Motto: ”I don’t have to tell you I love you, I feed you with pancakes.”
De ce FlapJack? De ce se numesc aceste clatite Flapjack? In SUA si Canada, flapjacks si clatite adica pancake se refera la acelasi preparat, in timp ce in Marea Britanie cele doua sunt total diferite. Ambele denumiri in SUA se refera la un aluat subtire, rotund, care este prajit intr-o tigaie pe ambele parti, servit in mod traditional la micul dejun. Se fac presupuneri cu referire la provenienta cuvantului ”flapjack” despre care se spune ca provine din rasturnarea aluatului in timpul procesul de gatire. Sunt si anumite speculatii privind compozitia, respectiv un flapjack clasic din America este pregatit in general din lapte, faina, oua, bicarbonat sau praf de copt. Insa un flapjack britanic, este de obicei compus din fulgi de ovaz, zahar, unt si un sirop dulce. Se mai speculeaza si faptul ca exista diferenta intre un flapjack din SUA si unul Canada, dar nu mai intru in detalii pentru ca ceea ce am facut eu aici este de fapt o compilatie dintre cam toate. Adica mai precis, am folosit fulgi de ovaz, am intercalat cu cottage cheese, pentru ca am tot zis ca este prea pretios ca sa nu il folosim in preparate, si am folosit si oua, am pus si arome, adica vanilie si scortisoara, si desigur nu am implicat zaharul pentru ca nu o fac de obicei. Indulcirea in general la mine inseamna o banana pisata, sau curmale hidratate, si in foarte rare ocazii o lingura de melasa atunci cand este neaparat nevoie ca sa rezulte textura potrivita. Gatirea unei clatite flapjack are loc in tigaie, asa cum se procedeaza si cu clatita americana, iar tipul de lapte folosit este o optiune personala, nu influenteaza textura aluatului. In cazul acesta laptele de migdale a fost alternativa mea pentru a asigura un aluat fluid care sa faca magie in tigaie. Si in farfurie, bineinteles. Amanuntele privind originea denumirii preparatului le-am lasat deoparte, pentru ca ceea ce mi se pare fantastic de mentionat este ca am folosit un mar in aluat si inca unul ca decor, iar asta este o treaba super utila, atat pentru gust cat si in cazurile in care ai prea multe mere pe stoc iar clatitele pot fi o solutie pentru a le valorifica cu folos. Daca ai si niste mere rosii sau verzi pentru decor, ai creat si mai multa culoare si arome. Flapjack sau clasic, mi se pare ca in general clatitele sunt o optiune ideala pentru un mic dejun satios, mai ales in zilele de weekend cand ai mai mult timp sa le pregatesti si sa decorezi. Dar nu e mare investitie de timp, asa ca nu ar trebui sa excludem nici pregatirea lor intr-o dimineata din timpul saptamanii. Mi-au iesit cam 8-10 bucati, insa se pot face si mai mari, aproape de dimensiunea unei clatite clasice subtiri, si atunci ies cam 4 bucati. Pentru mai mult portii, se pot dubla sau tripla cantitatile. Decorul mai poate fi ajustat cu un iaurt sau in loc de mere, sa folosim pere sau gutui, coapte sau proaspete. As mai fi putut suplimenta si cu niste nuci, dar poate totusi e prea mult, las la latitudinea voastra sa reglati detaliile privind decorul in functie de preferinte. Pentru ca cel mai mult m-a interesat la aceasta reteta, sa ma folosesc de merele multe care asteptau sa fie consumate inainte sa capete un aspect mai putin dezirabil. Asa ca iata, oportunitatea ideala a sosit. Un pancake atipic si prietenos cu merele. Cottage cheese are un rol la fel de important in compozitie, pentru ca au ca si scop sa adauge o doza in plus de proteine fata de ou si desigur, un plus de beneficii pentru sanatatea creierului, detalii pe care le-am precizat mai jos la rubrica Brain Food Facts. Asa ca spor la pregatit clatite faine cu mere si cottage cheese.
Your tuned breakfast rich in protein, cinnamon & apple flavored Unul din cele doua mere se curata de coaja si se razuiește. Se stoarce de zeama și se pune deoparte. Intr-un blender se pun toate ingredientele, exceptand merele. Aluatul obtinut se lasa la odihnit pentru minim 10-15 minute. Marul razuit se adauga in aluat si se amesteca cu o spatula inainte de a le pune in tigaie. O tigaie nonaderenta preincalizita, se unge uniform cu ulei de cocos. Se adaua cate un polonic mic din aluat si se lasa la copt pentru 2 minute pe fiecare parte. Se serveste cu mar crud taiat felii. Optional se poate si cu miere si iaurt grecesc. BRAIN FOOD FACT: Cottage cheese este o sursa excelenta de proteine care este benefica atat in scopul pierderi in greutate cat si a cresterii masei musculare. Contine probiotice ce prezinta benefice majore sanatatii.Clatite FlapJack cu mere
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments