Motto: ”Safe food now for a healthy tomorrow.”
Imi place pancakes la nebunie, si mai ales imi place sa fac diversificari pe aceeasi tema, atunci cand vine vorba de clatite americane. Incepand cu tipul de aluat, pana la toppinguri, arome, si fructele cu care asortez clatitele, ideile si combinatiile sunt fara limita. Am deja destul de multe tipuri de retete de pancake pe blog, si mai sunt cateva care asteapta sa fie testate. Si mult mai multe pe care le-am pregatit fara macar sa apuc sa le fotogragiez. Pentru ca evident, s-au mancat inainte sa coc ultima clatita. Aveam niste devoratori prin zona care au avut grija sa ma lase fara material didactic pentru fotografiat. Ar fi nedrept totusi sa ii acuz pe altii, pentru ca nu sunt nici eu departe de acest obicei de a savura din mancare in timp ce o pregatesc. Bine sau gresit, nu stiu, stiu doar ca am nevoie sa stiu inainte de incheiere, cum si ce mai pot ajusta daca este necesar, sau pur si simplu pentru ca imi este foame sau pofta. In general, pancake este pe lista mea de preparate de testat si fotografiat in weekend. Dar de multe ori, imi vine o idee si ma trezesc cu avantul de a o pune in aplicare, asa ca nu mai astept finalul de saptamana. Marturisesc ca de multe ori, imi este dificil sa opresc avantul inspiratiei culinare indiferent de ziua din saptamana. Iar daca am ingredientele la indemana, ma pun pe treaba la prima ora a diminetii. Doar am zis de atatea ori ca pentru mine gatitul este si o forma de relaxare, si cum ideile bune nu trebuie nicidecum amanate, ma mobilizez si incropesc rapid ce am copt mintal inainte de culcare. Ce pot sa spun diferit despre aceste clatite, este ca aluatul a iesit usor mai grosut, mai dens, mai consistent cumva. Se si vede din imagini ca are o grosime diferita de clatitele clasice. Si asta s-a intamplat in primul rand pentru ca am folosit faina integrala, dar si pentru ca am inclus in aluat iaurt grecesc in loc de lapte. In plus, in compozitie am adaugat si seminte de chia, care au capatat volum in acea pauza pe care mereu o mentionez ca este necesara a fi lasata pentru a obtine o textura fina si pufoasa a clatitelor. Ma refer la pauza intre momentul in care amestecam toate ingredientele si pana cand incepem coacerea in tigaie, este recomandabil sa lasam un interval de minim 10-15 minute pentru ca ingredientele sa se intrepatrunda si aluatul obtinut este cel optim pentru coacere. Si pentru ca vor rezulta clatite suficient de voluminoase, as spune ca nu este neaparat necesar sa adaugam bicarbonat de sodiu. In cazul in care graba este foarte mare si vrem repede sa si coacem clatitele, atunci putem sa sarim etapa in care lasam aluatul la odihnit. Faptul ca lamaia apare in peisaj, adica in aluat, a fost cu scopul de a aromatiza clatitele. Atat zeama cat si coaja de lamaie au o contributie importanta. Semintele de chia pot fi inlocuite sau uneori alternate cu mac, preferabil macinat. Lamaia si macul fac o pereche geniala, insa si semintele de chia sunt de luat in calcul, mai ales ca beneficiem de omega-3, si ne facem un mare favor creierasului nostru cand alegem alimente bogate in acizi grasi omega-3. Diversitatea este cheia in neuronutritie, asa cum am mai amintit. Si daca tot suntem la capitolul varietate, am adaugat si o lingurita de miere in compozitie, tot de dragul diversitatii, pentru ca in mod uzual nu indulcesc clatitele decat cu banane sau mere. Mi s-a parut mie ca mierea si lamaia se potrivesc in acest context. Chiar daca aplic principiul diversitatii, ma rezum la minimul efort implicat in procesul de gatire. Am petrecut maxim 15 minute pentru a coace toate cele aproximativ 10 bucati de clatite, iar ca sa asamblez ingredientele intr-un bol, am mai dedicat inca 7-8 minute. In ce priveste toppingul, ce s-ar potrivi minunat si nu am avut eu la indemana, este o dulceata de zmeura cu chia. Dar recomand sa se foloseasca pentru ca se asorteaza foarte bine cu clatitele cu aroma de lamaie. Am ales sa decorez cu afine, fructele mele preferate si pe care le am in casa, aproape fara exceptie. Daca folosim iaurt ca si topping, mai ales unul fara grasimi si cu procentul de proteine mai ridicat, cum este skyrul, avem sanse mai mari sa echilibram macronutrientii si sa obtinem clatite cu cantitatea de proteine mai mare, in comparatie cu clatitele clasice, unde predomina carbohidratii. Savurati asadar, delicioasele clatite cu aroma de lamaie.
SHOPPING LIST
Faina integrala
Iaurt grecesc 10%
Oua
Seminte de chia
Lamaie
Miere
Ulei de cocos
Chia, lemon fluffy pancake with protein rich yogurt Se amesteca faina cu bicarbonatul si semintele de chia intr-un bol. Separat se amesteca coaja de lamaie, zeama de lamaie cu laptele. Se adauga cate un ou si se amesteca cu 180 de grame din iaurtul grecesc. Se pot amesteca separat galbenusurile impreuna cu laptele, si la final albusurile batute spuma pentru o compozitie mai pufoasa. Se amesteca ingredientele uscate cu cele umede si se adauga o lingurita de miere. Se lasa aluatul la odihnit pentru 10-15 minute. Intr-o tigaia antiaderenta, incalzita si unsa cu unt de cocos, se pune cate un polonic din compozitie. Se coc pentru 2 minute pe fiecare parte. Compozitia va fi mai densa, iar clatitele vor fi mai groase. Se servesc cu iaurt grecesc si afine sau alte fructe de sezon. BRAIN FOOD FACT: Semintele de chia sunt bogate in antioxidanti si aminoacizi ce contribuie la buna functionare a creierului, luptand si impotriva radicalilor liberi.Pancake cu chia si lamaie
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments