Motto: ”A healthy jar is filled with nutrient-dense ingredients.”
Incep reteta cu o promisiune: o sa va placa maxim combinatia aceasta de ingrediente care seamana mult cu un desert, unul ce nu are nevoie nici de fierbere, nici de coacere si nici de prea multe pregatiri. Practic aveti de investit 3 minute si 4 tipuri de ingrediente, la alegere. Si voi da mai multe variante din fiecare categorie de macronutrient folosit. Insa as vrea sa va retin atentia putin asupra untului de arahide lasat la inmuiat, desi poate parea unor straniu cum suna, cu cereale, lactate si fructe. Povesteam de un mix similar in postarea cu terciul nefiert cu cafea espresso, in care am adaugat unt de arahide, si am tot pomenit acolo despre minunea care a rezultat din combinarea acelor ingrediente. Ceva divin, tot cu alura de desert. Revenind la terciul de azi, tot nefiert, si la fel de delicios, este si usor de pregatit si foarte rapid, si bogat in proteine si grasimi sanatoase, ceea ce este o izbanda pentru ca in general intr-un terci predomina carbohidratii. E drept ca mereu ma refer la carbohidrati inteligenti in retetele mele, adica cei complecsi, adica cei care ar trebui sa se afle cel mai des la noi in farfurie, sau in borcan in cazul de fata, si asta e de bine. Doar ca uneori cand alegem un mic dejun mai dulce, compus din cereale si fructe, carbohidratii insumeaza o cantitate mai mare fata de cantitatea de proteine pe care o regasim doar atunci cand servim cerealele cu lapte sau iaurt de origine animala sau cottage cheese. Insa si untul de arahide are o cantitate de proteine deloc neglijabila, tinand cont ca face parte din grupa grasimilor (lipidelor) din categoria macronutrientilor. Trecand peste aspectele macronutritionale ale preparatului, doresc sa iti readuc atentia inspre ingrediente si cum le poti varia. De-a lungul timpului am facut atat de multe variatiuni in jurul terciului, si tot mi se pare ca ideile nu s-au epuizat. Mai am inca multe idei pastrate si nepuse in practica, si care nu se aseamana intre ele, desi mentin criteriul de a aloca putin timp pentru pregatirea lor. Am spus de multe ori ca sunt mare fan al untului de arahide, chiar si in reteta de saptamana trecuta am amintit despre acest aspect. Nu intentionez sa creez o obsesie in jurul arahidelor sub forma de unt, doar ca am sesizat din discutiile cu femeile cu care lucrez ca sunt multe amatoare de unt de arahide, si daca ideile de retete curg, le si pun repede pe hartie si apoi in aplicare, ca e pacat sa se risipeasca. Insa uneori putem sa facem variatiuni pe aceasta tema si sa alegem unt de migdale sau o crema din avocado, banana si pudra de roscove. La capitolul cereale, mai putem varia intre fulgi de ovaz, de orz, de secara, mei, hrisca si quinoa, alegand cate una prin rotatie. Cu fructele eu de obicei combin unul dulce cu unul acrisor, dar nu mereu, adica nu este o regula general valabila. Doar ca ma focusez totusi sa aleg un fruct dulce pentru ca terciului ii sade bine sa aiba un gust dulceag. Azi am ales doua variante tocmai acrisoare, ca sa vezi, insa combinate cu magicul unt de arahide, s-a produs ce trebuia sa se produca la nivel gustativ. Si in final am lasat skyrul, cel mai indragit lactat al tuturor timpurilor din bucataria mea. Zau daca nu, imi pare atat de bine ca a venit in viata mea. L-am folosit si il folosesc in atat de variate preparate. Incepand cu terciul, chiar si in supe creme, in budinca de genul: un ou baut, un mar razuit sau o banana zdrobita, 2 linguri mari de Skyr, puse toate la cuptor. Rezulta un semi-desert sau gustare pentru mine intr-o formula ideala, servit uneori cu acea crema de ciocolata vegana de care tot zic de multe ori ca se poate face din trei ingrediente si despre care am scris mai sus. Cu adevarat are multiple intrebuintari atat ca si gustare, cat si ca desert rapid.
La indulcire avem variantele: banana zdrobita, preferata mea, miere, merge dar e calorica, sau curmale hidratate, parca merge mai bine. Cu alte siropuri nu prea rezonez, au calorii multe, si sunt atenta sa nu adaug carbohidrati in plus daca nu simt nevoia.
Am cuprins in cateva randuri, cam tot ce era de mentionat despre crearea acestor borcanase nutritive si aspectuoase. Voi ce ingrediente alegeti sa combinati in borcanase, la micul dejun?
SHOPPING LIST
Fulgi de ovaz
Seminte de chia
Unt de arahide
Skyr
Zmeura congelata sau proaspata
Afine
Curmale hidratate
Brain Healthy, peanut butter, chia, oats, berries overnight oats Se pregatesc doua borcanase in care se adauga: fulgi de ovaz, seminte de chia, skyr, zmeura congelata zdrobita si unt de arahide. Se tine la frigider peste noapte sau minim 3 ore. Inainte de servire se amesteca toate ingredientele, se adauga afine si se presara o lingurita de unt de arahide. Poate ifi indulcit cu banana zdrobita sau curmale hidratate. BRAIN FOOD FACTS: Datorita procesului de fermentatie folosit pentru a obtine skyrul care este bogat in probiotice de care beneficiaza microbiomul si un microbiom sanatos a fost asociat cu o sanatate digestiva mai buna, risc redus de obezitate si rate chiar mai scazute de depresie.Overnight oats cu unt de arahide
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments