Motto: ”We go together like avocado and literally everything.”
Un mic dejun ce contine toti macronutrientii necesari la o masa matinala, prima masa de care te bucuri dupa trezire, primii nutrientii cu care intri in contact si care spun eu, si nu numai eu, sunt extrem de importanti. Si asta pentru ca va defini modul in care te vei simti pe parcursul diminetii, si chiar si mai tarziu. Pentru ca ce nutrienti ii oferi microbiotei tale la prima masa, este important deoarece calitatea ingredientelor alese pentru a fi servite de dimineata, se va reflecta in dispozitia ta pe durata zilei. Mai mult, se va reflecta si in modul cum performezi la locul de munca, cat de productiv esti, si nu in ultimul rand, cat de repede ti se face foame dupa ce ai servit micul dejun. Si bineinteles, va defini si ce tip de hrana vei alege atunci cand starea de foame revine in viata ta, pe la ora amiezii, sau mai repede, depinde. Evident conteaza si ce consumi pe durata zilei, nu doar de dimineata, este important si cat de tarziu ai servit ultima masa, cu o zi inainte si ce tip de alimente ai consumat seara inainte de culcare. Unde vreau sa ajung este ca, in functie de calitatea combustibilului oferit organismului tau, te vei simti, fie plin de energie, te vei putea focusa la sarcinile tale zilnice si vei da mai bun randament in sala de sport, sau dimpotriva, te vei simti letargic, neinspirat, cu energia joasa si lipsit de vlaga si de motivatie. Daca nu ma crezi, poti sa testezi. Schimba pentru o saptamana mancarea procesata (prajeli, alimente consumate din ambalaje la punga, etc), cu mancare cat mai proaspata, cat mai putin procesata, desigur acolo unde se poate, ca nu se poate totul crud. Apoi mai schimba produsele ce contin zahar rafinat cu fructe, si observa, chiar noteaza cum arata saptamana ta, cate ai reusit sa faci, cum, cu ce fel de energie, cat de mult ai progresat, cata motivatie ai avut, cat de creativ ai fost si desigur, iti recomand sa notezi si ce ai mancat si cat. Si daca pornesti aceasta provocare, incercare, test, sau cum vrei tu sa denumesti actiunea, pentru ca da, va fi o actiune, sau mai multe, observa si cum te simti, ce se schimba la tine, daca iti place, si ce ai putea mentine pe termen lung. Ceea ce pot sa garantez este ca vei avea constientizari, vei avea de castigat la nivel de energie, sanatate, vitalitate, si starea ta se va imbunatati. Asa ca, te provoc sa intri in acest joc si sa imi dai de veste cum te-a ajutat si cum a fost pentru tine timp de o saptamana cu un alt tip de alimentatie: bine, greu, usor, realizabil, provocator, placut, interesant. Numeste tu sentimentul. Ce ai de pierdut? Iti spun sigur ca ai doar de castigat. Dar intai, te las sa testezi si sa traiesti tu pe deplin, fara iti mai dau acum prea multe detalii.
Acum trecand inapoi la reteta, si corelat cu ce am scris mai sus, intotdeauna avem optiuni usoare, rapide si care sa fie si consistente, hranitoare si in acelasi timp sanatoase. Stiu ca sparanghelul nu este chiar la indemana, nici ca pret si nici ca disponibilitate, din pacate. Dar daca totusi te intalnesti cu dansul, sparanghelul, la supermarket sau in piata sau cunosti pe cineva care cultiva, da-i o sansa. Dintr-un manunchi poti pregati 2 mese. Stiu ca e relativ, depinde de multe, cu ce asortezi, cat mananci de obicei, kilograme, varsta, si asa mai departe, nu e la fel pentru toata lumea. Dar ce conteaza este ca poti sa incerci, si chiar sa incepi cu acest preparat care se face foarte repede. Pentru ca a fost simplu: am fiert sparanghelul in apa clocotita pentru fix 3 minute, niciun un minut in plus, am zdrobit un miez de avocado, si intre timp oul a stat linistit intr-un ibric. Poti sa lasi la fiert cat vrei tu de la 3 la 10 minute, in functie de textura preferata. Mie imi place galbenusul semi-moale, asa ca lucrurile merg si mai repede. Deci pana in acest stadiu am alocat in jur de 5-6 minute procesului. Am zis ca pregatirea mesei nu este necesar sa fie o activitate indelungata si complicata. Deloc. Principiul pe care ma bazez este sa economisesc timp, chiar daca uneori mai sar cate o etapa dintr-o reteta clasica. Daca rezultatul este oricum gustos, aspectuos si mai ales hranitor, ce mai conteaza daca am ajuns la un anumit punct al fierberii sau nu, doar ca sa respect o reteta intocmai? Sau de ce sa ma complic sa mai adaug si faina amestecata cu galbenus intr-o ciorba, daca e gustoasa si fara? Cred ca ai inteles ideea de baza. Keep it short and simple. Viata in bucatarie este despre a ne bucura de mancare, nu sa ne dam tot timpul pentru a pregati preparate laborioase, a pune masa, a aduna asa, a curata dupa, a cumpara in exces, a tine in congelator multe ca si cum vine apocalipsa, si nu ca si cum avem un milion de magazine pe metru patrat, disponibile oricand sa iti ofere ce iti lipseste dintr-o reteta, daca se intampla asta poate o data la cateva luni. Asta desigur, in conditiile in care ai un plan cat de cat saptamanal, si cand stii ce consumi in mare pe durata a 7 zile, si iti faci aprovizionarea conform acelui mini-plan. Te invit sa recitesti ideile si testeaza ce ti se pare cel mai atractiv, mai interesant sau poate chiar mai stringent acum pentru tine. Astept vesti de la tine, de orice fel, imi prind bine si mie, sa stii, toate tipurile de idei de la cititori. Asa ca, hai, indrazneste!
SHOPPING LIST
Orez expandat
Avocado
Sparanghel
Ulei de masline
Ou fiert
Seminte de susan negru
Asparagus, egg, avocado on expanded rice, a nutrient-rich breakfast Sparanghelul se fierbe timp de 3 minute in apa clocotita. Ouale se fierb 5 minute, sau 10 pentru o varianta de ou tare. Avocado se zdrobeste cu furculita si se aseaza pe feliile de orez expandat. Peste avocado se pune sparanghelul si apoi cate in ou taiat in doua pe fiecare felie de orez. Se condimenteaza cu sare si piper si se presara cu seminte de susan negru sau alb. BRAIN FOOD FACT: Sparanghelul ajuta creierul sa lupte impotriva declinului cognitiv. Are un continut ridicat de vitamina B12 care sustine memoria si capacitatea de concentrare.Orez expandat cu ou si sparanghel
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments