Motto: ”I am just girl who loves pancake.”
Asa cum foarte bine exprima acest moto, imi plac tare mult clatitele, insa la fel de mult imi place si dovleacul copt. Iar cele doua ingrediente ma propulseaza spre creatii inedite. Am asteptat atat de mult acest sezon in care sa ma afund in creat retete din bostan copt. Lista mea cu preparate ce includ dovleacul este lunga si doar uitandu-ma la ea, simt mirosul de dovleac proaspat copt. Deja am o colectie de astfel de preparate pe blog, insa ideile continua sa vina. Facusem anul trecut pancake cu dovleac, si dincolo de faptul ca au fost absolut delicioase, culoarea clatitelor este cu totul speciala si invita la savurat. In momentul in care am copt aceste clatite, cu greu m-am abtinut sa nu incep sa le devorez inainte sa epuizez aluatul pentru ultima clatita. Aceste clatitele sunt mai subtiri decat cele tipice unui pancake, insa nu la fel de subtiri ca si clatitele clasice. Mai mult, am ales sa le fac usor mai mici decat dimensiunea tigaii in care le-am copt. Mi-am dorit clatite mai mici care sa arate bine intr-o farfurie mica de desert, si totodata sa folosesc mai putina umplutura distribuita pe toata suprafata clatitei, ceea ce evident inseamna si o portie mai mica de desert. Un desert de altfel foarte sanatos, in care nu am folosit zahar, asa cum procedez de fiecare data cand pregatesc deserturi. Am folosit doar 2 lingurite de miere pentru a aromatiza si indulci crema. Am presarat clatitele la final cu zeama de curmale, eterna mea sursa de indulcit, si am completat decorul cu nuci pecan, indispensabile intr-o reteta aromata cu dovleac. Clatitele cu dovleac se potrivesc si cu dulceata de magiun sau de zmeura, in locul cremei de branza. Textura clatitelor este fina, nu vor iesi uscate, nici foarte moi, sunt perfecte si mai ales numai bune pentru a fi devorate la mic dejun sau ca si gustare in locul unui desert. Mereu salvez pireul ramas dintr-un bostan copt pentru a crea si alte minuni tomnatice. Este ingredientul pe care il am mereu in congelator pe toata durata anului.
Stiu ca de fapt obiectivul acestor retete este sa dau idei de mic dejun, am intrat usor si in zona dulce, insa acest preparat este potrivit pentru a fi consumat si la micul dejun. Pentru mine a fost o varianta foarte buna de preparat matinal. Mi-a “salvat” cel putin dimineti de la pregatit alt mic dejun, pentru ca mi-au iesit 10 bucati din care ne-am infruptat 3 persoane pentru minim 2 dimineti. Un alt motive pentru care am pregatit si deserturi sau preparate matinale desertuoase, este pentru ca, lucrand cu femei, majoritatea poftesc ceva dulce aproape zilnic, iar clatite cu dovleac sunt una din versiunile de preparate dulci, care pot satisface aceasta pofta. Astfel, evitam sa apelam la alte dulciuri industrializate care nu folosesc obiectivelor de a mentine obiceiuri sanatoase pe termen lung. Am convenit deja ca nu complic lucrurile, chiar daca ies din regula principala, si anume aceea de a pregati mic dejun in 5-10 minute. Lista de ingrediente este destul de scurta, se prepara foarte repede, iar cele 10 clatite sunt gata in mai putin de 25 de minute. Intre timp puteti pregati crema ce poate varia in functie de gusturi. Eu am ales crema de branza Philadelphia si skyr, care poate fi imbogatita cu pudra de proteine pentru a creste aportul acestui macronutrient super important pentru sanatatea sistemului nervos si a sistemului osos, dar nu numai. Daca vreti, puteti compune crema din crema de branza si frisca lichida neindulcita. Eu prefer sa aleg ingrediente cu continut mai scazut de grasimi saturate si mai degraba sa ridic aportul de proteine, iar skyrul face parte din aceasta categorie de lactate imbogatite cu proteine si care nu contine grasimi. As fi ajuns la un aport prea mare de grasimi, folosind frisca.
Pentru o versiune vegana, se poate folosi o crema din iaurt de cocos, cu putina miere, scortisoara si o jumatate de avocado zdrobit sau o banana. Pentru compozitia clatite, oul poate fi inlocuit cu seminte de in macinate, inmuiate sau chiar si seminte de chia lasate la inmuiat si amestecate cu restul ingredientelor.
Daca iti place reteta si o testezi si tu, da-mi de stire cum a fost, ce ti-a placut, ce ai improvizat si cat timp ti-a luat. Have a Happy healthy brain power breakfast!
SHOPPING LIST
Oua
Lapte de migdale
Faina migdale
Faina integrala
Scortisoara
Pireu din dovleac copt
Unt de cocos
Crema de branza Philadelphia
Skyr
Miere
Scortisoara
Zeama de curmale hidratate
Nuci pecan
Clatite cu dovleac copt
Tasty creamy autumn flavored spiced pumpkin pancakes
Ingredients
- Oua 3 buc 170 grame
- Lapte de migdale 235 ml
- Faina migdale 45 grame
- Faina integrala 75 grame
- Scortisoara 0.5 grame
- Pireu din dovleac copt 120 grame
- Unt de cocos 10 grame
- Pentru crema: crema de branza Philadelphia 200 grame
- Skyr 100 grame
- Miere 25 grame
- Scortisoara 1 gram
- Zeama de curmale hidratate 30 grame
- Nuci pecan 25 grame
Instructions
Dovleacul se coace la cuptor timp de o ora la 190 de grade.
Se poate blendui o cantitate mai mare pentru a fi folosita in retete precum: pancake, biscuiti, terci, humus, chec, briose, cuib de viespe.
Se bat ouale cu laptele de migdale, dupa care se adauga pireul din dovleac copt.
Separat se cantareste faina integrala si faina de migdale.
Se adauga scortisoara. Optional se mai pot adauga si alte condimente precum: nucsoara, cuisoara, ghimbir.
Se toarna faina treptat in compozitia lichida, iar dupa omogenizarea ingredientelor se lasa la odihnit 10 minute pentru a se inchega aluatul.
Clatitele sunt mai subtiri decat cele tipice pentru pancake, insa nu la fel de subtiri ca si clatitele clasice.
Se pun 3 linguri (cupe mici) din aluat in tigaia incinsa si unsa cu unt de cocos.
Se coc pentru 2 minute pe fiecare parte.
Se umplu cu crema de branza din crema Philadelphia, Skyr, miere si scortisoara.
Clatitele umplute se presara cu zeama de curmale si nuci pecan.
Nutrition
-
1819.46 Calories
-
129,07g Carbohydrates
-
116.10g Fat
-
69.85g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Dovleac este bogat in zinc, stimuland abilitatile de memorie si gandire. Contine si magneziu, vitamina B, triptofan – substanta chimica responsabila cu buna dispozitie – care ajuta serotonina sa se secrete.
No Comments