi mai putine sau sa folosesti alte verdeturi care iti plac. Oricum va rezulta o combinatie prea ingenioasa ca sa nu o repeti de multe ori in viitor.
Pumpkin Jar Salad
Healthy, nutrient-dense, colorful mason jar salad
Ingredients
- Dovleac copt cuburi 60 grame
- Oua de prepelita 4 buc 25 grame
- Rosii cherry 20 grame
- Edamame 40 grame
- Valeriana 15 grame
- Bulgur 35 grame
- Masline kalamata 25 grame
- Rodie 20 grame
- Ton (conserva) 25 grame
- Ulei de masline 3 grame
- Zeama de lamaie 2 grame
- Sare si piper 1 gram
Instructions
Dovleacul se coace la cuptor pentru o ora la 190 de grade.
O parte din dovleacul copt se taie cuburi si se foloseste la salata, iar ceea ce ramane se poate servi ca atare sau blenduit si pastrat la congelator spre a fi folosit la alte preparate precum: briose, checuri, biscuiti, terci, prajituri.
Se incepe stratificarea ingredientelor cu bulgurul care se lasa in acoperita cu apa clocotita si se lasa pentru 10-15 minute sa capete volum. Nu necesita fierbere.
Urmeaza dovleacul copt taiat cuburi.
Rosii cherry taiate, masline taiate.
Urmatorul strat este cu ton din conserva cu sucul stors in prealabil.
Edamame fiert pentru 3 minute in apa clocotita.
O mana de rodie, valeriana si oua de prepelita fierte pentru 3 minute.
Inainte de servire se presara cu dressing din: ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.
Nutrition
-
296.06 Calories
-
24.41g Carbohydrates
-
14.76g Fat
-
17.33g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Dovleac este bogat in zinc, stimuland abilitatile de memorie si gandire. Contine si magneziu, vitamina B, triptofan – substanta chimica responsabila cu buna dispozitie – care ajuta serotonina sa se secrete.
No Comments