Motto: ”You can never go wrong with the right food.”
Inedit, pufos, colorat, nutritiv, mai rapid la copt decat clatita clasica, fara zahar adaugat, un strop de creativitate si inspiratie, cateva ingrediente noi si atent alese. O descriere ampla pentru un preparat care m-a determinat sa explorez din nou, terenuri necunoscute. Incep cu ingredientele mai atipice folosite, pe care le-am combinat in aluatul acestor clatite pentru ca nu sunt tocmai caracteristice unor clatite clasice. Doar stiti deja ca traditionalul nu este neaparat reprezentativ pentru retetele pe care le creez, sau cel putin nu in totalitate. Aduc mereu note personale oricarei retete standard, iar acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca imi place sa diversific, si in acelasi timp si sa simplific. Asadar, in compozitia acestui aluat, am imbinat lapte batut (merge foarte bine si kefirul) cu ricotta in loc de lapte, si am combinat faina integrala cu faina de malai. Initial am vrut sa folosesc doar faina de malai, insa pentru ca nu contine gluten, riscam sa nu creasca in volum si se ramana lipicioase sau sa se dezintegreze. Pentru ca explorarea de retete inedite face parte din munca mea aproape zilnica, am dat voie creativitatii sa zburde si am experimentat o compozitie noua pentru clatite pufoase care s-a dovedit reusita. Ca sa nu risc destramarea aluatului, am adaugat si foarte putin unt in compozitie, sa ma asigur ca vor fi suficient de stabile. De ce am ales faina de porumb? Pentru ca are multiple beneficii, pe care le veti gasi detaliate la rubrica Brain Food Facts, si desigur si de dragul diversitatii. Mi-am dat seama ca am faina de malai in camara si ca poate fi folosita in mai multe preparate decat pentru clasica mamaliga. Am identificat un element grozav la acest tip de aluat, care a avut loc in momentul coacerii. Se coc mai repede fata de clasicele clatite. In general petrec intre 30-40 de minute ca sa coc pancake atunci cand folosesc in compozitie lapte, faina, oua, banane. De aceasta data, a rezultat un aluat mai dens care s-a inchegat mai repede si coacerea s-a produs mai rapid. Astfel ca am epuizat coacerea celor 24 de bucati de clatite mai mici, in mai putin de 25 de minute.
Merisorul pe care il folosesc la retetele mele sunt de la Vitamix, marca Springmarkt si pe care il gasiti aici: Fructe confiate de Merisor 250 g | Vitamix.ro. Imi plac maxim si fac parte din multe preparate pe care le pregatesc de-a lungul unei saptamani, cum sunt de exemplu terciul, grisul, diverse prajituri, checuri, iar acum ca este sezonul, l-am incorporat intr-o prajitura absolut geniala cu dovleac copt, nuci, stafide si merisoare. Fiecare din aceste ingrediente sunt disponibile pe Vitamix.
Merisoarele le-am asortat cu iaurt grecesc si fistic, o combinatie foarte reusita de dulce, acrisor, cremos, crocant alaturi de clatitele pufoase. Puteti adauga zeama de curmale sau o lingurita de miere pentru un plus de indulcire. Curmalele le procur tot de la Vitamix. Negresit sunt cea mai buna alegere pentru ca nu sunt indulcite, sunt fara samburi si se pot gasi sub diferite gramaje, 250, respectiv 500 de grame.
Mi-am fixat ca si target in privinta acestei retete, sa o incerc cu mascarpone in loc de ricotta. Intr-o reteta anterioara am folosit branza de vaci si au rezultat clatite foarte reusite. Tot experimentand, am descoperit si ca skyrul in compozitia clatitelor americane, face o treaba grozava. Asta am imi place cel mai mult la clatite si pancakes ca pot jongla cu ingredientele. Ca si la vafe de altfel. Pentru mine pancakes si vafe sunt pe ordinea de zi in weekend si mereu experimentez combinatii inedite. Acesta este si farmecul jobului meu care include si crearea de retete, prin care imi doresc de fapt sa va transmit ca puteti crea retete simple, rapide, nutritive si ca puteti si improviza pentru ca o reteta se poate modifica si in functie de ingredientele pe care le avem disponibile la momentul pregatirii. Daca alegeti sa experimentati si voi aceasata reteta si sa faceti propriile voastre improvizari, da-ti-mi de stire cum a decurs procesul si v-a placut cel mai mult. Spor la explorat!
SHOPPING LIST
Faina integrala
Faina de malai
Ricotta
Lapte de batut
Lamaie
Oua
Unt 82%
Unt de cocos
Merisoare
Fistic
Iaurt grecesc 4%
Clatite cu ricotta si faina de malai
Fluffy pancake from cornmeal topped with delicious crunchy-creamy combo of yogurt and pistachios
Ingredients
- Faina integrala 100 grame
- Faina de malai macinata 85 grame
- Lapte batut 250 grame
- Ricotta 150 grame
- Zeama de lamaie 5 grame
- Coaja de la o jumatate de lamaie 1 gram
- Oua 2 buc 115 grame
- Unt ghee (sau unt 82% grasime) 20 grame
- Unt de cocos (pentru prajit clatitele) 10 grame
- Merisoare 60 grame
- Fistic 40 grame
- Iaurt grecesc 4% 200 grame
Instructions
Intr-un bol mare se amesteca bine faina integrala, faina de malai, bicarbonat si un praf de sare.
Intr-un bol separat se amesteca laptele batut, ricotta, ouale, untul topit, zeama de lamaie si se razuieste coaja de la o jumatate de lamaie.
Se amesteca ingredientele umede cu cele uscate pana se omogenizeaza toate ingredientele.
Aluatul se lasa la odihnit pentru 10 minute.
Se pregateste o tigaie incalzita unsa cu unt de cocos.
Se pun cate o jumatate de polonic din aluat in tigaia incinsa.
Se lasa clatitele la prajit cate 1-2 minute pe fiecare parte.
Se servesc calde cu iaurt grecesc, merisoare si fistic.
Nutrition
-
1999.55 Calories
-
216.20g Carbohydrates
-
85.02g Fat
-
86.35g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Faina de porumb este bogata in fier, ceea ce ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigenul in corp si stimuleaza metabolismul prin activarea enzimelor necesare producerii de energie. Fierul contribuie si la functionarea optima a creierului, deoarece activeaza enzimele necesare pentru a produce neurotransmitatori, substante chimice pe care se bazeaza celulele creierului pentru comunicare.
No Comments