Motto: ”There is no such thing as a pretty good omelette.”
Bine ai venit sau ai revenit pe acest site, draga prietene iubitor de hrana care potenteaza functiile creierului. In reteta de azi vei afla cum poti imbogati o simpla omleta, cu cateva ingrediente super valoroase pentru sanatatea creierului, dar si pentru intregul ansamblu bineinteles, din care este format corpul nostru. Este intr-adevar ceva mai mult de muncit decat pentru o simpla omleta, deoarece am inclus un ingredient mai atipic, adica o portie generoasa de cartofi dulci care au fost copti in prealabil la cuptor, dupa ce i-am taiat cuburi si i-am dat prin putin ulei. In general fritatta se face cu usturoi si ceapa calita, insa etapa cu ceapa am sarit-o. Nu am ceva impotriva cepei, dar nici nu sunt mare fan introdus ceapa calita in omleta. Asa ca, am ramas doar cu usturoiul, am calit spanacul proaspat, dupa care am turnat omleta si cartofii dulci care intre timp s-au copt la cuptor pentru 20 de minute. Si am mai adaugat in aceasta compozitie si branza cheddar, care poate fi inlocuita si cu o telemea de capra care mie imi place in mod deosebit si o implic in destul de multe retete, in special omlete. Merge strasnic si feta in aceleasi configuratie. Sau pentru o compozitie mai cremoasa, poti chiar sa amesteci iaurt grecesc in loc sa adaugi un branzet. La final condimentam cu ierburi, fie uscate sau proaspete, sare si piper. Daca treci peste faptul ca ai de implicat si cuptorul si aragazul in proces, ai de castigat pentru ca beneficiezi de un preparat matinal consistent si super super savuros. Am zis deja ca este si inedit. Si nu e ca si cum il prepari zilnic cu toate aceste ingrediente. Un alt mare avantaj este faptul ca poti sa faci o cantitate mai mare de cartofi dulci, pregatesti minim 3-4 bucati, la fel cum am procedat si eu, si pastrezi cartofii pentru o cina, pentru un preparat laca re mai poti sa adaugi un peste sau piept de pui, un orez sau bulgur si ceva verde pentru vitamine si minerale. Deci practic ti-ai asigurat si o parte dintr-un preparat pentru care vei avea mai putin de muncit. Fritatta poate fi o oportunitate buna de a te folosi de ingrediente care stau prin frigider si nu isi gasesc utilitatea. Adica soarta lor este fie sa le arunci, fie sa le adaugi intr-o compozitie cu oua. Ma refer la niste legume care stau aproape sa se strice, gen salate sau ardei, poate si niste ciuperci. Le pui la calit pentru 3 minute, bati cateva oua si poti chiar sa pregatesti o portie mai mare care iti ajunge si a doua zi, sau poate fi servit de catre mai multe persoane. Un brunch pe cinste as zice, pentru ca e consistent si bogat in ingrediente sanatoase.
Despre fritatta se spune ca, spre deosebire de omleta, se gateste intr-o tigaie de fonta sau una potrivita pentru a fi folosita la cuptor, dupa ce ai inceput procesul de gatire pe plita. Eu nu am folosit tigaie de fonta si nici n-am introdus fritatta in cuptor, deci cred ca am facut un hibrid. De asemenea, spre deosebire de omlete, compozitia unei frittata este amestecata impreuna cu ouale in tigaie in loc sa se plieze.
Aceasta frittata este delicioasa servita calda, dar cu siguranta poti sa te bcuuri de ea si a doua zi reincalzita si astfel ti-ai asigurat 2 mese. Doar sa o pastrezi intr-un recipient de sticla in care sa il pui doar dupa ce s-a racit.
SHOPPING LIST:
Cartof dulce
Oua
Baby spanac
Branza cheddar
Ulei de struguri
Usturoi
Ierburi aromatice
Sweet potato, baby spinach fritatta drizzled with cheddar Se incepe cu coacerea cartofilor: se curata si se taie cartofii cuburi mici, se dau cu ulei, se poate si sare si se amesteca. Se incalzeste cuptorul la 190 de grade si se lasa cartofii la copt pentru 15-20 de minute. Daca folosim ventilatia, se pot lasa doar 15 minute. Intre timp, intr-o tigaie unsa cu cu ulei, se adauga usturoiul si se lasa 2-3 minute la calit. Se adauga baby spanac spalat si sters cu un servet de bucatarie si se lasa la calit 3 minute. Se ia de pe foc si se adauga cartofii dulci care s-au copt intre timp. Se sparg ouale intr-un castron mare sau bol, se adauga sare si se bat bine cu o furculita. Se pune din nou tigaia pe foc si se toarna ouale batute. Se amesteca cu legumele, dupa care se adauga branza cheddar razuita. Se gaseste pentru 4-5 minute pana cand s-au inchegat ouale. Se presara cu ierburi aromatice. BRAIN FOOD FACT: Cartoful dulce contine vitamina B6, folat care stimuleaza creierul odata cu inaintarea in varsta, fiind un stimul pentru creier si memorie avand proprietati antiinflamatorii.Fritatta cu cartof dulce
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments