Motto: ”The perfect healthy breakfast solution for the rushed morning person.”
Budinca de chia galbena cu aroma de dovleac copt. Stiu, am revenit din nou la dovleacul copt, si da, mai am si alte cateva retete de budinca de chia cu diferite combinatii in portofoliul blogului. Doar ca, devreme ce sezonul dovleacului copt mai persista si entuziasmul meu pentru el inca este sustinut, am zis sa combin o budinca cu beneficii pentru sanatatea creierului, dar si pentru ca are timpul cel mai scurt de pregatire posibil al unei budinci, cu dovleacul care imi da tarcoale in perioada rece a anului. Imi incalzeste atat casa cat si sufletul pentru ca imi place atat de mult mirosul de dovleac copt incat aproape ca mi-as face bucuria de a coace cate un dovleac zilnic. Si uite asa, m-am imbracat si cu o bluza care sa se asorteze cu momentul si preparatul, si am pregatit cel mai rapid mic dejun cu arome de dovleac. Am intensificat culoarea galbena cu turmeric, despre ale carei beneficii am scris in capatul de jos al retetei, la rubrica Brain Food Facts. Turmericul este absolut minunat si am o multime de motive pentru care, de cate ori se potriveste intr-o reteta, nu ezit sa il adaug. De exemplu cateva supe creme din repertoriul retetelor mele lunare, beneficiaza de turmeric, precum ar fi: supa crema de dovleac (evident!), supa crema de dovlecei sau de zucchini si din supa crema de linte este nelipsit.
Pentru ca nu vreau sa neglijez defel beneficiile semintelor de chia, va las aici un articol pe care l-am scris pentru desprespa.ro, in care am detaliat de ce aceste seminte atat mici, au o putere atat de mare, si de ce este bine sa mancam budinca de chia la micul dejun: https://desprespa.ro/nutritie-inteligenta-alimentatie-naturista/reteta-budinca-de-chia-puterea-semintelor-de-chia-la-micul-dejun/. Va las acest articol ca si inspiratie despre cum se poate prepara budinca de chia repede si simplu, dar si pentru ca am argumentat de ce ar fi bine sa nu sarim peste micul dejun, in ce consta puterea semintelor de chia si cum poti pregati budinca de chia cu gusturile care iti plac.
In ce priveste budinca mea magnifica cu dovleac copt, am reinventat-o cam de la inceput si pana la final. Am pus in ea ingredientele si aromele care imi plac si care imi aduc si beneficii pentru creier. Pentru ca, despre chia se spune ca sunt bogate in antioxidanti si aminoacizi ce contribuie la buna functionare a creierului, luptand si impotriva radicalilor liberi. Am ales omogenirea semintelor de chia cu lapte de migdale, insa orice alt lapte se imbina minunat. Ba chiar si iaurtul este o idee buna pentru a lasa semintele de chia sa capete volum intr-o textura cremoasa. Cocos si turmeric eu zic ca fac o pereche ideala in orice preparat, deci este aplicabil si in cazul budincii. In acest amestec cardamonul poate interveni perfect ca sa completeze tabloul cu tenta asiatica. Daca nu agreati dovleacul, nu ma supar, chiar daca eu sunt un fan inversunat. De aceea, mentionez ca poate fi inlocuit cu mango care face budinca de chia super atractiva, mai ales ca multe voci spun ca chia nu are gust. Dar atat modul in care arata, cat si gustul pe care il va avea in final, noi il stabilim in functie de modul in care alegem sa il combinam. Pentru ca acesta este farmecul gatitului si pregatitului acasa. Desi in cazul budincii de chia, nu putem spune ca am gatit propriu-zis, cat mai degraba ca amestecam cateva ingrediente din care rezulta un preparat mancabil si gustos. Si daca aminteam de modul de prezentare, budinca de chia poate fi foarte bine pusa in evidenta intr-un borcan sau intr-un pahar de sticla. Am zis deja ca este un preparat versatil pentru ca putem sa il creeam pe gustul nostru. Iar gustul nostru, are gust, nu? Deci si budinca de chia, fie ca este combinata cu dovleac copt sau cu mango sau fructe de padure. Asa ca va invit sa ii acordati aroma ca vi se potriveste cel mai bine.
Shopping List:
Seminte de chia
Dovleac copt
Lapte de migdale
Curmale
Vanilie
Turmeric
Scortisoara
Skyr
Golden, almond milk, pumpkin and turmeric flavored chia pudding Se coace dovleacul in cuptor timp de o ora la 190 de grade. Se da prin blender pentru a obtine pireul. Se pregatesc 2 pahare in care se pun cate 2 linguri de seminte de chia. Se toarna lapte peste semintele de chia si se amesteca pana se omogenizeaza. Se mai amesteca din cand in cand pana incep semintele sa capete volum si pentru a evita aglomerarea semintelor in mod neuniform. Se adauga pireul de dovleac, vanilie, turmeric, zeama de curmale si scortisoara si se amesteca. Se mentine la frigider minim 1 ora, iar inainte de servire se decoreaza cu iaurt Skyr si un praf de scortisoara. BRAIN FOOD FACT: Turmericul are proprietati neuroprotectoare. Curcumina, substanta cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante din turmeric, creste nivelul hormonului cerebral BDNF, care ajuta la dezvoltarea de noi neuroni si poate ajuta la combaterea diferitelor procese degenerative din creier.Budinca de chia cu dovleac copt
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments