Smart Brain Foods

Ciabatta cu ou posat si capsuni

Motto: The way you eat is a reflection of the respect you have for yourself.

Imediat ce am pregatit reteta si inainte de a o urca pe blog, am facut furori cu ea pe social media. Am creat si un concurs prin care privitorii, a caror papile gustative au avut de trecut prin grele teste, au trebuit sa ghiceasca ingredientul care se afla sub feliile de avocado. Strategic am fotografiat doar o particica a preparatului pentru a crea usoare confuzii, si pentru a atrage astfel suspansul si mai mult. Castigatoarele concursului, au participat la un live cooking show unde am pregatit impreuna pe zoom, acest preparat care a generat exclamatii dintre cele mai spectaculoase, iar eu m-am declarat satisfacuta si fericita. Eram intr-un flux de creatie cand am gandit acest preparat. Mi-am pus in cap sa asociez oul posat cu capsuni pentru ca asa mi se parea mie ca s-ar potrivi grozav. Si asa a si fost! Doar ca la momentul cand a avut loc show-ul culinar, capsuni nu mai erau prin piete, asa ca i-am inlocuit cu caise. Si din nou, senzationalul a reaparut in vietile noastre, mai precis in bucatariile noastre, ale fiecaruia in parte. Ne-am bucurat tare mult de aceasta experienta culinara de grup. Este pentru prima data cand am gustat chiar live, cat de bine se imbina oul posat cu galbenus perfect curgator, alaturi de caise. Si pentru a nu stiu cata oara, s-a adeverit ca poti face arta culinara din cateva ingrediente combinate armonios, prin tehnici simple realizate in doar cateva minute. Anul viitor, cand vor reaparea capsunii in piete, vom reconstitui show-ul culinar intr-un format si mai mare. Doritorii isi pot exprima doleanta de a gati in grup de pe acum.

Imaginati-va acest mic dejun colorat, cu ou curgator asortat cu un fruct acrisor sau dulce-acrisor, alaturi de un foarte speck subtire, sarat si crocant. Nu-mi pot stapani superlativele pentru ce am reusit sa creez in farfurie prin combinatiile realizate. Cand ma gandesc ca nu am intampinat eforturi in a procura ingredientele, greu imi stapanesc pornirea de a reintari convingerea ca se poate si sanatos, si satios, si gustos. In general am in casa tot ce am inclus in reteta, exceptand ciabatta pentru care m-am dus special la un bistro unde se prepara o versiune cu maia. Pentru mine a meritat, ma duc mereu cu placere in acel local unde gasesc paine de calitate buna. Fetele care au participat la cooking show au gasit versiuni asemanatoare la supermarket. Deci nu e greu de procurat nici ciabatta. Daca ciabatta nu pare de gasit, o paine de secara o poate inlocui. Totul se poate improviza. Mai vreti sa zic cat de genial este un astfel de sandwich cand mergi in drumetii, sau ca si pachet la servici? Mereu spun ca avem optiuni, doar este nevoie sa le dam macar o sansa, doua, si sa le incercam. Iar acest sandwich care intruneste arome si gusturi la care poate nici nu te-ai gandit, s-ar putea sa fie cel pe care o sa il tot pui pe repeat, mai ales ca poti jongla cu ingredientele. Asa cum spuneam, nimic nu e batut in cuie si mirajul gatitului consta in faptul ca poti explora si extrapola variante. Daca am aflat ca oul se asorteaza cu capsuni, caise si chiar afine (a incercat una din fete impreuna cu baietelul ei si era tare incantata), sa vezi ce savuros vor fi toate ingredientele puse laolalta cu avocado si pancetta usor copt in prealabil la cuptor. Nu te lasa descurajat de combinatiile sarate cu cele dulci, ai sa vezi ca se potrivesc chiar bine si aproape indraznesc sa pun pariu ca va fi in topul listei de preparate de mic dejun, mai altfel, sau poate mai neobisnuit, dar mai fain. Chiar sunt curioasa cum ti se pare dupa ce incerci si tu experienta aceasta culinara. Mai poti diversifica si modul in care prepari oul. Pentru datile cand esti foarte grabit, poti sa fierbi pentru 3 minute un ou moale, si restul le pregatesti intre timp. Poti sa alegi sa nu mai coci painea si pancetta la cuptor, ci sa le servesti asa cum sunt, proaspete. Si apropo, oul de prepelita este gata si mai repede, si chiar te incurajez sa incerci si aceasta varianta. Pe lista mea de retete de incercat, se afla si cea cu oua de prepelita si cu mure. Abia astept. Nu-i asa ca sunt de senzatie?

SHOPPING LIST

Ciabatta cu maia

Unt

Pancetta

Ou

Otet de mere

Capsuni

Avocado

Busuioc

Sare si piper

Ciabatta cu ou posat si capsuni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 1 portie
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 10 minute

Ciabatta loaded with poached egg, avocado, strawberry and baked pancetta

Ingredients

  • Ciabatta cu maia 115 grame
  • Unt 2 grame
  • Pancetta 3 felii 20 grame
  • Ou 57 grame
  • Otet de mere 2 ml
  • Capsuni 40 grame
  • Avocado 40 grame
  • Busuioc 3 grame
  • Sare 0.5 grame
  • Piper rosu 0.5 grame

Instructions

1

Ciabatta se taie in doua sau in patru, depinde si de cat de mare este ciabatta.

2

In tava cuptorului se pune hartie de copt, se ung foarte subtire feliile de ciabatta si se pun pe tava, alaturi de feliile de pancetta.

3

La cuptorul incalzit la 200 de grade se mentin pentru aproximativ 10 minute.

4

Intre timp, aducem in punctul de fierbere apa dintr-o oala pentru oul posat.

5

Se adauga o lingura de otet, si cand incepe sa fiarba, se formeaza un vartej in mijlocul oalei, se reduce focul si se introduce oul. Se lasa la foc mic pentru 3 minute pentru a obtine un ou moale.

6

Peste ciabatta se pun feliile de pancetta, feliile de avocado si se aseaza apoi capsune sau caise taiate felii.

7

La final se pune si oul posat, se asezoneaza cu sare, piper si busuioc proaspat.

Nutrition

  • 504.15 Calories
  • 61.61g Carbohydrates
  • 19.42g Fat
  • 21.70g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Capsunile ofera aproximativ 150% din necesarul zilnic de vitamina C, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si a bolilor. Actioneaza ca un antioxidant, neutralizand radicalii liberi care dauneaza ADN-ul sanatos.

You Might Also Like