Motto: ”Life is better when you celebrate carrot cake day.”
A fost o adevarata incantare sa pun in lumina acest preparat, in lumina lentilei obiectivului cu care am surprins-o ma refer. Imi amintesc ca s-a creat o combinatie de arome cu gust de prajitura de morcovi. Chiar de la prima lingura m-a dus cu gandul la prajitura pentru ca de fapt ingredientele imbinate sunt in mare parte cele folosite pentru carrot cake. Ceea ce a facut totusi diferenta este ca, am putut savura gustul similar prajiturii cu morcovi mult mai repede pentru ca terciul nu necesita nici fierbere, nici coacere si daca vrei il poti consuma in cateva minute, insa si faptul ca ingredientele folosite sunt crude. E foarte adevarat ca atunci cand lasi la inmuiat ingredientele peste noapte sau pentru minim 2-3 ore, rezultatul va fi mult mai aromat, dar si texturile sunt mai cremoase si mai bine patrunse astfel incat la fiecare lingura sau lingurita servita, te intalnesti cu toate gusturile si texturile impreunate. Am folosit pentru combinarea ingredientelor uscate, un lapte vegetal cu aroma de migdale de dragul gustului si pentru ca imi place sa pregatesc in general terciul cu lapte de migdale. Completarea cu nuci, morcovi si stafide, impreuna cu fulgii de ovaz, permite simturilor sa intalneasca diferite texturi si gusturi precum crocant, dulceag, cremos, usor acrisor, o adevarata bucurie de a savura si de a practica mancatul constient. Chiar daca este mai degraba un preparat pregatibil primavara, in pragul sarbatorilor pascale, iar eu vi-l prezint la startul verii, mi se pare ca este o oportunitate potrivita de a combina ingredientele de baza cu fructe de sezon, cum ar fi de exemplu cateva felii de capsune sau cirese ca si decor. Ca un fel de cireasa de tort. Nu aveti cum sa dati gres cand adaugati un fruct dulce-acrisor langa nuci si stafide dulci. La capitolul cereale, se pot combina diferite tipuri, plecand de la fulgii de ovaz, pe care eu ii folosesc cel mai des, insa putem opta si pentru fulgi de secara, orz sau pseudocereale precum quinoa, hrisca sau amaranth. Bineinteles ca si scortisoara are un accent semnificativ in a defini si mai profund gustul prajiturii cu morcovi. Indulcirea la mine reprezinta in general o jumatate de banana sau zeama de curmale, insa puteti apela si la o lingurita de miere. Obtinem astfel un nou mic dejun desertuos. Este unul din motivele pentru care am ales sa scriu aceasta reteta in toiul verii. Pentru a nu uita ca acum morcovii ii putem accesa si din cultura proprie sau cultura altora la care avem acces si noi, si deci avem ocazia perfecta pentru a beneficia de bogatia de nutrienti cu care ne rasplatesc aceste legume de un portocaliu intens ce provine de la beta-caroten: antioxidanti, fibre, vitamina K si potasiu. Daca v-au ramas pe stoc nuci din toamna trecuta, implicati-i in cat mai multe preparate matinale dar si gustari. Sunt un aliment care se afla in topul listei alimentelor cu beneficii pentru sanatatea creierului. Un alt motiv pentru care va incurajez sa va rasfatati cu acest terci peste noapte, este pentru usurinta si rapiditatea cu care se prepara. Totul se rezuma la a pune una peste alta ingredientele, care a doua zi pot fi amestecate si servite imediat. Ideal este sa ramana la frigider pentru 8-9 ore, insa atunci cand vrem sa il luam de exemplu cu noi intr-o excursie sau la birou, este suficient sa lasam ingredientele sa se inmoaie pentru 2 ore. De dragul diversitatii, puteti replica aceeasi versiune cu iaurt grecesc sau skyr, lasati o ora sa se imbine toate ingredientele, si va fi gata pentru a fi savurat. Este realmente un preparat la care sa apelati cand sunteti in mare graba dimineata, pentru ca il puteti pregati inainte cu o seara. Ce alegeti sa puneti deasupra ca si decor sau topping de asortat, sunt fulgi de cocos, fructe de sezon, praf de cacao, nuci sau caju, fulgi de ciocolata, sau chiar o lingura de unt de arahide sau de migdale. Daca preferati o versiune calda, puteti fierbe pentru 5 minute toate ingredientele. Pentru a suplimenta cantitatea de proteine, se poate adauga o cupa de pudra de proteine vegetale sau whey. Adeseori folosesc pudra in preparate, si imi place ca obtin si aroma, deci nu am nevoie sa indulcesc, potentez si valoarea nutritionala a preparatului si grabesc de multe ori procesul de pregatire. Si un extra avantaj il reprezinta si faptul ca mentine starea de satietate.
SHOPPING LIST
Morcov
Nuci
Fulgi de ovaz
Curmale
Lapte de migdale
Stafide
Scortisoara
Fulgi de cocos
Delicious flavor of carrot cake in a healthy manner, rich in brain essential nutrients Intr-un borcan se pun fulgi de ovaz, morcovi razuiti, nuci, curmale sau zeama de curmale sau miere, stafide si laptele de migdale. Se amesteca si se adauga scortisoara si fulgi de cocos. Se poate pune si capac si se lasa pe durata noptii la frigider. Dimineata se amesteca toate ingredientele. Se poate suplimenta cu nuci si stafide si se consuma ca atare. Pentru o consistenta mai lichida se poate suplimenta laptele. BRAIN FOOD FACT: Morcovul este bogat in luteolina despre care se spune ca poate reduce deficitele de memorie asociate cu vârsta și inflamația la nivelul creieruluiOvernight oats cu morcovi si nuci
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments