Motto: ”I’m bananas for you, let’s never split.”
Daca vizitati acest blog de mai bine de 3 ani, stiti ca una din preparatele mele favorite este Banana Split. Si imi place tare mult sa aduc variatiuni multiple acestui preparat, care arata mereu altfel, folosesc fructe in functie de sezon, cereale din cele cu gluten, in special fulgi de ovaz si de orz, alteori cereale fara gluten, indeosebi quinoa, iaurt, skyr, ricotta cate 2 linguri, si seminte, nuci de toate formele si culorile presarate deasupra. Ma incanta jocul cu acest preparat gata in 3 minute, si de aceea am si facut mai multe versiuni de-a lungul timpului. Mai urmeaza cateva pe care le am in plan pentru ca ma simt inspirata sa creez multiple versiuni ale bananei splituite. Azi am implicat banana in budinca de chia, putin altfel pregatita. La fel si banana split este o idee mai diferit pregatita pentru ca am copt-o in tigaie, si bine am facut pentru ca a rezultat ceva absolut de neuitat de catre memoria mea gustativa. Am folosit si unt de seminte de dovleac de la papamigdal presarat putin deasupra, un alt element nou adaugat retetei. Am avut si unt de arahide, insa mi-a placut modul in care s-au combinat culorile cu untul de seminte de dovleac. Merita macar o data in viata sa experimentezi acest gust. E foarte interesant si se potriveste atat in salate si cu legume fierte ca si dressing, cat si in terci si alte preparate dulci de mic dejun. Am testat banana coapta in diverse ipostaze, chiar si coapta in aluat de clatite, ocazie cu care mi-am surprins papilele gustative intr-un mod extrem de placut. Imi place tare mult aspectul maroniu pe care il capata banana la caramelizare. Este foarte reusita combinatia si cu granola proaspat coapta la cuptor si o lingura de inghetata de calitate, ideal facuta in casa. Adeseori folosesc banana taiata si deasupra painii de banane, adica banana bread, cred ca suna mai familiar pentru toata lumea. Sunt convinsa ca practicati si voi acest truc. Si ca veni vorba de truc, ideal ar fi sa fie caaaat mai subtire taiata banana atunci cand o folosim pe chec, astfel incat sa fim siguri ca va beneficia de caramelizarea potrivita. In caz contrar, va fi mai degraba o banana, care, foarte interesant, capata o alta textura, usor gumoasa. Daca ati experimentat folosirea bananei in aluaturi, taiata in bucati, nezdrobita, stiti despre ce vorbesc.
Pornisem asadar de la ideea ca vreau sa combin dulceata bananei caramelizate cu un alt preparat rapid, iar terciul deja este foarte des folosit la mine in bucatarie, asa ca urmatoarea in ordinea ideilor, a fost budinca de chia. Cele doua s-au imprietenit foarte repede, si cand adaugi si ceva untos, si ceva crocant precum nucile sau semintele alteori, beneficiezi de un mic dejun atat delicios si mega-satios, cat si super aspectuos si extrem de bogat in substante nutritive pentru creier. Toppingul poate varia in functie de fructele de sezon si de ce ingrediente ai pe stoc ca sa asortezi cu aceasta minunatie. Afine in general gasesti tot sezonul, dovada ca majoritatea terciurilor si retetelor de banana split postate pe blog, includ afine. Si pe buna dreptate pentru ca are beneficii pentru creier pentru care merita sa implicam afinele in cat mai multe preparate, atat matinale cat si la cina pentru ca au putine calorii si fiind acrisoare, se asorteaza cu salatele. Ciresele le-am folosit pentru ca am compus reteta in plin sezon de cirese, insa zmeura e perfect asortabila in decor. Am folosit lapte vegetal, pentru ca in general asa imi prepar terciurile si budinca de chia. Ingredientele combinate cu lapte vegetal, capata o textura cremoasa aparte, o constatare pe care merita sa v-o impartasesc. Insa nu inseamna ca laptele de provenienta animala este mai putin potrivit. Am suplimentat cu putin skyr ca sa adaug un plus de cremozitate compozitiei, dar si pentru aportul de proteine, si sa fie totul si mai senzational. Nu m-am putut abtine sa nu experimentez. Intai am executat budinca, iar bananele s-au caramelizat in 2 minute in foarte putin ulei de cocos. Ca urmare, a capatat si mai multa aroma cu care s-au confruntat papilele gustative. Am indulcit asa cum procedez de fiecare data, cu zeama de curmale. Desi am notat in descrierea ingredientelor ca sunt cantitati echivalente unei portii, eu am servit budinca in doua dimineti. Revin la aceeasi idee amintita si in retetele anterioare, cantitatea este in functie de nevoile nutritionale ale fiecaruia.
Daca experimentezi si tu aceasta reteta, lasa-mi un comentariu despre cum a fost experienta ta cu preparatul. Happy brain-healthy breakfast!
SHOPPING LIST
Banana
Seminte de chia
Unt de cocos
Lapte vegetal
Skyr
Curmale
Afine
Cirese sau zmeura
Unt de seminte de dovleac Creamy chia pudding rich in omega-3, topped with baked banana Intr-un bol se amesteca semintele de chia cu laptele de migdale. Se adauga zeama de curmale si se amesteca pana cand semintele s-au distribuit uniform. Se adauga iaurtul si se mai amesteca 1 minut. Se lasa bolul la frigider 2-3 ore sau peste noapte. Inainte de servire, se pregateste banana coapta: intr-o tigaie incalzita si unsa cu unt de cocos, se aseaza banana sectionata in doua de-a latul. Se lasa 1-2 minute pe fiecare parte si se aseaza peste budinca de chia. Se presara cu unt de arahide sau alt unt preferat, afine si zmeura sau alte fructe de padure la alegere. BRAIN FOOD FACT: Semintele de chia sunt bogate in antioxidanti si aminoacizi ce contribuie la buna functionare a creierului, luptand si impotriva radicalilor liberi.
Unt de cocos
Budincă de chia cu banane coapte
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments