Breakfast for Fit

Budinca de chia calda

Budinca de chia calda

Motto: ”Good energy comes from your food source.”

La capitolul eficienta, calitate, gust si rapiditate, aceasta budinca este fruntasa. De ce? Pentru ca se face foarte rapid, e calda si aromata, cremoasa chiar, si contine, evident, nutrienti cu beneficii pentru creier. Este adevarat si faptul ca predomina semintele, drept urmare procentul de grasimi sanatoase este mai mare pentru o portie, insa mai are si calitatea de a fi nutritiva. Poate nu v-am convins suficient in aceste cateva cuvinte ca sa incercati budinca de chia calda, probabil pentru ca ar fi o reteta inedita si s-ar putea sa aveti ezitari. Pentru mine cel putin a fost pana de curand o premiera. Deoarece semintele de chia le valorific diferit in general, adica intr-o budinca rece, de multe ori adaugate intr-un terci, sau ca si decor pe o felie de paine cu unt de arahide, ori de multe ori chiar intr-un anumit blat sau aluat. Doar ca eu cum sunt amatoare de explorat retete noi, am pus in practica ideea imediat ce a prins contur cadrul si am avut ingredientele la indemana. Daca ar fi sa rezum intr-o fraza acest deliciu, descrierea ei ar suna ceva de genul: se creeaza o textura interesanta, usor gelatinoasa, insa totusi diferita de budinca rece, este totodata calda, moale, aromata, si inglobeaza mai multe gusturi. Va incurajez sa o incercati, cel putin pentru motivul ca cele 3 minute de pregatire chiar merita a fi investite pentru ca vor fi cu folos. Semintele de chia sunt versatile, poti sa le folosesti in multiple feluri, as putea sa creez o budinca noua de chia in fiecare dimineata a unei luni, si tot as gasi combinatii cu ingrediente diferite. Daca rapiditatea este criteriul pe baza caruia alegeti ceea ce mancati, aceasta reteta este de un real ajutor in acest sens. In functie de preferinte si de cat timp mai aveti la dispozitie, dar si de ce ingrediente aveti prin imprejurimi, decorul poate arata diferit de fiecare data. Imaginati-va de exemplu un decor cu unt de arahide, nuci si cu o dulceata de zmeura cu seminte de chia, alaturi de aceasta budinca moale cremoasa si calda. Aromele se pot folosi prin rotatie, la alegere dintre scortisoara, vanilie, pudra de roscove sau cacao, si chiar un praf de sare. Laptele vegetal aromat contribuie si el la cadrul general, avand chiar un rol important atat in textura cat si in gustul final. Am indulcit cu banana si zeama de la curmale hidratate, ca de fiecare data. Se pot adauga si fulgi de cocos pentru aspect si aroma. Semintele admit ca sunt multe ca si aport total per preparat. Adaugarea lor in aceasta configuratie este optionala, am facut-o mai mult cu scop demonstrativ, pentru a va oferi mai multe alternative. Este practic o abundenta de omega-3, iar din studii reiese ca suntem cam deficitari la acest capitol. Nu prea avem in surplus din alimentati, desi ar trebui sa avem in focus aportul adecvat al omega-3, pentru ca ne ajuta atat sistemul nervos, dar are si efect antiinflamator, ajuta chiar si memoria si este benefic in bolile cardiovasculare. Asa ca pornind de la aceste alternative, diversificati tipurile de nuci si seminte si profitati de beneficiile pe care vi le ofera. Decorul poate fi suplimentat cu fructe, respectiv cu banana sau afine, si se poate sari peste semintele de dovleac, daca ati compus budinca din alte 3 tipuri de seminte. Eu am servit de doua ori din portia descrisa, am adaugat si skyr care nu contine grasimi, si am avut grija la aportul de grasimi introduse in preparatele din restul zilei. Sezonul de capsuni as spune ca este perfect pentru a testa aceasta budinca de chia, servita in tihna si in mod constient. Daca acordati atentie savorii, sunteti cu atat mai castigati. In perioada iernii pot fi folosite fructe exotice, fistic, caju si alte nuci care va sunt pe plac. Aroma de scortisoara este magnifica in aceasta configuratie. Ca si concluzie, merita incercata, se face rapid, as putea spune chiar ca este un comfort food ideal, dulceag, si apropo, daca vreti mai mult dulce, adaugati o lingurita de miere la final.

SHOPPING LIST:

Seminte de chia

Lapte de cocos

Curmale

Seminte de susan

Seminte de canepa

Scortisoara

Seminte de dovleac

Capsuni

Banana

Budinca calda de chia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 1 portie
Prep Time: 2 minute Cooking Time: 3 minute

Warm chia seed, sesame, hemp pudding for a nutritious, healthy fat rich breakfast

Ingredients

  • Seminte de chia 30 grame
  • Lapte de cocos 250 ml
  • Zeama de curmale 20 grame
  • Seminte de susan 5 grame
  • Seminte de canepa 5 grame
  • Scortisoara 0.5 grame
  • Seminte de dovleac 4 grame
  • Capsuni 40 grame
  • Banana 1/2 buc 60 grame

Instructions

1

Se pune intr-o oala mica la fiert laptele cu semintele de chia.

2

Se fierbe timp de 3 minute, dupa care se adauga semintele de susan, semintele de canepa, zeama de curmale si scortisoara.

3

Se amesteca si se retrage de pe foc.

4

Se lasa la inchegat putin pentru cateva minute.

5

Se decoreaza cu seminte de dovleac, capsuni si banane.

Nutrition

  • 836.53 Calories
  • 84.87g Carbohydrates
  • 84.23g Fat
  • 23.05g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Semintele de chia sunt bogate in antioxidanti si aminoacizi ce contribuie la buna functionare a creierului, luptand si impotriva radicalilor liberi.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply