Breakfast for Fit/ Desserts for Fit

Crumble de capsuni

Crumble capsuni

Motto: ”Healthy crumble is considered part of domestic happiness.”

Un crumble crocant cu capsuni este visul oricarei dimineti de primavara. O primavara mult asteptata, care speram ca mai si vine anul acesta, in cazul in care nu a uitat. Si mai sper si ca va aduce capsuni aromati si rosii, precum erau candva, pentru ca de ceva ani, mult prea rar gasim capsuni veritabili, zemosi, cu gust adevarat de capsuni. Iar pentru acele dati in care nu sunt chiar atat de aromati precum ne-ar place sa fie, ii putem valorifica intr-un mic dejun desertuos. In felul acesta, obtinem si dulceata, pentru ca adaugam putina miere sau curmale, si avem si fulgi de ovaz, pe care iata, ii putem scoate din cadrul general de terci, si sa ii implicam intr-un crumble. Ceea ce ar rezulta, ar fi un fel de prajitura nesofisticata si deloc complicata, ba chiar una rapida cu fulgi de ovaz si fructe ca baza, adica reinterpretata cu alte cuvinte. Iubesc crumble-ul: e dulce, e crocant, sau chiar crispy as spune ca suna mai apetisant, si se potriveste maxim cu iaurtul cremos. Practic avem cam aceleasi ingrediente ca si intr-un terci, doar ca i-am combinat usor diferit. Ar mai fi un element distinctiv, si anume faptul ca am inclus unt de cocos printre ingrediente, cu care amestecam compozitia pentru a se lega. Si uite asa obtinem un crumble, care se aseamana mult cu o tarta, compusa din ingrediente aproximativ identice ca si pentru un terci. Timpul de preparare nu ar trebui sa va descurajeze pentru ca mai mult de 7-8 minute nu aveti nevoie ca sa pregatiti toate ingredientele asamblate in tava si sa va indreptati catre cuptor in mai putin de 10 minute de la momentul in care ati inceput pregatirile. Pe ceas. Si apoi asteptati inca vreo 20 de minute ca sa puteti savura deliciul, care pana ce se coace la cuptor, va ofera timpul, deci iata nu vi-l ia, de a face alte activitati matinale pe care oricum le aveti in program zilnic. Eficienta maxima ar fi remarca mea. Drept urmare, va incurajez maxim sa va lasati inspirati si sa includeti in meniul vostru din aceasta primavara si crumble-ul, cu fructele pe care vi le ofera din plin acest sezon.

Si ca sa facem lucrurile si mai formidabile, pe langa capsuni mai putem taia si niste rubarba, mai ales ca in curand va veni si sezonul lor, asa ca ii luam in calcul pentru urmatorul crumble. Garantat veti obtine deliciul primavaratic mult visat. Un mic dejun crocant pe care intreaga familie il va indragi si chiar se va lasa si cu alte experiente pe aceeasi tema. Migdalele mai pot fi uneori alternate cu nuci, sau pot fi folosite ambele. Poate fi luat drept un desert pana la urma, de ce nu? Are toate criteriile, adica aproape. Pentru ca am tinut cont ca de fiecare data, sa se incadreze totul in: fara zahar, insa dulce, un dulce sanatos pe care il poti servi si la micul dejun. Dar si un desert foarte rapid, cand ai nevoie de unul urgent si pe care stii ca il va savura oricine iti paseste pragul in toiul sezonului de capsuni.

Pe langa incadrarea in sanatos, reteta are in compozitie si ingrediente care sustin sanatatea creierului: fulgii de ovaz, capsunii, migdalele, skyrul contin substante care au calitati neuronutritive. Nu mai incape indoiala ca merita sa alegi sanatos, indiferent ca este vorba de mic dejun sau de un desert. In vara aceasta imi propun sa trec mai multe sortimente de fructe de padure, precum mure, zmeura, afine, coacaze prin experienta crumble vibe. Sunt sigura ca ar fi un deliciu chiar si o combinatie a tuturor acestora. Un rezultat care va crea multe exclamatii de entuziasm prin bucataria mea. Am incheiat micul meu dejun desertuos cu un iaurt cremos adaugat peste blatul crocant combinat cu dulcele-acrisor provenit de la capsuni presarati cu miere. Descrierea in cuvinte este mult prea saraca in comparatie cu ce s-au confruntat papilele noastre gustative atunci cand am savurat toate texturile si aromele combinate. Ramane sa va aventurati si voi in aceasta experienta care se anunta cu multe artificii gustative. Daca v-a impresionat si pe voi descrierea retetei de crumble cu capsuni, astept sa ma incantati cu versiunile voastre cu fructe aromate de primavara. 

SHOPPING LIST

Capsuni

Fulgi de ovaz maruntit

Migdale maruntite

Skyr

Curmale

Miere

Unt de cocos

Crumble de capsuni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 2 portii
Prep Time: 7 minute Cooking Time: 20 minute

Strawberry crumble flavored with almond and served with protein rich Skyr

Ingredients

  • Capsuni maruntite 150 grame
  • Zeama si Curmale hidratate 40 grame
  • Unt de cocos 45 grame
  • Fulgi de ovaz 150 grame
  • Migdale maruntite 15 grame
  • Skyr 50 grame
  • Miere (optional) 5 grame

Instructions

1

Capsunii se taie felii si se amesteca cu zeama de curmale. Se poate si cu miere si zeama de portocale. Optional capsunii se pot amesteca cu o lingura de amidon. Se pastreaza 3-4 capsuni si pentru decor.

2

Fulgii de ovaz si migdalele maruntite se amesteca cu 40 de grame de unt de cocos si se mai poate adauga si miere sau curmale. Se pot pune intr-un blender pentru o compozitie mai fainoasa, dar pentru un crumble, aluatul se poate pastra bucati.

3

Intr-o tava unsa cu unt de cocos, se pun capsunii, peste care se presara compozitia obtinuta din fulgi de ovaz.

4

Se coace la 190 de grade pentru 15-20 de minute. Se poate lasa chiar si 30 de minute pentru un blat mai crocant.

5

Se serveste cu skyr sau iaurt grecesc si extra topping de capsuni.

Nutrition

  • 942.12 Calories
  • 161.72g Carbohydrates
  • 43.29g Fat
  • 43.29g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Capsunile ofera aproximativ 150% din necesarul zilnic de vitamina C, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si a bolilor. Actioneaza ca un antioxidant, neutralizand radicalii liberi care dauneaza ADN-ul sanatos.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply