Motto: ”Toast to a healthy, fun breakfast.”
Mare parte din ingredientele folosite in aceasta reteta, sunt din categoria brain booster, adica aduc beneficii sanatatii creierului. Respectiv, somonul care contine acizi grasi omega-3 si avem mare nevoie de grasimi sanatoase in alimentatia noastra pentru a hrani corect creierul. Are si avantajul faptului ca are un continut bogat de vitamina B12, o vitamina care protejeaza neuronii. Apoi oul este un superaliment, bogat intr-o multime de nutrienti care hranesc creierul: colina, vitamina B, proteine, toate sustin functiile cognitive. Am inclus in aceeasi categorie si avocado, care contine acizi grasi esentiali care ajuta la protejarea celulelor nervoase. Semintele de canepa, care sunt bogate in proteine, fibre si acizi grasi esentiali (omega 3 si omega-6), au efecte antioxidante, neuroprotectoare si antiinflamatoare. Cred ca sunt suficiente motive ca sa testati cu prima ocazie aceasta combinatie de ingrediente. Cat despre gradul de dificultate al pregatirii retetei, mentionez doar faptul ca cele doua oua posate necesita cate 3 minute de fierbere in apa clocotita, timp in care va puteti ocupa de restul ingredientelor, adica puteti pregati avocado, taiat si feliat sau zdrobit, sa spalati o mana de rucolla sau de baby spanac, si sa alegeti tipul de paine pe care sa asezati minunatiile de ingrediente despre care am tot zis mai sus ca hranesc creierul. In concluzie, as spune ca in total, mai mult de 6-7 minute nu aveti nevoie pentru a obtine acest preparat cu atat de multe beneficii. Pentru mine se potriveste ca o manusa, intr-o zi in care stiu ca am multe de facut si vreau sa beneficiez de dimineata de tipul de energie care sa ma sustina pe durata mai multor ore de concentrare, sport, creativitate si elan pentru a duce la bun sfarsit tot ce imi propun pentru ziua in curs. Asa ca, iata o metoda ideala pentru a obtine acest lucru, un mic dejun consistent de fapt, care sa iti aduca nutrientii de calitate de care ai nevoie pentru o zi plina de activitati mentale si fizice.
Pe de alta parte, daca esti in cautarea unui mic dejun savuros, aromat si super gustos, acest toast cu avocado si ou posat, este perfect pentru ca este atat de simplu si usor de facut si intruneste toate calitatile nutritionale pe care le cauti intr-un preparat de mic dejun. Mai exact are in componenta un echilibru de macronutrienti, precum: grasimi sanatoase adica somon, avocado, seminte de canepa si chiar si oul are o doza de grasime. Am adaugat si carbohidrati complecsi prin alegerea unui tip de paine integrala, si rucolla se incadreaza tot aici. Am completat preparatul cu proteine, adica somonul si oul fac parte din aceasta categorie. Eu am inclus deja reteta pe lista de retete de mic dejun favorite. In opinia mea, adica raportat la nevoile mele nutritionale aferente unui mic dejun, o singura felie a fost suficienta, ceea ce inseamna undeva la 400-410 calorii. Desi am specificat ca sunt cantitati pentru o portie. Insa depinde foarte mult de nevoile nutritionale ale fiecaruia, raportat la varsta, kg, inaltime, nivel de activitate sportiva efectuat. In concluzie, testati si veti putea aprecia daca aveti nevoie de una sau doua felii, un ou sau doua oua, un avocado intreg sau doar o jumatate. Eu m-as bucura sa reveniti aici cu opinia voastra, dupa ce ati testat reteta si cantitatea potrivita pentru voi. Pentru o alternativa fara paine, as opta pentru felii de cartof dulce, taiat subtire si prajit la toaster, un alt ingredient benefic sanatatii creierului. Daca e sa extrapolez, acest preparat se potriveste de minune si ca brunch. Puteti alterna legumele asortate si semintele cu care presarati preparatul la final. Va invit sa explorati variante si sa va bucurati de beneficiile pe care le aduce fiecare ingredient. Let`s make our brain happy!
SHOPPING LIST
Oua
Paine de secara
Avocado
Somon afumat
Seminte de canepa
Rucolla
Piper
Avocado toast with smoked salmon, poached eggs and hemp seeds Pentru ouale posate, se pune apa la fiert intr-o craticioara de 2-3 litri. Recomandabil sa se fiarba pe rand cele doua oua. Se adauga putina sare si 2-3 lingurite de otet care ajuta la coagularea mai rapida a oului. Sarea din apa calda mareste densitatea si permite oului sa pluteasca mai usor. Se sparge cate un ou si se pun pe rand intr-un mic bol, pana apa incepe sa fiarba. Cand apa da in clocot, se da foculmai incet, si se adauga cate un ou intr-un vartecus creat cu ajutorul furculitei. Se lasa la fiert pentru 3 minute. Pe feliile de paine se intinde avocado pisat sau feliat, peste care se aseaza cate 1-2 felii de somon afumat si cate un ou posat. Se presara seminte de canepa, piper si se serveste cu rucolla. BRAIN FOOD FACT: Somonul este bogat in acizii grasi esentiali omega-3 acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), care ajuta la dezvoltarea tesutului cerebral si pot preveni depresia si anxietatea. Doar o porție de somon salbatic contine mai mult decat valoarea zilnica recomandata de vitamina B12 sau cobalamina, o vitamina care previne pierderea neuronilor din creier si mentine memoria si cogniția intacte.Toast avocado, somon, ou posat
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments