Smart Brain Foods

Vafe cu faina de malai

vafe cu faina de malai

Motto: ”The waffle is some kind of a wonderful.”

O creatie spectaculoasa pe care am realizat-o intai mental cu mult inainte de a o pune in practica, pana la cel mai mic detaliu. Cam asa procedez cu mare parte din retetele mele, imi vine o idee si apoi o dezvolt, planific si pun in practica. Incepand cu compozitia vafei, gand de la care am plecat de fapt pentru ca imi doream sa testez faina de malai in diferite preparate. In urma cu 2 saptamani testasem si clatitele cu faina de malai, faina pe care am macinat-o inainte de folosire pentru a obtine o textura mai fina. Am realizat ca se pot crea mai multe preparate cu faina de malai, in afara de prajitura clasica si evident eterna mamaliga. Iata un nou preparat unde vedeta este malaiul, iar rezultatul este fabulos, gustos, savuros. In general cand ne gandim la vafe sau la clatite, avem in minte un preparat dulce, asortat cu fructe si iaurt sau chiar miere. Pentru a-mi pune in valoare maiestria culinara pe care o testez tot mai frecvent in ultima perioada (dovada si evenimentele culinare de la restaurant), ma joc cu diferite combinatii inedite. De altfel, ineditul si inovatia sunt criterii majore pentru a-mi pastra vie placerea de a gati. Stiu ca am mai zis ca pregatirea de preparate face parte din jobul meu zilnic, si chiar asa si este. Dincolo de placerea de a pregati tot felul de minunatii reinterpretate sau chiar nemaipomenite, faptul ca vreau sa arat lumii ca se poate sa obtii un preparat extraordinar cu efort minim, din ingrediente cerebrale, intr-un timp cat mai redus, si care sa fie si savuros, in timp ce ramane sanatos, este misiunea mea principala. Cel mai des imi spun persoanele cu care conversez despre gatit si pregatirea meselor, ca intampina dificultati in a mentine o alimentatie echilibrata in care sa predomine cat mai putina mancare procesata, pentru ca pur si simplu nu au repere. Reclamele de la televizor nu ne incurajeaza sa alegem alimentele proaspete, crude, neprocesate, ci mai degraba ne indeamna sa mancam din punga, preparate hiper procesate, slab nutritive, insa hiper calorice, din care a fost extrasa esenta, adica nutrientii. Apoi ne miram ca avem pofte, ca nu ne simtim satui dupa gustareli, ca vrem mereu ceva dulce dupa ceva foarte sarat. Si ne gasim si regasim in acest cerc vicios care influenteaza negativ si pe cei din jur, dam aceleasi exemple si copiilor nostrii si apoi suntem si mai surprinsi de bolile cronice care apar la varste foarte fragede. Ceea ce amintesc mereu persoanelor cu care interactionez pe teme culinare si nutritionale este ca mancam si pentru cum ne vom simti peste decenii de acum incolo, nu doar pentru senzatia de balonare azi sau pentru durerea de cap de maine. Bolile cronice si psihice se instaleaza in timp. Toate acele substante daunatoare respectiv, mixul intre carbohidrati rafinati, uleiuri hidrogenate, arome artificiale, coloranti pe care ii gasim in atat de multe preparate din punga, este un amestec extrem de daunator pentru creier. Si pentru ca stiu din discutiile pe care le port zilnic cu persoanele cu care lucrez, ca lipsa de repere este principala cauza a accesarii preparatelor procesate cu prioritate, care de altfel este si cea mai comoda. De aceea, imi dau toata silinta sa aduc exemple de preparate rapide, usor de facut si nutritive. Rapide pentru ca nu avem timp sa petrecem cu gatitul, usoare ca vrem sa ne usuram viata, nu sa ne mai adaugam taskuri peste cate avem deja, si nutritive pentru ca aceasta este cheia sa mentinem satietatea si sanatatea creierului. Ca si consecinta, va fi echilibrat si corpul.

Acestea fiind lamurite, hai sa ne intoarcem la clatitele mele fabuloase din malai, asortate cu legume proaspete, cu branzeturi, frunze verzi care sunt esentiale pentru sanatatea creierului, deoarece poate ajuta la incetinirea scaderii abilitatilor cognitive care pot aparea odata cu inaintarea in varsta, datorita actiunilor neuroprotectoare ale luteinei, folatului, β-carotenului si filochinonei. Consumul zilnic al frunzelor verzi (spanac, rucolla, valeriana, si multe altele) este o modalitate accesibila de a contribui la sanatatea creierului. Acestor beneficii li se adauga si cele care provin din avocado, care este bogat in acizi grasi esentiali precum omega-3 si licopen, pe care ii gasim in rosiile cherry si care ajuta la protejarea creierului de deteriorarea radicalilor liberi.  Spor la savurat un ingredient bogat in ingrediente brain power!

SHOPPING LIST

Faina integrala

Faina de malai

Lapte batut

Branza cheddar

Oua

Unt (ghee)

Rosii cheery

Avocado

Baby spanac

Porumb

Wafe cu faina de malai

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 12 bucati
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 20 minute

Savory colorful healthy corn meal waffles

Ingredients

  • Faina integrala 175 grame
  • Faina de malai 85 grame
  • Bicarbonat de sodiu 1 gram
  • Sare 0.5 grame
  • Oua 2 buc 100 grame
  • Branza Cheddar razuita 120 grame
  • Lapte batut 225 grame
  • Unt ghee 25 grame
  • Rosii cherry 3 culori 120 grame
  • Avocado 100 grame
  • Baby spanac 20 grame
  • Porumb 20 grame

Instructions

1

Intr-un bol se bat ouale, la care se adauga laptele batut si branza cheddar razuita.

2

Separat se cantareste faina integrala si faina de malai, bicarbonatul de sodiu si sarea.

3

Se amesteca compozitia lichida cu faina adaugata treptat.

4

Se lasa la odihnit 10 minute.

5

Din untul ghee se poate face un amestec cu care se ung si se servesc vafele, respectiv cu putina boia si sare. Este o etapa optionala.

6

Se incalzeste aparatul pentru vafe si se adauga cate un polonic mare din compozitie.

7

Dupa epuizarea compozitiei, timp care poate varia de la un aparat la altul, vafele se servesc cu untul cu boia, rosii cherry, avocado taiat felii, baby spanac sau valeriana si porumb fiert.

8

Se asezoneaza in functie de preferinte cu sare, piper, zeama de lamaie, chiar si otet balsamic.

Nutrition

  • 2179 Calories
  • 225.33g Carbohydrates
  • 99.33g Fat
  • 80.20g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Faina de porumb este bogat în fier, care ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigenul in corp si la stimularea metabolismului prin activarea enzimelor necesare producerii de energie. Fierul contribuie si la functionarea creierului, deoarece activeaza enzimele necesare pentru a produce neurotransmitatori, substante chimice pe care se bazeaza celulele creierului pentru comunicare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply