Desserts for Fit/ Smart Brain Foods

Pancake cu afine

pancake cu blat din afine

Motto: ”A pancake is more than just breakfast.”

Grandios, spectaculos, si evident super gustos, sunt cuvintele pe care imi vine sa le asociez cu aceste felii imperfecte de pancake, cu aspect usor neglijent si pe care le-am savurat din plin. M-am pregatit mental pentru aceasta reteta, din momentul in care am vazut o domnisoara savurand cu nesat, mai multe clatite de culoare mov-albastrui supra-etajate, cu multe bombonele colorate, cu frisca din abundenta, de la o oarecare clatitarie, al careia denumire nu o voi dezvalui pentru ca oricum nu este esential. Marturisesc ca m-a atras in primul rand culoarea movulie a clatitei. Pentru ca da, imi plac preparatele care sunt mai altfel decat cele obisnuite. La fel de adevarat este si faptul ca mi-a captat atentia felul atragator in care acele clatite erau asezate pe straturi, asemenea unui mini-tort. Si desi le servea dintr-o cutie, clatitele isi pastrau atractibilitatea. Nu stiu daca tocmai am inventat un cuvant, dar cert este ca noi mancam si cu ochii si de (prea) multe ori facem alegeri bazate pe cum arata preparatul din fata noastra. Pentru ca estetica preparatului este de asemenea, un criteriu de alegere. Si ca sa concluzionez povestea clatitei albastre savurate de domnisoara de la un magazin unde ma dusesem sa cumpar ceva, mi-am pus in gand sa replic un preparat cat se poate de apropiat de ceea ce avea ea in cutie. A fost usor de transpus visul in realitate, pentru ca aveam toate ingredientele la indemana. Afine congelate aveam pentru ca imi facusem un stoc de azi vara. Aveam chiar si proaspete pentru decor, iaurt am mereu in casa, kefir destul de des folosesc, ovazul nu lipseste din camara nicicand, un manunchi de banane am intotdeauna pe stoc, iar ouale sunt nelipsite in frigider. Asa ca m-am pus pe treaba intr-un weekend si, ceea ce a iesit veti vedea si voi daca transpuneti ideile mele in practica. In locul bombonelelor, am pus afine decongelate si din cele proaspete. Bineinteles, am ales versiunea de ingrediente pe care sa le pot savura pentru ca stiu ce imi ofera din punct de vedere nutritiv. Frisca am inlocuit-o cu iaurt si m-am bucurat de rezultat si de experienta. Am preferat un ingredient mai putin caloric si cu mai multe beneficii pentru sanatate. Am fost foarte multumita de ceea ce a iesit, mi-am satisfacut in primul rand curiozitatea cu privire la blatul albastriu-movuliu, si pofta de a savura clatite supraetajate, pastrand termenii stabiliti, adica nutrienti in fiecare ingredient adaugat. In bucataria mea, clatitele se pregatesc destul de frecvent, adica aproape saptamanal. Ne plac tuturor si daca tot am identificat un preparat care ne place la toti, il pregatesc deseori, doar ca aproape de fiecare data arata diferit. Alternez intre tipurile de faina, de lapte si includ in blat fructe la alegere dintre: mere, banane, merisoare, afine. Am creat clatite si din morcovi razuiti, sau din dovlecei, am mai schimbat si laptele cu kefir, sana sau iaurt. Asta este partea care imi place cel mai mult la acest preparat, ca poate fi compus din diferite ingrediente, fara a-i schimba aspectul prea mult. In cazul toppingului, lucrurile stau la fel. In functie de ce fructe ne plac sau avem de sezon la indemana, le putem folosi ca si decor, asortate si in functie de compozitia aluatului. Ideea este ca nu am dat gres nicicand cu reinventarea la clatitele americane. Si pentru ca una dintre criteriile care imi insotesc elanul culinaresc este acela de a experimenta, de cele mai multe ori cand intru in bucatarie cu intentia de a pregati un preparat pe care nu l-am mai incercat pana atunci, am in minte ideea ca va fi distractiv, ca va fi o ocazie buna de a invata ceva nou, de a explora ingrediente noi si tehnici noi de pregatire, si bineinteles, de a savura un preparat nou. Avand aceste ganduri in minte, aproape tot ceea ce fac nou, are cele mai mari sanse de a fi un succes. Asa ca va invit sa dati frau liber imaginatiei, si sa explorati si “teritorii” neexplorate pentru ca s-ar putea sa descoperiti resurse nutritionale si culinare demne de pretuit si replicat.

SHOPPING LIST

Afine congelate

Banana

Oua

Faina

Kefir

Iaurt grecesc 4% grasime

Faina de ovaz

Ulei de cocos

Pancake cu blat din afine

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 16 buc
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 15 minute

Frozen blueberries batter based pancakes, topped with yogurt

Ingredients

  • Banana 1 buc 118 grame
  • Oua 1 buc 55 buc
  • Faina de ovaz 100 grame
  • Bicarbonat 1 gram
  • Afine inghetate 150 grame
  • Kefir 160 grame
  • Ulei cocos 10 grame
  • Iaurt 4% grasime 200 grame

Instructions

1

Se amesteca faina cu bicarbonat si un praf de sare. Faina de ovaz poat efi obtinuta si din fulgi de ovaz macinati.

2

Se zdrobeste banana si se amesteca cu galbenusul. (poate fi amestecat cu oul intreg)

3

Cam 100 de grame de afine se pun intr-un blender si se incorporeaza pireul obtinut in blat, mixand pana se omogenizeaza toate ingredientele.

4

Se adauga si kefirul si se amesteca apoi cu faina pana se obtine o textura omogena, fina care se lasa la odihnit timp de 10-15 minute la frigider.

5

Intr-o tigaie incalzita unsa cu ulei de cocos, se coc clatite, turnand cate un polonic mic din compozitie. Uleiul de cocos se suplimenteaza in caz de nevoie.

6

Se decoreaza cu iaurt grecesc si afinele ramase.

Nutrition

  • 747.40 Calories
  • 113.35g Carbohydrates
  • 35.10g Fat
  • 36.55g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Afinele conțin fitonutrienți, care includ antocianine, care îmbunătățesc comunicarea dintre celulele creierului. Sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant care produce neurotransmițători.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply