Brain Booster

Vafe proteice cu unt de arahide

vafe proteice cu unt de arahide

Motto: ”Life is like a box of waffles.”

Daca vrei sa incepi ziua cu un mic dejun delicios, si care sa isi pastreze si calitatea de a fi sanatos, vafele sunt una din optiuni. Sunt printre preferatele mele alaturi de pancakes, in primul rand pentru ca pot pune in aluat diferite ingrediente, sa aromatizez, sa combin mai multe tipuri de fainuri, si sa alternez ingredientele lichide, unde chiar fac multe variatiuni. Spre exemplu in aluatul de azi, am folosit lapte de migdale si 3 oua, mai precis 2 albusuri si un ou intreg. Am vrut sa obtin vafe mai proteice decat in mod obisnuit. Pentru ca de obicei carbohidratii sunt in proportie mai mare fata de proteine si chiar si fata de grasimi atunci cand vine vorba de vafe sau clatite de orice fel. Si asta se datoreaza in special faptului ca folosim faina si combinam si cu fructe clatitele sau vafele. Pentru reteta de azi insa, lucrurile stau usor diferit, pentru ca atat cele 3 oua cat si pudra de proteine, au creat un echilibru de macronutrienti. Am plusat cantitatea de grasimi cu untul de arahide, un final touch desavarsit. Combinatia vafelor cu untul de arahaide, a fost ceva de vis. De obicei folosesc un iaurt sau un skyr pentru servit vafele, dar va spuneam ca diversitatea este una din ”placerile” creierului. Asa, ca i-am satisfacut acest capriciu creierasului. Si peste toate ingredientele enumerate, rodia a venit ca o manusa pentru ca era necesar si un fruct acrisor, cel putin dupa gusturile mele. In functie de sezon, se pot combina si alte fructe acrisoare precum: capsuni, afine, zmeura sau mure. Ma gandesc totodata si la culori, nu doar la arome, si la texturi, nu doar la gusturi, in general cand asortez decorul. Vafele astfel obtinute si combinate vor fi consistente, chiar mai satioase as zice decat atunci cand includem in compozitie doar un ou, lapte si faina, iar aceasta stare de satietate se va mentine pe parcursul mai multor ore, tocmai pentru ca am marit cantitatea de proteine. Probabil daca servim 2 bucati de vafe, acestea vor acoperi necesitatile nutritionale pentru un mic dejun, depinde si de nevoile proprii dar si de marimea vafelor. Insa as mentiona ca se intampla deseori sa mancam mai mult decat avem nevoie. De satietate sunt responsabili si fulgii de ovaz. Sunt super usor si rapid de facut, era musai sa adaug acest amanunt legat de reteta, iar toppingul poate varia in functie de preferinte sau ce mai avem la indemana la momentul creatiei. Cantitatile pot fi dublate si atunci daca pregatim vafele de duminica, vor ramane suficiente bucati si pentru dimineata de luni. In mod obisnuit, folosesc bicarbonat de sodiu in aluaturile de clatite, insa de aceasta data nu am folosit. Nu am observat o diferenta notabila in textura, asa ca bicarbonatul nu este imperios necesar pentru a obtine un aluat potrivit. Pudra de proteine este o alegere personala care se poate omite. Eu in general folosesc pudra de proteine in diverse preparate, incepand de la clatite la prajituri cu fulgi de ovaz, batoane, cheesecake rapid fara faina, si imi place ca evit sa indulcesc tocmai pentru ca pudra are deja aroma. Aleg o pudra de proteine cu aroma de vanilie, care sa nu contina indulcitori, conservanti si grasimi trans, iar procentul de proteine sa fie de 22 de grame pe cupa de 25 de grame. Includerea pudrei de proteine in blat este pur optionala, nu toata lumea rezoneaza cu astfel de pudre. Am petrecut si eu ceva timp sa cercetez optiunile inainte sa aleg. Iar cand am decis sa incerc pentru prima data, am inceput cu o pudra de proteine vegetala. Daca nu folositi proteine, puteti suplimenta cantitatea de fulgi de ovaz cu 30 de grame sau in functie de consistenta pe care o doriti pentru aluat. Iar pentru aroma, 1 jumatate de lingurita de scortisoara este mai mult decat perfecta. In ce privesc ingredientele lichide, de multe ori folosesc kefir in loc de lapte, sau aleg un lapte vegetal ca sa dau un plus de aroma aluatului. Imi place cum ies si cu iaurt, iar in cazul retetei de azi nu a fost necesar o cantitate prea mare de lactate, pentru ca am folosit 3 oua la o cantitate relativ redusa de fulgi de ovaz, pe care recomand sa-i macinati sau chiar sa folositi faina de ovaz. Sunt potrivite si alte tipuri de faina, precum hrisca, secara sau integrala. Sa ne bucuram de savoarea unei dimineti cu vafe aburinde, aromate cu unt de arahide si fructe.

SHOPPING LIST

Fulgi de ovaz

Lapte de migdale

Pudra de proteine

Curmale

Oua

Unt de arahide

Rodie

Vafe proteice cu unt de arahide

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 6 bucati
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 15 minute

Protein waffles with protein powder, eggs and peanut butter

Ingredients

  • Fulgi de ovaz macinati 70 grame
  • Pudra de proteine 20 grame
  • Zeama de curmale 20 grame
  • Lapte de migdale 25 grame
  • Albus 2 buc 80 grame
  • Ou 1 buc 55 grame
  • Unt de arahide 20 grame
  • Rodie 30 grame

Instructions

1

Se amesteca toate ingredientele pentru vafe sau goffre, respectiv: fulgii de ovaz, pudra de proteine, zeama sau curmale hidratate, lapte de migdale si ouale.

2

Se bat cu un tel sau se pun intr-un blender sau se mixeaza pana se omogenizeaza si capata o textura consistenta.

3

Se incalzeste aparatul de vafe care se unge cu foarte putin ulei, iar intre timp aluatul va sta la odihnit.

4

Se toarna cate un polonic mare din aluat in aparat, si se coace pentru 3-5 minute, pana se rumenesc vafele, depinde de fiecare aparat.

5

Se servesc cu unt de arahide si cu rodie sau alte fructe de sezon.

Nutrition

  • 586,1 Calories
  • 72,8g Carbohydrates
  • 22,025g Fat
  • 48,42g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Prin consumul de rodie s-a demonstrat ca se atenueaza procelese neuro- degenerative ale creierului datorita antioxidantilor polifenolici.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply