Motto: ”Healthy food satisfies you for life.”
Meiul este o sursa importanta de antioxidanti, care pot ajuta la sustinerea capacitatii organismului de a lupta impotriva stresului oxidativ, un factor ce poate conduce la boli cronice si poate accelera procesul de imbatranire. Atunci cand consumam antioxidanti, sustinem organismul sa reduca riscul de boli cronice. Cei care sufera de tiroida autoimuna si carora li se recomanda sa excluda sau sa reduca glutenul din alimentatie, pot apela la pseudocereale ca si alternativa la clasicul terci din fulgi de ovaz care contin in general gluten. Sigur ca orice aliment pe care nu l-ai mai incercat poate sa iti creeze reticente la prima auzire sau vedere. Doar ca atunci cand este asortat cu arome si combinatii familiare, sunt mari sanse sa fie agreat la fel de mult ca si preparatul tau preferat. Te incurajez sa dai o sansa, sau chiar mai multe de fapt terciului de mei, pentru ca are o multime de beneficii, si anume: contine fibre care contribuie la sanatatea digestiva si ajuta la reglarea miscarilor intestinale. Contine si prebiotice, care stimuleaza cresterea probioticelor in microbiom, iar acest lucru este de asemenea important pentru sanatatea intestinala si pentru sistemul imunitar. Este si o sursa de proteine si micronutrienti, cu multiple beneficii pentru sanatatea mentala si fizica. Meiul este foarte potrivit pentru persoanele cu boala celiaca sau care au intoleranta la gluten, deoarece nu contine gluten. Are beneficii si la capitolul sanatate mentala, deoarece contine triptofan, un precursor al serotoniei care contribuie la bunastarea generala. Totodata, meiul ar putea atenua stresul oxidativ in hipocamp, ceea ce poate reduce riscul aparitiei sau atenuarii bolii Alzheimer.
Magazinul de la care imi procur meiul este Vitamix.ro/ Magazin Naturist. Il gasiti la categoria produselor din gama Springmarkt pe care eu le folosesc zi de zi in pregatirea retetelor de mic dejun si pentru gustari, dar si deserturi sanatoase fara zahar. Pachetul de 500 de grame care va ajunge pentru cel putin 9-10 portii de terci, este la un pret foarte accesibil, respectiv la 9 lei, si se poate cumpara si la gramaj de 250. Am mai folosit meiul si la budinci cu ricotta si fructe, in loc de orez langa o salata sau in loc de garnitura. Se poate gati chiar si in loc de mamaliga. Prinde bine diversitatea pentru ca beneficiem de mai multi antioxidanti. Am asortat terciul care se fierbe intre 10 si 12 minute, cu alune de padure si merisoare, din aceeasi gama Springmarkt ambele. Merg la sigur cu merisoarele pentru ca sunt mereu pe stoc, si se pot gasi la diferite gramaje. Merisoarele vin cu beneficii in plus pentru sanatatea creierului si nu numai, deoarece contine minerale: magneziu, cupru, fosfor, mangan, si vitaminele A, B1, B2, B3, C si E. Vitamina E, este un antioxidant puternic care protejeaza membranele nervoase, iar vitaminele B sunt cunoscute ca fiind tonice pentru creier. Alunele de padure le-am prajit in ulei de cocos, si a rezultat un deliciu ce s-a cerut a fi repetat. Am folosit aceleasi alune de padure prajite si intr-o salata, alaturi de rodie, peste si branza de capra. Practic in cateva minute m-am bucurat de un pranz super satios, cu doar cateva ingrediente nutritive din gama brain food, in care am inclus toti cei trei macronutrienti de care avem nevoie la o masa. Daca vrei sa plusezi cremozitatea terciului, poti sa lasi meiul la hidratat inainte cu o seara si sa fierbi terciul de dimineata, moment in care poti incorpora un ou batut spre finalul procesului de fierbere, sau o bucatica foarte mica de unt, sau de unt de cocos, de marimea unui bob de fasole. Pentru indulcire am apelat ca de fiecare data la curmale hidratate, insa poti alege si siropul de agave pe care il gasesti accesibil la cei de la Vitamix. Pentru ca suntem in sezon si abunda in sortimente de mere, am completat asortarea terciului cu mere coapte pentru cateva minute in unt de cocos si putina zeama de curmale. Se poate aromatiza cu scortisoara, ca sa intensificam gusturile tomnatice dar si pentru ca marul copt fara scortisoara e aproape de neconceput. Si pentru ca tot este sezonul, as incerca acelasi terci cu mei in amestec cu dovleacul copt. In curand voi pregati in cadrul unui eveniment culinar, terciul cu dovleac copt si la testari a iesit absolut senzational. Am folosit 3 tipuri de condimente: nucsoara, scortisoara si ghimbir pentru aromatizarea terciului cu dovleac si este un must al sezonului, asa ca te incurajez sa treci si prin aceasta experienta culinara in aceasta toamna. Daca ti-a placut reteta si ai testat-o, scrie-mi si mie cum a fost experienta ta. Iti multumesc pentru ca ma urmaresti si dai mai departe si altora retetele care aduc beneficii sanatatii mintale.
SHOPPING LIST
Mei decorticat
Merisoare
Alune de padure
Lapte de migdale
Curmale
Mar
Unt de cocos
Terci de mei cu mar copt si alune de padure
Creamy millet meal with roasted hazelnuts and baked apple
Ingredients
- Mei decorticat 60 grame
- Lapte de migdale 225 grame
- Merisoare 20 grame
- Alune de padure 20 grame
- Zeama de curmale 20 grame
- Mar copt 1/2 buc 65 grame
- Unt de cocos 5 grame
Instructions
Meiul se pune intr-o oala mai mica peste care se toarna laptele.
Se fierbe timp de 12 minute la foc mediu.
Se poate indulci cu zeama de curmale.
Intre timp se taie o jumatate de mar si se coace intr-o tigaie cu unt de cocos.
Apoi se prajesc alunele de padure timp de 2 minute in aceeasi tigaie. Se mai poate suplimenta untul de cocos la nevoie.
Terciul de mei se serveste cu merisoare, mar copt si alune de padure.
Nutrition
-
354.37 Calories
-
49.96g Carbohydrates
-
15.16g Fat
-
8.74g Protein
Notes
Meiul este bogat in antioxidanti, in special triptofan si aminoacizi care ajuta la intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea digestiei si cresterea nivelului de energie.
No Comments