Motto: ”Pancake make people happy.”
Dulcele si delicioase clatite! Iata un nou mic dejun cu tenta de desert. Uneori, chiar am pornirea asta de a crea preparate de mic dejun cu gust dulce, in care implic fructe imbinate cu un aluat. Parca vine de la sine cand ma gandesc la un anumit ingredient. De obicei imi vine in minte ca mi-ar place sa mananc clatite, cum a fost spre exemplu in acest caz, si apoi vine si inspiratia despre cum sa combin ingredientele. Peste aceasta idee s-a suprapus si faptul ca aveam pofta de un preparat in care sa pun si unt de arahide, si uite asa au rezultat clatitele presarate cu unt de arahide. Iar pentru ca umplutura unei clatite pentru mine inseamna mai mult decat unse cu dulceata, dar si pentru ca vreau sa contrabalansez excesul de carbohidrati, ma straduiesc sa includ si proteine in ecuatie. Asa ca am apelat la branza de vaci pentru a crea un echilibru de macronutrienti. In plus, avem si oua in compozitie, un ingredient bogat in proteine si colina, care este un nutrient esential pentru sanatatea creierului.
Ca sa ma exprim mai precis legat de denumirea clatitelor alese spre experimentare, pregatire si expunere vizuala, in termeni culinari, ar fi vorba despre crepes, adica acele clatite frantuzesti renumite, calde, senzationale, pufoase. M-am straduit sa ma incadrez in acesti termeni, si pentru ca spre bucuria mea, am si degustatori constanti ai preparatelor mele, de la care am primit destule aprecieri incat sa va expun si voua ideea. Plus ca se fac simplu si chiar rapid. Am optat sa le pregatesc intr-o versiune mai mica in dimensiune, si de aceea am folosit o tigaie de 20 cm. Sunt mai usor de pliat si par mai simpatice si perfecte ca si preparat de mic dejun de weekend, sau cand vrei sa folosesti gatitul ca si o forma de relaxare. Mie mi se intampla adeseori sa pregatesc ceva inedit, pornind cu acest impuls de a ma relaxa gatind. Imi imaginez ca nu pentru toata lumea este la fel. Insa experienta si rezultatul te asigur ca merita efortul.
Pentru umplutura puteti alege si cottage cheese sau o crema pe care o puteti face foarte repede dintr-un avocado, o jumatate de banana, cacao, alune de padure sau migdale si daca vreti sa indulciti cu curmale. Este super delicios si in acest format. Sau ar mai fi si varianta de dulceata de zmeura cu chia si curmale, pe care o puteti fierbe si este gata in 8-10 minute. Puteti folosi si zmeura congelata pentru a face dulceata.
Este o idee buna sa lasati aluatul de clatite la frigider pentru aproximativ 30 de minute inainte de a le pregati in tigaie, pentru ca acest lucru ajuta la aspectul mai pufos si mai fin al clatitelor. Dar este o etapa pur optionala. Partea si mai buna este ca, aluatul poate fi pregatit si lasat la frigider chiar si cu o seara inainte si clatitele pot fi gatite a doua zi dimineata. Mi s-a parut ca se coc mai repede decat clatitele clasice, pentru ca nu am petrecut prea mult timp ca sa obtin cele 10 bucati si sa ma ocup intre timp si de umplutura care mi-a luat mai putin de 5 minute ca sa amestec branza de vaci cu doua banane zdrobite. Iar finalul m-a incantat pentru ca untul de arahide este in top 5 alimente preferate, asa ca deliciosenia a fost si mai perfecta in acest fel.
Pentru ca in general evit sa indulcesc prea mult orice preparat, am ramas in termenii actuali, adica indulcirea a provenit exclusiv de la banane si nu am simtit ca are nevoie de extra-indulcire. Daca aveti pofta de clatite mai dulci, adaugati o lingurita de miere sau zeama de curmale. Puteti presara si cu fulgi de cocos si fructe de padure ca sa dati si mai multa culoare si aroma. Un aspect convenabil la clatitele clasice este ca au la baza ingrediente care sunt accesibile: faina, lapte, oua, la care putem adauga ingrediente conform preferintelor, putem combina umplutura cum si cu ce ne place, putem decora cu fructe care ne plac sau pe care le avem la indemana. Fiind mai micute, se si fac rapid.
SHOPPING LIST
Faina alba sau integrala
Lapte
Oua 2 buc
Unt
Banana
Branza de vaci
Unt de arahide
Afine
Kind of classic pancake, but simpler and rich in healthy ingredients Faina se cantareste intr-un bol incapator si se creeaza o gaura in centru. Separat se bat ouale si se amesteca cu laptele. Se amesteca ingredientele lichide cu faina, amestecand in continuu, pana se obtine un aluat neted. Aluatul se tine la frigider pentru 20-30 de minute inainte de a pregati clatitele. Se topeste o parte din unt in tigaia incalzita si se toarna cate un polonic mic din compozitie pentru a obtine clatite de dimensiuni mai mici, aproximativ 18-20 cm diametru. Aluatul se distribuie uniform in tigaie pentru a crea un cerc. Se gateste pentru 2 minute si apoi se intoarce si se tine inca un minut la copt. Pentru umplutura, se amesteca branza de vaci sau ricotta cu bananele zdrobite intr-un castron si se paseaza pana se omogenizeaza complet si se obtine o crema omogena. Se umple fiecare clatita cu o lingura din crema de branza si apoi se ruleaza. Se adauga unt de arahide si afine sau alte fructe de padure. BRAIN FOOD FACTS: Untul de arahide este o excelenta sursa de vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza membranele nervoase. Contine tiamina care ajuta creierul si sistemul nervos sa transforme glucoza in energie.
Clatite cu unt de arahide
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments