Motto: ”Healthy food satisfies you for life.”
Pentru ca sunt mare fan al untului de arahide si al terciului de ovaz, precum si devoratoare de preparate aromate cu scortisoara, dar si a aluaturilor ce contin stafide, m-am gandit sa combin toate aceste gusturi si arome preferate, intr-un preparat comun. Dincolo de aroma ce a cuprins bucataria, despre textura pufoasa, calda si dulceaga a terciului, pot sa povestesc mult si cu entuziasm. Insa cel mai bine ma puteti crede, incercand si voi la randul vostru toate aceste ingrediente combinate la un loc. Am indulcit terciul cu o jumatate de banana si curmale hidratate. Mai mult nici nu a fost necesar in opinia mea. Totul a fost mai mult ca perfect in aceasta configuratie. Am folosit lapte vegetal pentru ca se incadra foarte bine in decorul cu tenta usor vegana. Despre beneficiile ingredientelor, mentionez ca ovazul ofera o cantitate generoasa de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Dincolo de faptul ca sunt denumite boabele pentru creier, se califica pentru a fi incadrate la super cereale, sau super foods daca tot se foloseste des acest termen. Ovazul nu este singurul ingredient incadrat la categoria “totul la superlativ”. Rodia este de asemenea, un fruct despre care putem aminti multe aspecte pozitive, deoarece contine antioxidanti polifenolici care imbunatatesc performanta si sanatatea creierului. Iar despre scortisoara mentionez ca este o sursa importanta de antioxidant precum manganul, care este crucial pentru a mentine creierul in conditii optime de functionare. Poate reduce poftele alimentare si ofera sprijin in mentinerea greutatii corporale. Asa ca, la cat mai multe preparate cu scortisoara. Daca sunt si calde, cu atat mai bine. Iar untul de arahide, un alt ingredient pe care il prefer atat la micul dejun cat si in cazul gustarilor, pentru ca este o excelenta sursa de vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza membranele nervoase. Contine si tiamina care ajuta creierul si sistemul nervos sa transforme glucoza in energie. Nici nu puteam gandi mai bine aceste combinatii intre stafide, terciul cald si cremos, cocos si untul de arahide, care este mai mult ca perfect in aceasta ecuatie. Sunteti de acord?
Per total, preparatul are gust de parca ai savura o prajitura pufoasa cu stafide facuta din fulgi de ovaz, servita intr-un bol cald si cu efecte reconfortante pentru simturi. Puteti construi propriile arome, la alegere dintre: vanilie, pudra de roscove, cacao, care pot face parte din optiunile potrivite de presarat la final sau incorporate in terci in timpul fierberii. Iar toppingurile se schimba in functie de ceea ce avem la indemana la momentul prepararii, si care desigur, poate fi diferit de fiecare data. In cazul acestui preparat am folosit rodia, insa cu o alta ocazie am pus banane fripte in tigaie in putin ulei de cocos. Un deliciu caruia ii rezisti greu si asupra caruia am sa revin intr-o postare viitoare. Inainte sa inchei pledoaria sau loobyul pentru acest preparat desavarsit, mai este necesar sa amintesc despre beneficiile bananei care contine triptofan si tirozina, aminoacizi pe care corpul le utilizeaza pentru a produce neurotransmitatori precum serotonina si dopamina, care ajuta la imbunatatirea starii de spirit. Contine si Vitamina B6, care poate ajuta la imbunatatirea functiei cognitive, si magneziu care este un tonic pentru creier. Asadar, in urma celor relatate, va invit sa devorati si voi acest preparat imbogatit cu nutrienti de calitate, care sa sustina activitatea creierului, astfel incat sa va rasplateasca cu memorie mai buna, productivitate, performanta intelectuala si fizica. Acceptati aceasta provocare?
SHOPPING LIST
Fulgi de ovaz
Banana
Stafide
Scortisoara
Unt de arahide
Rodie
Curmale hidratate
Lapte de cocos
Healthy peanut butter, banana, cinnamon, raisin, pomegranate oatmeal Intr-o oala mica se adauga lapte, fulgi de ovaz, banana pisata si se pune la fiert la foc mic. Se amesteca din cand in cand, se adauga scortisoara, stafide si curmale sau miere. Optional se poate adauga si un ou batut sau cottage cheese. Dupa 5, maxim 7 minute se retrage de pe foc, se toarna intr-un bol, si se decoreaza cu stafide, rodie, un praf de scortisoara, unt de arahide. BRAIN FOOD FACT: Rodie contine antioxidanti polifenolici care imbunatatesc performanta si sanatatea creierului. Compusii din rodie pot ajuta la protejarea sanatatii creierului, mai ales cand vine vorba de boala Alzheimer, boala Parkinson si recuperarea dupa leziuni cerebrale.Terci cu unt de arahide si rodie
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments