Brain Booster/ Smart Brain Foods

Cartof dulce umplut cu sardine

cartof dulce umplut

Motto: ”Breakfast is a meal but brunch is a culture.”

Daca am creat vreodata ceva ingenios, savuros si chiar spectaculos, acest cartof dulce umplut cu ingrediente pline de culoare si ”exces” de nutrienti, este una din acele creatii. Am postat un preparat asemanator cu ceva timp in urma, insa umplut cu ingrediente dulci: banana, afine, unt de arahide. O combinatie cel putin interesanta de asortat cu un cartof dulce copt. Cu versiunea sarata si savuroasa, am pornit de la ideea ca tahini este pe lista mea de preferinte in materie de dressing la o salata. Insa stiam ca pot face si alte minunatii care sa se potriveasca cu tahini, care de altfel are o relatie de prietenie apropiata atat cu ingrediente dulci, cat si cu cele sarate. In opinia mea, merge foarte bine si intr-un brownie, inlocuind cu mare succes untul de arahide. Si nici macar nu m-as opri aici, pentru ca este la fel de potrivit si intr-un terci, toast cu fructe sau cu dulceata de zmeura si chia, ca topping la pancake, vafe, si desigur, este folosit si in binecunoscutul humus, unde tahini este nelipsit. De ce consider ca toate aceste preparate exemplificate merita a fi incercate cu tahini? Pentru ca are o multime de beneficii: este bogat in grasimi sanatoase mononesaturate si polinesaturate extrem de benefice sanatatii inimii, proteine vegetale, si un continut semnificativ de calciu. Asa cum sunt sigura ca stiti deja, tahini este o pasta din seminte de susan. Ceea ce este posibil sa nu stiti este ca semintele de susan contin sesamina si sesamol, care sunt nutrienti antioxidanti care pot ajuta la sustinerea sistemului imunitar si echilibrarea nivelului hormonal. Mai mult, exista si alte motive sustinute stiintific, pentru a adauga acest super aliment in preparatele noastre, daca nu zilnic, macar cat mai des cu putinta. Pe langa beneficiile pentru sanatatea inimii, poate ajuta la scaderea colesterolului LDL, care este un factor de risc major pentru bolile de inima atunci cand este crescut. Totodata, contribuie si la combaterea inflamatiei, care este baza bolilor cronice si psihice. Deoarece este bogata in antioxidanti si polifenoli, poate lupta impotriva radicalilor liberi, cu rolul de a atenua inflamatia. Grasimile sanatoase nesaturate pe care le contine, sustin sanatatea creierului si ofera si satietate. Vestea excelenta este ca nici nu avem nevoie de prea multa. In reteta am adaugat o lingura, dar se poate consuma de exemplu si la mic dejun in terci sau servit ca toast cu pudra de cacao si fructe dulci. Faptul ca este bogat in calciu, ofera un mare avantaj in special persoanelor vegane, insa si celor care nu consuma prea multe lactate sau pur si simplu nu le agreeaza sau nu le tolereaza. Aportul de calciu este vital pentru functionarea sanatoasa a functiei musculare si nervoase, si pentru a ajuta vasele de sange sa transporte sange prin corp. Inca un avantaj pentru care ne bucuram in special noi femeile, este ca tahini este benefic si sanatatii pielii. Grasimile sanatoase pe care tahini le contine stimuleaza absorbtia vitaminelor solubile in grasimi precum Vitamina A si Vitamina E, ambele avand efecte asupra semnelor vizibile de imbatranire. Mai contine si zinc, un mineral de baza pentru productia de colagen care se reflecta in stralucirea pielii. Si inca nu am terminat cu beneficiile minunatului tahini: contine si fier, iar intr-o dieta vegetariana, sursa de fier este vitala. Totodata, este important si pentru sanatatea parului, a pielii si a unghiilor. O abundenta de motive pentru care merita sa mentinem mereu pe stoc acest unt magnific. Eu mi-am procurat tahini de la Vitamix: https://www.vitamix.ro/produs/tahini-din-susan-alb-ecologic-250gr-youbio. Au 3 optiuni din care puteti alege. Ideea este sa procurati o versiune cat mai ”curata”, fara sare, zahar si alte uleiuri adaugate.

Revenind la reteta, dupa ce am copt cartoful timp de cam 50 de minute, am facut o sectiune si am scobit foarte putin din suprafata pentru a umple cu ingredientele pe care le-am pregatit in timp ce cartoful s-a copt. Ce am observat este ca timpul de coacere poate fi redus daca se fac cateva gauri cu ajutorul furculitei, si ca daca intorc cartoful dupa 30 de minute, se coace mai repede, undeva la 40 de minute. Partea care a fost scobita, poate fi refolosita intr-o salata, deci nu este de aruncat. Ar fi pacat la cate beneficii ne ofera cartoful dulce. In opinia mea, un cartof astfel pregatit poate fi servit de doua persoane sau la doua mese. Dar, desigur depinde foarte mult si de nevoile nutritionale ale fiecaruia. Va invit sa va aventurati in crearea acestui preparat inedit si sa va exprimati parerea dupa aceasta experienta. Abia astept sa impartasiti cu mine experimentele voastre culinare. Have a healthy happy brain!

Cartof dulce umplut cu sardine

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 1 portie
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 50 minute

Sardine, red cabbage, tahini, avocado stuffed potato sprinkled with pine seeds and Zaatar

Ingredients

  • Cartof dulce 250 grame
  • Rosii cherry 30 grame
  • Avocado 40 grame
  • Sardine (conserva) in sos tomate 55 grame
  • Varza rosie 20 grame
  • Tahini 7 grame
  • Seminte de pin 1 gram
  • Zaatar (condiment oriental) 0.5 grame
  • Zeama de lamaie 0.5 grame
  • Sare 0.5 grame
  • Piper rosu 0.5 grame

Instructions

1

Se incalzeste cuptorul la 190 de grade.

2

Se pune cartoful dulce la copt pentru 50-60 de minute (depinde de marimea cartofului) pe o hartie de copt, crestand usor cartoful cu un cutit, la partea superioara (partea de sus a cartofului).

3

Intre timp se taie varza rosie, se pregateste sardinele care nu este nevoie sa se scurga de lichid. Poate fi folosit cu sosul de rosii.

4

Se taie avocado cuburi si se spala si taie rosiile cherry.

5

Dupa ce cartoful s-a copt, se despica si scobeste din cartof, si se paseaza usor pentru a crea un spatiu.

6

Se adauga apoi ingredientele cu care cartoful va fi umplut: sardinele, rosiile cherry, varza rosie, avocado.

7

Se presara cu tahini si zeama de lamaie.

8

Se condimenteaza cu sare, piper si zaatar.

Nutrition

  • 448.38 Calories
  • 53.68g Carbohydrates
  • 20.46g Fat
  • 13.81g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Cartoful dulce contine vitamina B6, folat care stimuleaza creierul odata cu inaintarea in varsta, fiind un stimul pentru creier si memorie avand proprietati antiinflamatorii.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply