Smart Food

Cartof dulce cu crema de branza

cartof dulce cu crema de branza

Motto: ”Habits eat good intentions for breakfast.”

Teoretic este o gustare, practic feliile de cartofi dulci copti se pot servi si ca un brunch sau un mic dejun mai tarziu de weekend, insa am si o sugestie rapida pentru diminetile din zilele saptamanii. Deoarece este compus din proteine, adica telemea si feta, si care contin si grasimi, avem si carbohidrati de la cartof dulce care a inlocuit clasica felie de paine, avem si fructe si grasimi sanatoase ce provin de la nuci. Iar in acest mod, am inclus practic toti macronutrientii, doar ca, nu neaparat in proportia cea mai echilibrata. Insa totusi noi mancam mancare, nu calorii, cel putin la nivel mental, mancam pentru gusturi si nevoi fiziologice. Combinatiile sunt cu adevarat atragatoare, iar cantitatea care a rezultat dintr-un cartof marisor, este suficienta pentru 2-3 persoane, acum depinde daca includem si un copil intre cei doi adulti. Desi trebuie sa admit, sunt delicioase si vei fi tentat sa mananci mai mult de 2-3 felii. Mie mi-a placut tare mult cremozitatea cartofului dulce copt, imbinata cu cea a cremei de branza usor acrisoara, alaturi de nucile crocante si merisoarele dulci-acrisoare. Imagineaza-ti toate acestea calde si aromate, chiar ai sa vrei sa incepi ziua cu asa ceva. Ai sa vrei sa mai repeti experienta, cu certitudine. De aceea, iti si sugerez ca pentru o varianta si mai rapida, feliile de cartof dulce care se pot taia usor mai subtire, sa fie prajite in toaster, dupa care se servesc cu crema de branza deasupra si restul ingredientelor mentionate. Va rezulta o crema pe care o poti servi si intr-un alt context matinal, ocazie cu care vei salva timp pentru ca ai deja pregatite o parte din ingredientele care pot compune un mic dejun nutritiv. Amestecul de crema de branza mai poate fi servit cu crackers, paine integrala sau felii de ardei rosu, de exemplu. Am ales telemeaua de capra care imi place in mod deosebit si este o sursa nutritiva din categoria branzeturilor pe care eu o prefer. Iar in amestec cu feta si skyr, am obtinut exact cremozitatea de care aveam nevoie pentru a fi servita alaturi de cartofii dulci. Crema ramasa am servit-o a doua zi cu paine integrala prajita, a fost un mega-deliciu. In cazul acestui preparat, este mai practic sa pregatim o cantitate mai mare care sa acopere cel putin 2 mese, asadar ideal ar fi sa coacem la cuptor doi, trei cartofi dulci, si sa pregatim o cantitate dubla de crema de branza. In loc de feta, se potriveste foarte bine si o crema de branza, de tipul celei Philadelphia. Ceea ce nu am inclus in reteta si ar fi prins bine, sunt niste ierburi aromatice proaspete, cum ar fi cimbrisorul, maghiranul sau rozmarinul. Data viitoare iau in calcul si ceva verde in peisaj, aromele ierburilor sunt binevenite langa branza si cartofi copti. Daca ramai la varianta de a coace cartofii la cuptor, poti folosi cele 20 de minute in care cartofii se coc, pentru a pregati crema si tot iti mai ramane timp si pentru a te ocupa de alte activitati matinale. Probabil ai sesizat, ceea ce incerc sa fac este sa iti creionez si o rutina de dimineata. Atunci cand ai lucrurile pregatite, actiunile se desfasoara mult mai repede si mai eficient, ai si claritate, asa ca mergi tintit pe ce ti-ai propus sa gatesti, si evident, economisesti timp, insa foarte important este si faptul ca esti pregatit de foame. Iar astfel vei face alegeri mult mai intelepte care servesc sanatatii tale. Amintesc aceste aspecte legate de organizare si planificare, pentru ca stiu ca cel mai provocator in ce priveste mentinerea obiceiurilor sanatoase, este sa te pregatesti pentru foame si sa asiguri un mediu in care accesezi, cel mai des posibil, hrana nutritiva pe care sa o poti pregati cat mai repede si cat mai usor. Tocmai pe acest considerent, am oferit si optiunea de a praji cartofii in toaster, ca sa grabim procesul de pregatire, atunci cand alegem sa servim acest preparat intr-o zi din timpul saptamanii. Pentru un gust mai sofisticat, se poate presara putina miere, dar este o alegere pur optionala, eu am sarit peste aceasta etapa. Merisoarele au fost usor mai dulci decat de obicei, si m-am rezumat la acestea la capitolul dulce. Asa ca hai la cat mai multe dimineti aromate!

SHOPPING LIST

Cartof dulce

Telemea de capra

Feta

Skyr

Merisoare

Nuci

Ulei de masline

Piper rosu, sare

Cartof dulce cu branza si merisoare

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 2-3 portii
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 20 minute

Brain-healthy breakfast or treat served on sweet potato slices

Ingredients

  • Cartof dulce copt 150 grame
  • Ulei de masline 5 ml
  • Feta 50 grame
  • Telemea de capra 70 grame
  • Skyr 90 grame
  • Merisoare 20 grame
  • Nuci 20 grame
  • Piper 0.5 grame
  • Sare 0.5 grame

Instructions

1

Se alege 1 cartof dulce marisor, se spala si se taie felii.

2

Se incalzeste cuptorul la 220 de grade.

3

In tava cuptorului se pune hartie de copt.

4

Intr-un bol mai mare in care am pus ulei de masline, sare si piper rosu, se amesteca feliile de cartofi dulci astfel incat sa se acopere uniform cu uleiul.

5

Se aseaza cartofii pe tava de copt si se coc timp de 10 minute, dupa care se intorc si se mai coc pentru 8-10 minute, sa se inmoaie dar sa fie si usor rumenite.

6

Pana se coc cartofii dulci, intr-un bol se adauga telemea de capra, feta si skyr, sare si piper si se amesteca pana se omogenizeaza si capata o textura cremoasa. Se pot adauga si ierburi aromatice.

7

Se pune cate o lingurita, doua din crema de branza deasupra fiecarei felii de cartof dulce.

8

Se adauga nuci, merisoare, si optional miere.

9

Se pot servi atat la micul dejun, ori ca un brunch sau gustare.

Nutrition

  • 674.98 Calories
  • 38.65g Carbohydrates
  • 44.42g Fat
  • 32.17g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Cartoful dulce contine vitamina B6, folat care stimuleaza creierul odata cu inaintarea in varsta, fiind un stimul pentru creier si memorie avand proprietati antiinflamatorii.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply