Smart Brain Foods

Omleta cu somon si skyr

Motto: ”Good morning starts with a nutri-dense plate.”

Omleta cu ierburi decorata cu somon si iaurt, poate nu este neaparat o varianta de a servi oul la care sa va fi gandit pana acum. Asa ca imi propun sa va dau cateva motive bine intemeiate pentru care ati putea lua in calcul servirea omletei in acest mod. In primul rand este un mic dejun bogat in proteine ce se gasesc in oua, somon si skyr. De obicei, asa cum am mai pomenit de multe ori in postarile mele, avem o dificultate in a construi un mic dejun in care proteinele sa reprezinte o cantitate suficienta din punct de vedere nutritional. Insa in cazul acestei retete, avem chiar un procent ridicat in comparatie cu carbohidratii. Iar pentru a crea un echilibru, putem suplimenta la acest capitol cu legume, respectiv o mana de spanac baby, de salata verde sau cateva rosii cherry, sunt optiuni bine asortabile in aceeasi farfurie cu proteinele. Un al doilea motiv pentru care va incurajez sa incercati acest tip de a servi oul, este pentru aportul de nutrienti pe care ti-l ofera. Respectiv, avem parte de omega-3 de la somon, colina si o serie de antioxidanti benefici creierului de la ou, vitamine si minerale de la microplante, insa puteti adauga doar patrunjel, in cazul in care microplantele nu sunt de gasit, si mai avem probiotice de la skyr. Si nu in ultimul rand, va propun aceasta reteta de dragul diversitatii. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu sunt un consumator de mic dejun, aproape fara exceptie. Chiar daca uneori este ceva mai putin consistent, compus din mai putine ingrediente, in general imi fac timp sa pregatesc un preparat care nu imi ia mai mult de 3-5 minute, daca ziua mea se arata una aglomerata. Pentru mine micul dejun este o masa importanta, nu doar din prisma faptului ca mananc pentru ca mi-e foame, sau sa acopar nevoi nutritionale, dar si pentru ca vreau sa incep ziua cu nutrienti de calitate care sa ma ajute sa sustin orele intense de munca. Cu alte cuvinte, incep ziua cu acele alimente care au beneficii asupra functionarii optime a creierului. Pe acest fundament imi construiesc ideile de retete. Am in vedere totodata, sa las minim 10-12 ore distanta dintre masa de seara si prima masa din urmatoarea zi. Corpul are nevoie de aceste ore de pauza, atat pentru sistemul digestiv, cat si pentru sanatatea creierului. Si ca sa revin la diversitate, desi nu consider ca am facut un preparat complex, mai degraba am plusat cu anumite ingrediente aditionale, si da, de ce nu, m-am gandit si la aspect, pentru ca trebuie sa admitem ca mancam si cu ochii. Iar atunci cand pot sa fac diversitatea sa fie lesne de incorporat in masa de dimineata, rezultatele sunt cu atat mai spectaculoase. Ca sa lamuresc si timpul necesar crearii farfuriei, am finalizat preparatul in mai putin de 10 minute. Cum spuneam, nimic masterchefian, am pus doar 1-2 ingrediente, care sa adauge un plus de culoare preparatului. In ce privesc combinatiile, mie personal ou cu somon mi se pare genial, si aroganta, daca vreti, consta in faptul ca am pus o lingura mare de skyr deasupra. Daca nu va place ideea, puteti pune avocado zdrobit direct pe felia, inainte de a adauga omleta. Sau pur si simplu adaugati la final seminte de canepa, daca vi se par prea multe ingrediente. Am ales un somon afumat, insa s-ar fi potrivit la fel de bine un somon gatit de exemplu dinainte cu o seara la cuptor sau in tigaie. In cazul acesta, pregatirea micului dejun ar fi durat si mai putin, avand deja un ingredient pregatit dinainte care a fost consumat la doua mese si acum este gata pentru a fi adaugat in farfurie. Verdeturile au contribuit la alcatuirea unui preparat si mai savuros, si mai bogat in nutrienti, si evident si mai aspectuos. Va incurajez sa adaugati verdeturi cu generozitate. Practic vor face deliciul omletei. Atunci nu am avut patrunjel sau alte ierburi mici pe care sa le adaug in omleta, am folosit baby spanac sau rucolla. Verdeturile in farfurie sunt intotdeauna bine venite la micul dejun. Daca incerci combinatia si ti-a placut, spune-mi si mie cum a fost pentru tine. Nu uita sa condimentezi finalul asa cum imi place. Eu aleg de cele mai multe ori sare si piper rosu. 

SHOPPING LIST

Oua

Somon

Skyr

Patrunjel

Microplante

Ulei de struguri

Sare si piper

Omleta cu somon si kyr

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 1 portie
Prep Time: 3 minute Cooking Time: 5 minute

Super healthy, easy and quick smoked salmon, omelet and Skyr topped breakfast

Ingredients

  • Oua 2 buc/ 85 grame
  • Ulei de struguri 7 ml
  • Somon 60 grame
  • Patrunjel 7 grame
  • Microplante 10 grame
  • Skyr 25 grame
  • Sare 0.5 grame
  • Piper 0.5 grame

Instructions

1

Se bat cele doua oua spuma, se adauga patrunjel sau chives, sare si piper.

2

Intr-o tigaie incalzita se adauga ulei de struguri si se adauga ouale.

3

Se distribuie ouale batute pe toata suprafata tigaii, inclinand si ridicand putin tigaia. Se repeta aceasta miscare astfel incat parti ale omletei nefierte sa umple spatiul gol al tigaii.

4

Cu ajutorul unei spatule se pliaza jumatatea omletei peste cealalta jumatate si se trage de pe foc. Se poate plia in 3 parti.

5

Se transfera pe o farfurie, se aseaza deasupra somonul, o lingura sau doua de skyr si microplante.

Nutrition

  • 353.75 Calories
  • 3.9g Carbohydrates
  • 24.68g Fat
  • 26.60g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Somonul este bogat in acizii grasi esentiali omega-3 acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), care ajuta la dezvoltarea tesutului cerebral si pot preveni depresia si anxietatea.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply