Breakfast for Fit

Terci de orz cu nuci si pere coapte

terci de orz cu nuci si pere coapte

Motto: ”Life is a like a bowl of oatmeal. Make it healthy, happy and wholesome.”

Printre cele mai simple si mai rapide feluri de mic dejun pe care le poti crea chiar si atunci cand timpul este foarte scurt, sunt terciurile. Ai nevoie de 5 minute de pregatire, si pana iti pregatesti o cafea, terciul va fi gata pentru a fi servit. Am luat o marja generoasa as spune, de 5 minute de pregatirea ingredientelor, insa de cele mai multe ori, nu ai nevoie de mai mult de 2 minute. Si pentru ca imi place diversitatea, dar si pentru ca asa cum spuneam de multe ori, in neuronutritie diversitatea este cheia ca sa beneficiem de cat mai multi nutrienti benefici sanatatii creierului, ma straduiesc pe cat posibil ca terciul meu sa arate altfel, sau cel putin sa ii aduc elemente noi, in functie de sezon. Elemente noi, insemnand o combinatie de fructe in functie de sezon, insa includ diversitatea si la capitolul seminte si nuci, cat si la combinatia de cereale. Pentru reteta de azi, am ales orzul ca si actor principal al acestei ”piese” de rezistenta a preparatelor matinale. Pentru ca asa cum am mai amintit, este important cu ce nutrienti incepem ziua, pentru ca ne va influenta modul in care functionam si indeplinim sarcinile zilei. Felul in care ne vom simti in primele ore ale zilei cand suntem cei mai productivi si mai eficienti cei mai multi dintre noi, depinde si de nutrientii pe care ii servim la micul dejun. Orzul are o multime de beneficii pentru care merita sa il avem mereu in camara si sa il mai alternam cu fulgii de ovaz, pentru ca are un continut foarte bogat de fibre, vitamine, minerale, antioxidanti necesari pentru sanatatea inimii si prevenirea diabetului. Ofera o gama de vitamine si minerale importante: seleniu, vitamine B, cupru, crom, fosfor, magneziu, niacina si multe altele. O singura cana de orz gatita are mai putine calorii, dar mai multe fibre decat o portie egala de quinoa, orez brun, amarant, sorg, mei sau orez salbatic. Motivele pentru care merita sa incluzi pe lista de cumparaturi si orzul, sunt evidente. Terciul cald din fulgi de orz asortat cu perele coapte in unt de cocos si scortisoara impreuna cu nucile crocante, automat te transfera intr-un peisaj cu arome de toamna. Suprematia micului dejun: cald, aromat, dulce, crocant si cremos. Imi place atat de mult sa pregatesc preparate de toamna cand avem o bogatie de alimente aromate pe care sa le folosim intr-o diversitate infinita. La capitolul retete din alimente care sunt disponibile toamna, mi se pare ca variantele sunt nelimitate. Imaginatia ma duce cu gandul la o lista lunga de preparate pe care planuiesc sa le pregatesc si sa imi umplu bucataria cu aceste miresme. Am folosit laptele de migdale, asa cum procedez aproape de fiecare data cand gatesc terci. Am completat aportul de proteine cu pudra de proteine, si astfel am adaugat un plus de arome pentru ca am folosit o pudra cu aroma de vanilie, dar in acelasi timp, pudra ofera si cremozitate terciului. Merita tot efortul (adica 5 minute) pentru un rezultat spectaculos, si va fi indragit de intreaga familie. In plus, am pastrat totul in termenii sanatos si nutritiv. Dulceag, cozy si cremos nu poate fi refuzat nici de catre cei mai pretentiosi degustatori. Iar apropo de indulcire, daca perele sunt un soi dulce, asa cum nu ma indoiesc ca veti gasi acum in plin sezon, alt indulcitor nu va fi necesar. Am folosit perele coapte doar ca decor, insa se poate incorpora si in terci o para cremoasa, foarte coapta care adauga si un plus de dulceata terciului. Scortisoara este de nelipsit pentru un preparat de toamna, si poate fi adaugata atat in terci pe parcursul fierberii, cat si la copt feliile de pere. Fabulosul mic dejun tomnatic cu care sa iti incepi o zi super productiva, poate fi completat cu o lingurita de miere, merisoare sau fulgi de cocos. Daca pregatiti o portie mai mare care sa fie suficienta pentru 2-3 dimineti, puteti asorta terciul fie cu ingredientele enumerate in reteta, fie cu alternativele pe care vi le-am mai mentionat mai sus. Ori perele pot fi inlocuite cu gutui, iar impreuna cu merisoare si nuci sunt un deliciu demn de savurat in diminetile racoroase de toamna. Acest bol tomnatic vine cu nutrienti precum Omega-3, grasimile sanatoase pe care creierul se bazeaza pentru a asigura circuitele neuronale, fibre, antioxidanti, vitamine, minerale, completate cu o doza de proteine. Daca alegi sa iti bucuri simturile cu terciul aromat cu miresme de toamna, scrie-mi si mie daca ti-a placut varianta cu fulgi de orz, cum ai pregatit decorul si cand timp ti-a luat pana sa devorezi minunea.

SHOPPING LIST

Fulgi de orz

Lapte de migdale

Nuci

Pere

Curmale

Pudra de proteine

Scortisoara

Unt de cocos

Terci de orz cu nuci si pere coapte

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 1 portie
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 8 minute

Creamy, spicy, crunchy baked pear barley meal

Ingredients

  • Fulgi de orz 45 grame
  • Lapte de migdale 200 grame
  • Nuci 20 grame
  • Para 1 buc 100 grame
  • Zeama de curmale 20 grame
  • Pudra de proteine (optional) 15 grame
  • Scortisoara 1 gram
  • Unt de cocos 3 grame

Instructions

1

Intr-o oala mica se amesteca fulgii de orz peste care se toarna laptele de migdale si se lasa la fiert la foc mic, pentru 5 minute.

2

Se amesteca din cand in cand si se adauga spre final zeama de curmale, un praf de scortisoara si optional pudra de proteine.

3

Intre timp intr-o tigaie incalzita cu unt de cocos, se pun la copt feliile unei pere.

4

Se adauga un praf de scortisoara si se mentin pe foc pentru 3 minute.

5

Terciul fiert se toarna intr-un bol si se decoreaza cu pere coapte si nuci.

Nutrition

  • 487.75 Calories
  • 65.58g Carbohydrates
  • 19.56g Fat
  • 14.50g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: O Para medie contine 15% din necesarul zilnic de cupru - un mineral esential pentru un sistem nervos central sanatos. In creier, ionii de cupru afecteaza componente responsabile pentru realizarea jonctiunilor neuronale care permit nervilor sa comunice mai puternic sau mai slab. Aceasta poate influenta capacitatea noastra de invatare si memorare.

You Might Also Like